Elazığ Hal Hars Derneği Başkanı Düztaş: “6 Yaşında Tıpkısı Çocuğun Evlendirilmesinin Hangi İnsani Hangi Dini Boyutta Akseptans Edilebilecek Ayrımsız Yanı Yoktur”

Elazığ Hal Ekin Derneği Başkanı Avukat Bülent Temas Düztaş, İsmailağa Cemaati’ne sınırlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Vuzuh Gümüşel’in kızını 6 yaşındayken mortocu nikahıyla evlendirmesine ilgili “6 yaşında bir çocuğun taciz edilmesi, evlendirilmesi hiçbir insancasına olguda akseptans edilemez. Bunun ne dini boyutta hangi insancasına boyutta kabul edilebilecek tıpkısı yanı yoktur… İktidar bu işin üzerine net tıpkı şekilde gitmeli. Ama maalesef bunu Türkiye’da bunu yapacak cesaretleri namevcut. Onun amacıyla aksiyon esasen muhalefete kaldı. Politik partilerden özgür namına hepimiz bunun üzerine gitmeliyiz” dedi.

Elazığ Hal Firez Derneği Başkanı Bülent Rastgele Düztaş, İsmailağa Cemaati’ne vabeste Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Fer Gümüşel’in kızını 6 yaşındayken önder nikahıyla evlendirmesine ilgili açıklama yaptı. Düztaş, şunları söyledi:

“BU OLAYDA BALA TACİZİ KAYITLARIYLA ARASINDA, İNKAR EDİLECEK YANI NAMEVCUT”

Bülent Rastgele Düztaş şunları söyledi:

“Olayı siyasal tıpkı yöne çekici bir nice can var. Tıpkısı yan sözde buradan dine akın varmış üzere davranıp, bulunmayan esasen hakeza değildi, bu yapılan tıpkı atılım üzere algılarken farklı yan da madem hakeza yapıldı demek ki bütün tarikatlar böyledir kabilinden tıpkı yakıştırma işine gitti. İşin türkçesi tarikatlar genel kendisine hatalı tıpkısı tekstil. Türkiye’birlikte mehterhane ve zaviyelerin kapatılması ile ilgilendiren bir yasa var, bunun uygulanması lazım. 6 yaşında tıpkı çocuğun taciz edilmesi, evlendirilmesi hiçbir insanca olguda kabul edilemez. Bunun hangi dini boyutta ne insani boyutta akseptans edilebilecek tıpkı yanı yoktur. Arada Bir bakıyorsunuz sosyal medyada tıpkı istimara işlenmiş, ‘gelinlik giymiş, bu aynı ayin olarak yapılan tıpkısı madde, bu birlikte hafızlık eğitimi ile ilişkin tıpkısı molekül’ diye niteleyerek. Ama henüz derine indiğinizde gürültülü kayıtları yayınlandı. Bu ses kayıtlarında çocukla evlendirilen şeyhin müridi konuşmalarında, ‘keşke 6 yaşında bu işi yapmasaydık, seni evlendirmeseydik,’ gibisinden konuşmalar var. Yani burada yavru tacizi, tecavüzü olduğu belirtik bir şekilde beyninde. Buna bütün insanların, siyasal parti gözetmeden herkesin cebin durması geçişsiz. Bu ne dine arkasını dönmektir ne insanlığa arkasını dönmektir. Birlik tersine dini savunmaktır zira dinde hakeza tıpkısı şeyin olduğunu akseptans edebiliyorsa o dine filhakika insanlar korku duymaz. 6 yaşında bir çocuğun evlenmesi, eşeysel tıpkısı obje yerine görülmesi insanlığa sığmayan tıpkısı durumdur. Bunun savunmasının yapılması haddinden fazla yanlıştır. Maatteessüf bu konuda baktığınız ahit Meclis’te bu laf tartışılırken hep yukarıdan güzeşte, tığ amasız fakatsız eleştiriyoruz benzerinden söylemlerde bulunuluyor. Ama elden söylemler bu işe ehliyetli değil.

“İKTİDAR PARTİSİ AKP VE MHP İSE, BU İŞE ILAÇ ALMALARI GEREKİYOR”

Türkiye’birlikte kudret partisi AKP ise MHP ise, birlikte bu işi yürütüyorlarsa, bu işe tıpkısı önlem almaları gerekir. Bu konuda, çocuk tacizlerinde çokça güç cezaların getirilmesi gerekiyor. Bu hapis, ibik, tarikat şeyhleri. Bunların ağız ağıza silinip atılması geçişsiz. Türkiye’dahi İslam dini biricik benzeri yöntemdir, bunun tarikatlara bölünmesi, kendiliğinden taşınır şeyhlerin burada idarecilik yapması, kendine göre bu yorumlaması asla akseptans edemez. Biliyorsunuz bununla ilişik bir zamanlar birlikte bir nice taciz olayları oldu. Elazığ’bile birlikte ayrımsız darülfünun öğrencisi tıp fakültesinde okuyan ayrımsız öğrenci bu yüzden intihar etti. İşin enteresan tarafı ailesi o kadar tarikatla angajmanlı konuma mevrut ki, kişi çocuklarını suçlayacak konuma gelmişler. Amatör olayda da bunu gördük. Bala taciz olayında kız kardeşleri ve ayvaz kardeşleri neredeyse tarikatı savunup, kız kardeşlerinin biber dolması söylediğini söyleyecek konuma gelmişler. Bunlar akseptans edilebilir şeyler değildir. Bu kişilerin tarikat bağlantısı yapıların etkisi altında bu açıklamaları yaptıkları çok açıktır. Tabiatıyla ki işin print tarafı iktidara düşüyor. İktidar bu işin üzerine net ayrımsız şekilde gitmeli. Ama maalesef bunu Türkiye’dahi bunu yapacak cesaretleri namevcut. Onun için gelişim tekrar muhalefete kaldı. Siyasi partilerden bağımsız milletvekili adına hepimiz bunun üstüne gitmeliyiz. Hukukçulardan bile toplumsal medyada bu işi savunanlar olduğunu görüyorum. Banko akseptans edilemez 6 yaşında tıpkısı çocuk, bırakın 6 yaşı 14 yaşında 15 yaşında 16 yaşında bire bir çocuğun bile evlenmesi cins değildir. Bu bala tacizidir. Bunun üzerine ciddi bir şekilde gidilmesi gerekmektedir.

“ELAN GEÇMIŞ DA BİRÇOK GÖRÜNGÜ OLDU”

Henüz geçmiş birlikte birçok fenomen oldu biliyorsunuz Ensar Vakfı’nda taciz, atak olayı yaşandı. İktidarın bunlara yaklaşımı dahi çok şaşı baktılar bu işe. ‘Aynı kereden benzeri şey olmaz’ mantığına mevrut cümleler kullandılar onlarca çocuğun tacize, tecavüze uğradığı yerde. Bu olayda dahi ‘üstüne gidiyoruz’, ‘bu konuda araştırmalar yapılacak’ kabil beylik laflar ediyorlar. Ama biz icraat dercetmek istiyoruz. İşin düpedüz uymazlık adına da Meclis’te görüşüldü tepki koyuldu. Ama bunun ihtimal sokaklara yansıyacak şekilde, buna dur denilmesi geçişsiz. Tarikatta cuşiş yarar, onlarca çocuk ölür, tarikatın kurulduğu yer imarsızdır, ateş merdiveni yoktur. Üzerine gidilmez. Bir Nice yerde ayvaz çocuklarına atak edilir. İktidar fikir kaybederim kaygısıyla konusunda gitmez. Bu ihtimal bala tacizi ile ilişik kaçıncı görüngü. Maalesef iktidar bu olayların üzerine görüş kaygısıyla gitmiyor. Bu tamamen siyasetten hür bire bir şekilde üstüne gidilmesi gereken aynı konu. AKP bu konuda maatteessüf ehliyetli bir tedbir almıyor. Aldığını sav ediyor ama hemen konuşmalardan temennilerden ibaret tıpkısı şekilde. Biz artık icraata geçilmesini ve bunların üzerlerine her an ağır sıklet cezalar verilmesini bekliyoruz. İnsanlara tavsiyem şöyle düşünmeleri. Bu işi savunacaklarına kendi kız kardeşleri, özlük çocukları, özlük ana babası ve aileleri üzerinden düşünsünler. Hakeza bir şeyi öz çocukları üzerinde isterler mi istemezler mi? Olayın özü Tıpkısı nebze buraya masraf. İstemiyorlarsa hiç kimsenin çocuğu buna müstahak değildir. Bunun üzerine ateş bire bir şekilde gidilmesi ve bu olayların önlenmesi gerekiyor.”

Share: