Lüks markalardan Türkiye’den hayat kararı! Fiyatları tutturamıyoruz

Koronavirüs pandemisi sürecinde Türkiye pazarına yönelen müfrit çul pazarı rüşvet yükü ağırlıkları ve istihsal maliyetleri zımnında Türkiye’den çıkmaya hazırlanıyor

Salgında Türkiye’ye yönelen ekstrem ve ulaşılabilir ölçüsüz markalar ülkeden çıkıyor. TMD Başkanı İzzet Stamati, “Vergilerin üstelik sefer açtığı erdemli maliyetler fiyat tutturmalarını zorlaştırıyor”diyor.

Merkezi Londra’dahi mevcut olgun analizi ve müşavirlik şirketi GlobalData’nın akıbet raporu, şiddetli giysi pazarının salgına rağmen sabık sene yüzdelik 24,1 büyüdüğünü ortaya koydu.

Esasen dünyada mütezayit enflasyonist baskıya rağmen, bu sene dahi büyümenin sürmesi ve pazarın 149 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması bekleniyor.

Acun gazetesinden Yener Karadeniz’in aktardığına göre 30’u çok ecnebi markayı dubara eden Tescilli Markalar Derneği’nin (TMD) Başkanı İzzet Stamati, ek altın ihracatta nazik öneme cemaat markaların Türkiye’den çıkışa yöneldiğini anlattı.

Brandy’s çatısı altında Calvin Klein’den Versace’ye, Armani’den Hugo Boss’a, DKNY’den Guess’a büyüklüğünde onlarca markanın satışını gerçekleştiren İzzet Stamati, “Salgında Uzakdoğu’daki efdal navlunun birlikte etkisiyle begayet ve ulaşılabilir begayet markalar istihsal üzere Türkiye’ye yönelmişti. Tığ de burada üretim yapmaları noktasında her ahit rehavet yapıyorduk. Ancak gelinen noktada bu avantajı adım adım yitiriyoruz. Pandemi dönemindeki kazanımları kaybedilebiliriz. Bunun sunu cesim sebebi bile kalan üretim maliyetleri ve hammaddede meri vergiler. Bu alanlarda yaşanan bedel artışları markaların burada eşit tutturmasını zorlaştırıyor. Bizim üstelik çalıştığımız markalar artık Türkiye’üstelik değer tutturamadıklarını söylüyorlar. Kazanım az daha üretimi oraya kaydırmaya gidiyorlar” diye konuştu.

İzzet Stamati, şunları söyledi:

“Tedarik zinciri artık kırıldı ve yeni üreticiler doğmaya başladı. Tunus, Cezayir, Fas ve Akdarı üzere pazarlar öne çıkıyor. Uzakdoğu’yu bırakın imdi, söz konusu ülkeler dahi Türkiye ile rekabet edecek duruma geldi. Orda birlikte iş çokça ucuz.”

Share: