ASELSAN 2020’de 1479 kişiyi işe aldı

ASELSAN Umumi Heyet Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün, güzeşte sene 1479 kişiyi işe aldıklarını bildirdi.

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün, Kocaeli Uran Odasının videoteyp konferans yöntemiyle gerçekleştirilen gücük ay sedir toplantısında sanayicilere şirketin çalışmalarına ilgilendiren bilgelik verdi.

Bakir tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının sanayi sektörüne etkilerine meni eden Görgün, 2020’bile şirketlerin sağlam tıpkısı imtihandan geçtiğini, farklı koşullara bağlanmak ve bunları normalleştirmek durumunda kaldıklarını söyledi.

Türkiye ekonomisi ve küresel ekonomiye ilgili değerlendirmelerde kâin Görgün, ASELSAN’ın faaliyetlerine ilişik şöyle dedi:

“Pandemi yılı 2020’üstelik 1479 personel işe aldık, yani kısaca 1500 birey diyebiliriz. 1500 güç işveren kaç firma var? Umum alanlarımızda sanki bakir aynı işletme çevirici kabilinden üretimi tutma hesabına, istihdamı bakmak adına aldık ve almaya de devam ediyoruz. Bu yıl da yeniden alacağız, büyüyoruz çokça şükür. Tümce işten personel çıkarmanın formülünü ararken Allah’a çok şükür biz ‘koca benzeri ortaklık kattık bünyemize’ diyoruz ASELSAN kendisine.”

Görgün, Şirketin 2020’deki ihracat performansına değinirken, “Muhteşem başarılardan biri dahi 2020 yılında seyahatlerin kısıtlanmış olduğu dönemde tarihi bir rekor yaptı ASELSAN. 454 milyon dolarlık ihracat sözleşmesi imzaladık. Henüz önceki 1 yılda imzaladığımız konvansiyon miktarını üstelik geçti. İlk sefer bakiye siparişimiz 1 milyar doları aştı ihracatta. Şu anda 9,5 milyar dolar kabil bakiye siparişimiz var. Bunun 1 bilyon doları dış satım kalıntı siparişi. 6 yeni ülkeye ihracat gerçekleştirdik.” diye konuştu.

ASELSAN’ın sene sonu raporunu ati hafta yönetim kurulu toplantısından bilahare açıklayacaklarını belirten Görgün, şöyle devam etti:

“3. çeyrek üzerinden bahsetmek istiyorum; 746 milyon dolarlık 9 ayda kullanılmamış barışma imzaladık. Bakiye siparişlerimiz 9,5 milyar dolara ulaştı. Hasılatımız TL cinsinden yüzdelik 10 oranında arttı. Getiri, yıpranma payı ve alacak öncesi kar (FAVÖK) artışı yüzdelik 17 oldu ve FAVÖK marjımız ise yüzdelik 21,6’evet ulaştı. İlk 3 çeyrekler değerlendirildiğinde ivmelenmenin artı yönde olduğunu görebiliriz. Sıkıntılı içi ve ev dışı satışlarımıza baktığımızda eski seneyi 13 milyar lirayla kapatmıştık, 2020’üstelik 9 ayda 8,5 milyar liraya ulaştık.”

Ankara dışındaki üretim ve ofislerine ait hikmet veren Görgün, “Enformatik Vadisi’nde saha kiraladık, taşınıyoruz oraya. Orada alelhusus sivil alandaki çalışmalarımızı ve tasarımlarımızı yapıyor olacağız.” ifadelerini kullandı.

“Toptan ayak izimizi artırmaya çalışıyoruz”

Görgün, mahdut içi ve dışı iştiraklerinin sayısının değme güzeşte gün artığını dile getirerek, “Bu konuda önemli nöbet haritamızda olan zat içimizden çıkabilecek şirketleşmeleri birlikte destekler bire bir yapıda büyümeye devam ediyoruz. Ensiz içre Sivas’ta optikçi alanında üretim özne tıpkı tesisimiz vardı ortak olduğumuz. Bununla beraber 2020’bile faaliyete aldığımız Konya’dahi bir cebe sistemleri fabrikamız oldu. Gene Altınay ile İstanbul’bile DASAL Havacılık Teknolojileri drone üretimi üzere kurduğumuz bire bir şirketimiz oldu.” dedi.

Toplamda 25 iştiraklerinin olduğunu rapor eden Görgün, şunları söyledi:

“Ensiz dışı iştiraklerimizde dünyanın seçkin yerinde olmaya hız gösteriyoruz. Global göl ayağı izimizi artırmaya çalışıyoruz. Bunların sonucu kendisine 6 yeni ülkeye dış satım yaptık ve ihracat yaptığımız hep devlet 70’e ulaştı. Sıkıntılı dışında üretimler birlikte yapıyoruz. Ürdün’de ve Kazakistan’da optikçi alanında istihsal yapan fabrikalarımız var. Bununla beraber dünyanın ayrı ayrı yerlerinde ya ofis ya bile hizmet onarım ağırlıklı cıvıltı gösteren tesislerimiz var. Yine geçtiğimiz yıl Pakistan’dahi, Ukrayna’birlikte ve Irak Doğu’dahi yeni ofislerimiz açıldı. Bu anlamda da büyümeye devam ediyoruz.”

“Mecmu personel sayımız 8 bin 888’e ulaştı”

Haluk Görgün, bütün personel sayılarının 8 bin 888’e ulaştığını belirterek, “Bunların yüzdelik 60’ı mühendis. Çalışanlarımızın yüzde 67’si lisans ve lisans gövde eğitime eş. Yüzdelik 3’ü dahi doktoralı. Biz hem bu mühendis yapısıyla hem bile Ar-Ge merkezlerimizde müteharrik mühendislerimizin sayısıyla benzeri uygulayım bilimi, mühendislik ve Ar-Ge şirketi olduğumuzu söylüyoruz.” diyerek konuştu.

KAPAT X

Sabık sene 541 milyon dolarlık Ar-Ge faaliyeti yürüttüklerine dikkati çekici Görgün, “438,9 milyon doları aut kaynaklı Ar-Ge’ydi, 57,2 milyon doları dahi halis kaynaklı Ar-Ge’ydi. ASELSAN temas sene cirosunun yüzdelik 7’sini Ar-Ge faaliyetlerine ayırıyor. Mecmu 15 Ar-Ge merkezinde elektrik gösteriyor ASELSAN. Ar-Ge personelimizin sayısı bile 5 bin 210.” ifadelerini kullandı.

Görgün, Ar-Ge çalışmalarının bir nice dönüşü olduğuna işaret ederek, “Ego 2018’da ASELSAN’a katıldım. 2017’bile ASELSAN’ın cirosu 1,4 milyar dolardı. Ayrımsız ahir sene 1,8 bilyon doları yakaladık ve sonraları 2,1 bilyon doların üstüne artık.” dedi.

ASELSAN’ın savunma sanayisinde elde ettiği tecrübeyi sivil alanlara üstelik uygulama hedefi koyduğunu dile getiren Görgün, son beş altı yılda düzenlilik, ulaşım, erke ve esenlik alanına çabuk tıpkısı antre yaptıklarını, 900’ün üstünde çalışanın ASELSAN’ın bir zaman kazandığı kabiliyetleri hoppadak bu alanlara yaydığını anlattı.

“Rastgele 10 siparişten 9’unu KOBİ’lere veriyoruz”

Görgün, canip sanayiyle iş birliği amacıyla çaba gösterdiklerini vurgulayarak şunları kaydetti:

“Bu konuda tıpkı direktörlüğümüz var. Personelimiz bu konuda gayretkeş benzeri şekilde çalışıyor. ASELSAN olarak 2020’üstelik 2 bin 716’sı KOBİ kalkışmak üzere 3 bin 189 firmaya havale verdik. Yani sabık sene 3 bin 189 firma ASELSAN’a fatura kesti. Bu firmalara 1,5 bilyon doların üzerinde belirgin siparişimiz var ve 2020’da hep ödemeye baktığımızda 890 milyon dolar civarında yapılan ödeme görülüyor.”

Ensiz içi çalım oranının 2020’üstelik yüzdelik 73’e çıktığını belirten Görgün, “Bu millileştirmeye hangi büyüklüğünde ehemmiyet verdiğimizin sunma boş göstergesi. Sair taraftan hareket verdiğimiz yerli müstahsil sayısı birlikte 2 bin 500’ü geçti. Gelişigüzel 10 siparişten 9’unu KOBİ’lere veriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Görgün, millileştirme ve yerlileştirmeyle ilgili çalışmaları sistemli yerine ilerletebilmek üzere 2 yıl önce Milli ve Evcil Nişane Geliştirme Kurulunun kurulduğunu, bu konudaki operasyon sonucu 307 ürünün millileştiğini ve bunlardan 26 milyon dolar alacak sağlandığını bildirdi.

“Virüs belirleme cihazı geliştirdik”

Görgün, ASELSAN’ın keyif alanındaki Ar-Ge ve yatırım çalışmalarıyla ilişkin istifham üstüne, afiyet konusunda ayrımlı alanlarda ruh gösterdiklerini tabir ederek şu bilgileri paylaştı:

“Söz Gelimi sunma dikkati çekici olanını söyleyebilirim; Bilkent Üniversitesi ile MR cihazı geliştiriyoruz. Bu ilk örnek dizayn olarak yerli benzeri im ama komponentler yerel değil. Komponentleri yerlileştirme ve onları kritikliğine bakarak tertip sürecindeyiz. Benzeri KOBİ ile yürüttüğümüz defibrilatör cihazı çalışmamız var. İtalya’ya ve Fransa’evet ihraç ettik. Çok kısa tıpkısı zamanda, 2020’da yaptık bunu. Gene kalp akciğer pompası yapıyoruz. Biliyorsunuz Türkiye’nin optikçi merkezi ASELSAN. Optik ile virüs tespiti yapan cihazı geliştirdik. Bu aynı doğruluk derecesi; ansız fazla virüsün benzeri anda tespiti ve acul tespiti tür. Onun da elan lansmanını yapmıyoruz. Çalışıyor, testlerimiz devam ediyor.”

Share: