Burdur’da açılan 27 karye dirim merkezi köylülerin hayatına dokunuyor

Milli Yetişek Bakanlığının köylerde başlattığı köy hayat merkezlerinde günlük emanet raci bir nice alanda açılan kurslarda kırsalda dallı güllü vatandaşlara yetişek hizmeti veriliyor.

Köyde yaşayanların günce hayatlarını kolaylaştıracak, aksiyon ve ev yaşamlarındaki hikmet dağarcıklarını ve halk becerilerini geliştirmeye yönelik başlatılan proje kapsamında, kapatılan karye okulları yeniden eğitime kazandırılıyor.

Bakanlık aracılığıyla fiziksel yapısı güçlendirilip eğitim üzere lazım donatıların sağlandığı karye dirim merkezlerinde eğitime istem vermiş 7’den 70’e tümce istediği eğitime ulaşabiliyor.

Muhtarlar eliyle vatandaşlara duyuru yapılarak murat toplanmasının peşi sıra belirlenen kurslara, Umum Eğitim Müdürlüklerince öğretmen görevlendiriliyor.

Burdur’daki 27 köyde hizmete alınan köy hayat merkezlerinde ilk yardım, terzilik tertip, arıcılık, ev okulu, umum sanatları ve hayvancılık gibi alanlarda açılan kurslara vatandaşlar sargı gösterdi.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Hamit Kayacıoğlu, AA muhabirine, Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Milli Yetişek Bakanlığınca 2022’dahi “Köy Hayat Merkezi” projesinin başlatıldığını söyledi.

Geçmişte mülga köy okullarının tadilatın peşi sıra açılarak vatandaşa hizmet vermeyi amaçlayan tıpkısı proje olduğunu belirten Kayacıoğlu, bu projeyle köyde güçlü meslek öncesi ve beş çağındaki çocuklardan yetişkinlere vatandaşların kurslarından yararlanabildiği aktardı.

Kayacıoğlu, öğrenci sayısına bakılmadan okul öncesi ve beş eğitimlerinin bile bu kurumlarda verilebildiğini vurgulayarak, “Karye hayat merkezleri yardımıyla köylerimizdeki vatandaşlarımızın terbiye fırsatından yararlanması hedefleniyor.” dedi.

“İsterinse cura, sipsi, kabak kursu açılabilir”

Kayacıoğlu, kıraat çit kursu üzere sayı aranmadığını bildirerek, şöyle konuştu:

“Benzeri gönül üstelik olsa kıraat barı kursu açılıyor, değişik kurslar amacıyla 12 gönül tamamlandığında istenilen seçme alanda açılabiliyoruz. İsterlerse çalgı aleti alanında rabıt, anadan görme enstrümanlardan gelişmemiş, sipsi, dazlak gibi. Bu kök kursları da açabiliriz. Projeyi haddinden fazla önemsiyoruz. İlerleyen dönemlerde bütün köylerde bu merkezlerin açılması hedefleniyor.”

“Karye işlerinin beyninde kursa üstelik geçenek ayırıyoruz”

Aziziye köyünden 3 bala annesi Fatma Kozak da aile okulu kursuna katıldığını belirterek, çocuklarını daha mebzul esermek için kursa geldiğini kaydetti.

Çiftçilik ve hayvancılıktan kânunuevvel buldukça kursa geldiğini dile getiren Kozalak, “Az Buçuk tahakküm oluyor amma çocuklarımız üzere fedakarlık fethetmek zorundayız. Haftada 4 saat kurs alıyorum. Karye işlerinin ortada kursa bile ara ayırıyoruz, bu elan şanlı” ifadelerini kullandı.

Hobi amaçlı ilgilendiği arıcılık kursuna katılan Aziziye köyü imam hatibi Halil İbrahim Kardeş, “Günahsız hastalıklarında karşılaşabileceğimiz mesail ve bu sorunlarla mücadeleyi öğrendik. Münezzeh çeşitlerini dahi henüz iyi öğür olduk.” diye konuştu.

Arıcılık kursu öğreticisi Veteriner Doktor Tuğçe Özer bile bölgeye hangi saf türünün makul olduğunu, arıları kışları elbet beslemeleri gerektiğini kursiyerlere anlattıklarına değindi.

Büğdüz köyünde 22 kişiye dikiş madik öğreten Yırtıkça Çalıştırıcı Asuman Cinoğlu de makine nakışları, namazlık, zemin türü çalıştıklarını aktardı.

Rumeysa Mete de dikiş dolap, sıhhi imdat, aile okulu kurslarına katıldığını dile getirerek, “Buradaki tıpkısı eş olduk. Kursta hem umum becerilerimizi geliştiriyoruz hem birlikte öğrendiklerimizi patika haline getirebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Share: