SOKAK HAYVANI İÇİN ‘KÖPEK-ÇAKAL’ TARTIŞMASINDA DNA TALEBİ

TRABZON’da, sokakta kudretsiz bulunarak veterinere götürülen hayvanın, kapik mi yoksa kurnaz mı olduğu tartışma konusu oldu. Huy Himaye ve Milli Parklar ekiplerince kurnaz-köpek melezi olduğu gerekçesiyle köpek sınıfında sayıldığı için rehabilitasyona alınmayan havyanın ırk ve kalıtım bilimi özelliklerinin belirlenmesi üzere DNA tespiti murat edildi.

Ortahisar ilçesinde hayvanseverin beceriksiz bulduğu köpeğe mümasil hayvan, korumaya makbuz. Çarık yapısı, tüyleri ve sesi karışık hayvanlarına benzediği memul hayvan, baytar kliniğine teslim edildi. Ancak veterinere götürülen hayvanın, kapik mi yoksa görgüsüz mı olduğu tartışma konusu oldu. Tabiat Siper ve Milli Parklar ekiplerince huysuz-kapik melezi olduğu gerekçesiyle köpek sınıfında sayıldığı amacıyla rehabilitasyona alınmayan havyanın ırk ve genetik özelliklerinin belirlenmesi için DNA tespiti istendi.

‘ÇAKAL MELEZİ DEYİP KAPIK KABUL ETTİLER’

Köpeğin ırkı dolayısıyla müphemlik yaşadıklarını söyleyen Trabzon Hayvanları Dulda ve Yaşatma Derneği (TRAHAYKO) Başkanı Lütfiye Tüzün Kurban, ‘Bir karı beni arayıp bu yavruyu cesaretsiz şekilde bulduğunu söyleyip fotoğraflarını gönderdi. Fotoğraflarına bakınca farklı göründüğünü düşünüp kliniğe yönlendirdik. Bir Nice veterinere sorduk dizge ayrımlı öz söyledi. Kimisi aldanmaz birtakımı çakal melezi dedi. Huy Esirgeme ve Milli Parklar yetkilileri bize çakal melezi olup kapik akseptans edilebileceğini söyledi. Sair veterinerler ise çakal olduğunu söylüyor. Bu hayvan büyüdüğünde görgüsüz kabil davranış gösterirse ne olacak Yetkililerden bu hayvan için geniş testi veya ayrımlı benzeri şekilde ırk tespiti yapmasını, hangi melezi olduğunu bildirmelerini istiyoruz. Sahiplendirme yapamıyoruz. Ne yapacağımızı şaşırdık. Görgüsüz ve kurdun sahiplendirilmesi yasak. Bu hayvanın ne olduğunu bilemiyoruz, doğaya bırakılsa yaşayamaz. Durumuna göre artık hayvanlar bahçesi yahut sonu ne tamam bilemiyorum’ dedi.

‘MELEZ YAVRULAR DOĞABİLİYOR’

Yavru hayvanın fiziki özelliklerinin huysuz görünümünde olduğunu belirten Trabzon Baytar Hekimleri Odası Başkanı Erol Sayın birlikte ‘Genetik adına yüzdelik 100 çakal geni taşıyor mu, taşımıyor mu; patileri nasıldır, diyerek bakmaya ister bulunmayan. Bu işten anlayanlara sorduğunuzda bu yavrunun kurnaz yavrusu olduğunu söyleyecektir. Çıkışlı kurum bu yavruyu alıp ayrımsız zaman ilk rehabilite etmeli. Doğada çakallar köpekler çiftleşme döneminde birbirleriyle eşleyip azma yavrular doğabilir. Bu yavrumuzu tamamen düzenci yavrusu kendisine tanımlıyoruz ve derhal yavrunun ekiplerce rehabilite edilmesi lazım’ diye konuştu.

Yavrunun azman olma ihtimalinin çokça erdemli olduğunu belirten uluslararası kapik soy hakemi Nil Yeşim Dursun ise ‘Bu hayvana neresinden bakarsanız bakın azma olduğu anlaşılıyor. Kurnaz, aldanmaz kadar katışık tıpkısı görünüme eş. İstanbul’de köpeğin fotoğrafını gönderdiğimiz çoğu çalım yetkilileri bile aşılanmamış melezi olduğu görüşünde. Bu ufaklığa DNA tespiti yapılarak ırkının netleştirilmeli ve sonuca bakarak iyileştirme veya sahiplendirme seçeneğine gidilmeli’ dedi.

Share: