Kışın ortasında ekincilik işçilerinin dokuz canlı mesaisi

– Kışın ortasında ekincilik işçilerinin mütehammil mesaisi

Baran, çökelge demeden binbir zorluklarla çalışıyorlar

Tarla ortasında biberli yakarak ısınıyorlar: “Bu soğuklarda ellerim haddinden fazla üşüyor”

SAKARYA – Pazar ve market tezgahlarında meydan düz göveri ile meyveleri tarladan binbir emekle toplayan ekincilik işçileri yağmura, çamura ve soğuğa aldırış etmeden çalışıyor. Evine savsaklamak parası uzatmak amacıyla müteharrik ve tarlada yakılan dokunaklı başında ısınan 55 yaşındaki Necla Ev, “Bin aynı zorlukta baran, balçık demeden çalışıyoruz. Bu soğuklarda ellerim çok üşüyor, ısınmadan üstelik çalışamıyorum” dedi.

Ekincilik şehri namına tanıdık Sakarya’birlikte hasat dönemi bitmeme ediyor. Birbirinden ayrımlı göveri ve meyvelerin ekildiği bereketli topraklarda ise ekincilik işçileri; yaz, şita, yağmur, balçık demeden çalışıyor. Binbir emekle toplanan ürünler ise gelişigüzel mevsim sofralarda yerini alıyor. Ürünleri vatandaşlarla buluşturma hususunda balaban şan oynayan ekincilik işçileri günce 240 teklik yevmiye kazanabilmek amacıyla boyuna çalışıyor. Itici ve yağmurlu havalarda ayakları ile üstelerine yapışan çamurların verdiği ağırlığa aldırış etmeyen işçiler, evlerine paketlemek parası uzatmak üzere adeta kendileriyle yarışıyor. Bu güçlü şartlarda çalışmalarının bedeli olan yevmiyelerinin dar olduğunu belirten işçiler, aldıkları paraya üstelik iyileştirme yapılmasını istiyor.

“Soğuklarda ellerim çok üşüyor”

Evine savmak parası yırtılmak için etkin ve yakılan ızdırap başında ısınan 55 yaşındaki Necla Aile, “Bu soğuklarda vabeste ızdırap yakıyoruz, bu şekilde ısınmadan çalışamıyoruz. Şuanda ıspanak kesiyoruz burada. Apayrı gelirimiz bulunmayan, bu pek kış aylarında gelip burada çalışıyoruz. Biz burada soğukta, çamurda kesiyoruz amma yevmiyelerimiz bir iki yetmiyor. 55 yaşındayım tutkun buraya geliyorum çalışmaya oğlumla birlikte, aynı birlikte sayrı kızım var. Binbir zorlukta baran, çökelge demeden çalışıyoruz. Bu soğuklarda ellerim haddinden fazla üşüyor, ısınmadan bile çalışamıyorum” dedi.

“Mücadele olmayınca tek özdek olmuyor”

Ekincilik işçilerinin başı Fikri Sülale, “Faaliyet şartlarımızdaki zorluklar haricen filhakika görülüyor. Tümce burada 240 liralık gündelik amacıyla çalışıyor. Yaz, şita demeden çalışmalarımıza devam ediyoruz. Aylık elhak çalışamıyor çoğu işçiler. Burada yaşlısından, gencine tümce ahali emeğiyle savmak parasını kazanıyor. Zorlukları var, savaş olmayınca tek husus olmuyor. Literatür işlemek daha gösterişsiz bağımlı. Kışın baran yağdığı ahit bulunduğumuz yerde soğukta ıspanak buz kabil oluyor, ellik üstelik taksa fayda etmiyor. Geçtiğimiz günlerde kar yağışının altında bile çalıştık” diye konuştu.

“Ayaklarım, üstüm herhangi bir yerim çökelge zarfında”

Baran, balçık demeden tarlada müteharrik Batuhan Bolca isimli taze, “Başka işte çalışamıyoruz. Edebiyat başlıyor mesaimiz sonrasında yağmur, çamur, kış demeden çalışıyoruz. Şuan soğukta buradayız. Ayaklarım, üstüm değme yerim mil içre bağımlı kış şartlarından ufuk. Günce 240 liraya çalışıyoruz, değmiyor ama mecburuz çalışmaya” şeklinde konuştu.

“Amele kardeşlerimiz baran, çökelge demeden çalışıyor”

Şehirde yeryüzü çok sebze yetiştirilen mahallenin Büyükesence Mahallesi olduğuna değinen muhtar Saadettin Yaman ise, “Sakarya’bile bildirme fazla göveri yetiştirilen düz bura Büyükesence Mahallemiz. Burada kışın; dürme, marul, karnabahar, ıspanak, pırasa kabilinden sebzeler üretiliyor. Baran, mil, kar, kış demeden emekçi kardeşlerimiz çalışıyor. Şimdilerde de ıspanak toplanıyor. Yazın bile biz gelişigüzel kalem mahsulü üretebiliyoruz bu bölgede. Onun haricinde buğday, rüşvet da üretebiliyoruz. Yani mahallemiz, şehirde sunma çok sebze yetiştirilen yerdir. Bol topraklarımız var, Allah’a çokça şükür hangi ekersek biçiyoruz” ifadelerini kullandı.

Share: