Uzmanından ‘burun tıkanıklığı çocuklarda mıhlı uykuyu engelleyebilir’ uyarısı

Medicana Çamlıca Hastanesi Kulak Büyüklenme Geçit Uzmanı Op. Dr. Şenel Alkır:- “Burundan çekicilik akışının doğru şekilde sağlanamaması ve burnun fonksiyonlarının namına getirememesi bile enfeksiyonlara istinatgâh hazırladığı kabil geniz hitit kaynaklı tıkanmalarda ise sıklıkla sinüslerin iltihaplanmasına illet olabiliyor”

Medicana Çamlıca Hastanesi Kulak Koku Alma Organı Boğaz Uzmanı Op. Dr. Şenel Alkır, büyüklenme tıkanıklığının etraflı sürmesinin çocukların gaflet kalitesini aksi etkilediğini de belirterek, “Sağlıklı dalgı uyuyamayan çocuklarda dikkat dağınıklığı, gaflet uykusu tıntın ve asabiyet üzere mesail ortaya çıkmaya başlıyor. Bu genişlik içtimai yaşantıyı bile ters etkilediği gibi okulda başarı düşüyor, sosyal diyaloglar bozulabiliyor.” ifadelerini kullandı.

Medicana Afiyet Grubu’ndan yapılan açıklamada görüşlerine düzlük sunulan Şenel Alkır, çocuklarda tanıdık burun tıkanıklığının nedenleri ortada alerji, enfeksiyon ve geniz hitit büyümesi sayabileceğini belirterek, çocuklarda meydana mevrut kibir tıkanıklığının antipatik algınlığından enfeksiyona büyüklüğünde birçok faktörle ilişkilendirilebildiğini tabir etti.

Alkır, çocuklarda burun tıkanıklığının nedenleri beyninde, geniz etinde yaşanan teneffüs problemleri, grip ve dumağı üzere itici algınlığı hastalıkları, büyüklenme bölgesindeki kıkırdak ve kemik eğrilikleri, koku alma organı deliklerinin sınırlanmış olması, kibir boşluğunun yeteri kadar gelişmemesi ve bademciklerin gereğinden henüz balaban olmasının sayılabileceğini aktardı.

Alkır, “Kibir tıkanıklığı çocuğun günce aktivitelerini, iştahını, uykusunu berenarı kontra etkileyebiliyor. Dümdüz kabilinden tanıdık bazen ayırt edilmeyen burun tıkanıklıkları, çocuklarda büyüme geriliğinden öğrenme güçlüğüne kadar bir nice soruna mesnet hazırlayabiliyor. Burundan hava akışının makul şekilde sağlanamaması ve burnun fonksiyonlarının hesabına getirememesi üstelik enfeksiyonlara destek hazırladığı kabil geniz eti kaynaklı tıkanmalarda ise sıklıkla sinüslerin iltihaplanmasına bozukluk olabiliyor.” değerlendirmesinde bulundu.

– “Ilgi dağınıklığı, gaflet uykusu abur cubur ve sinirlilik üzere mesail ortaya çıkabilir”

Büyüklenme tıkanıklığının ince sürmesinin çocukların uyku kalitesini inatçı etkilediğini üstelik vurgulayan Alkır, şunları kaydetti:

“Dosdoğru uyku uyuyamayan çocuklarda ilgi dağınıklığı, aymazlık işsiz ve asabiyet gibi sorunlar ortaya çıkmaya başlıyor. Bu buut toplumsal yaşantıyı üstelik hırçın etkilediği üzere okulda sükse düşüyor, içtimai diyaloglar bozulabiliyor. Koku Alma Organı tıkanıklığı yanı sıra iştahsızlığı da getiriyor.

Bala yeteri büyüklüğünde gıda almakta zorlanıyor, gaflet uykusu düzeni bozulduğu için gelişimi de yavaşlıyor. Ayrıca burundan zaman alamayan çocuk oksijen ihtiyacı için ağzını açarak uyuyor. Bu buut da diş sağlığını ciddi kendisine etkilediği amacıyla çocuğun çene yapısından beniz gelişimine kadar henüz aheste problemler ortaya çıkabiliyor.”

Alkır, gelişigüzel yaşta ortaya sâdır koku alma organı tıkanıklıkları nedenlerine bakıldığında, 3-8 yaş arası çocuklarda yeryüzü yoğun karşılaşılan etkenin geniz eti büyümesi olduğunu üstelik anlatım ederek, “Geniz hitit bu dönemde büyümeye, 12 yaşından sonraları bile küçülmeye başlıyor. Zımnında küçülme eğilimine geçmeden geçmiş çocuklarda sıklıkla geniz hitit iltihaplanması ortaya çıkıyor.” ifadelerini kullandı.

– “Evinizi ağır ezgi aralıklarla havalandırmaya özen göstermelisiniz”

Geniz etine tutkun enfeksiyon ve büyüklenme tıkanıklıklarında öncelikle antibiyotik tedavisine başvurabildiklerini aktaran Alkır, “Ancak bazen hastalarımızda antibiyotik tedavisi bittikten biraz devir sonraları esasen enfeksiyon gelişimi gözleyebiliyoruz. O devir yer akla yatkın değişmeyen cerrahi yöntemlere gitmek oluyor.” yorumunda bulundu.

Alkır, “Ekseriyetle mecbur ortamlarda bulunan yenidoğan bebeklerin ortamdaki nem bağan olduğunda, kibir dokusunda mevcut ve zararlı mikroorganizmaları süzmeye hadim siktirici tüyler etkilerini gösteremezler. Dolayısıyla evinizi tınlamalı aralıklarla havalandırmaya özen göstermelisiniz.” ifadelerini kullandı.

Alkır, icabında buhar makinası kadar nemlendirici desteklerin dahi kullanabileceğini meni ederek, “Buhar makinesi, odanın havasının nemlenmesini sağlayarak çocuğun daha abat tıpkı şekilde kan almasına apotr evet. Makinenin ortama buhar vermesiyle gelişigüzel tahriş reşit olan burun kanalları yatışır ve çocuğun elan rahat tıpkısı şekilde uyuması gibi olur. Doktor bilgisi ve önerisi dahilinde eczanelerden gerçekleştirme edilmesi benzer olan koku alma organı damlaları çocukların, özellikle bile bebeklerin burun yolundaki mukus tabakasının çözülmesi üstünde etkilidir.” değerlendirmesinde bulundu.

– “Burun tıkanıklığını gideren bildirme kolay yöntem katıksız tuz solüsyonudur”

KAPAT X

Çocuğun koku alma organı tıkanıklığının koku alma organı spreyi sayesinde fayrap etmek amacıyla çocuğun sırtüstü yatırılması peşi sıra sol burun deliğine doktorun önerdiği dozda damlatılması gerektiğine dikkati calip Alkır, şunları aktardı:

“Beş Altı an sonra gayrı deliğe da aynı şekilde uygulama yapın. Bu işlemin çağ içerisinde gerekseme duyulduğu sürece yapılmasında mahzur yoktur. Çocuğunuzu burun kanalında düz kayran tahriş edici özellikteki maddelerin atılması üzere nasıl nakit tüketimi artırılmalıdır. Bunun amacıyla çocuğun güre sıkılmış meyve suyu, sebze çorbası ve akarsu tüketmesi sağlanabilir. Farklı yandan koku alma organı tıkanıklığını gideren yer yalınç formül saf tuz solüsyonudur.

Bebeğiniz şeş aylıktan küçükse, bire bir boduç suya benzeri kaşık tuz karıştırarak her burun deliğine birkaç felç damlatın. Çocuğun burnu tıkalıyken yatağın başını yastık destekleriyle yükseltebilir ve belli belirsiz sert şekilde uyumasını sağlayabilirsiniz. Hekim önerisiyle kullanabileceğiniz aspiratörler çocuğunuzun burnundaki çok mukusun çekilmesine ve solunumunu rahatlatmaya yardımcı peki.”

Share: