Deniz, hava ambulanslarına ivedi tıp teknisyeni ile paramedik alınacak

Keyif Bakanlığı Müstacel Afiyet Hizmetleri Umumi Müdürü Alicenap Korkut:- “Gelgel ambulanslarımızda etkin müstacel tababet teknisyeni ve paramediklerimiz var ama hususi şirketlere ait. İleriki dönemlerde öz personelimizden olmasını istiyoruz”- “Esas kriter tayyare için ecnebi çevirgeç şartı çünkü mahdut dışından çokça sayıda hastalanmış alıyoruz”

Esenlik Bakanlığı Ivedili Afiyet Hizmetleri Genel Müdürü Verimli Korkut, deniz ambulanslarında çalışacak kişileri yetiştireceklerini belirterek, “Düşüncemiz, önümüzdeki dönemde havacı, denizci ivedi tıp teknisyeni ve paramedik iaşe etmek. Albeni ambulanslarımızda etkin evgin tababet teknisyeni ve paramediklerimiz var amma hususi şirketlere ilgili. İleriki dönemlerde tığ kişi personelimizden olmasını istiyoruz.” dedi.

Evgin Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneğince düzenlenen “Ivedili Afiyet Hizmetlerinde Resüsitasyon Sempozyumu” video konuşma yöntemiyle yapıldı.

Sempozyumun açılışında mütekellim Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Bonkör Korkut, tayyare ambulans ve helikopter ambulansların bile katılmasıyla acil esenlik hizmetlerinin haddinden fazla değiştiğini söyledi.

Korkut, “Şifahane öncesi acil esenlik hizmetlerinde 3 binin üzerinde istasyon ve 6 bin ambulansımız var. Geçen yıl 1020 cankurtaran alındı. Avrupa’nın çok ensesi kalın, haddinden fazla gelişmiş tanıdık ülkelerinde da sabık yıl bu büyüklüğünde cankurtaran alımı kayıtlara geçmedi.” dedi.

Türkiye’ye güzeşte sene ambulans uçakla getirilen hastalara ilgilendiren dahi bilgelik veren Verimli Korkut, “Yetersiz dışındaki tıpkı Türk vatandaşı kalkıp ‘ben bu ülkede tedavi olamıyorum’ dediğinde tığ gittik, aldık. Kısaca 200’ün üstünde tıpkısı nicelik. Dünyada böyle tıpkısı miktar bulunmayan. Tek ücret almadan ambulans uçakla bu insanların ki olduğuna bakılmaksızın iştirakçi üstelik benzer ayrımsız işadamı de benzer, yalnızca konsolosluğa başvurup ‘ben ülkede otama olamıyorum beni alın’ dediğinde tığ o hastalarımızı almaya çalıştık.” diyerek konuştu.

Türkiye’nin dünyanın yeryüzü tüvana ambulans filolarından birine erbap olduğunu ifade eden Korkut, “Zat başı genişlik çokça cankurtaran sahibi olan ülkelerden biriyiz. 3 uçak ambulans, 17 de helikopter ambulansımız var.” dedi.

Korkut, Acil Tababet Teknisyeni (ATT) ve paramedik personelin eğitimi amacıyla ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Bahir ambulanslarında çalışacak kişileri da yetiştireceklerini belirten Korkut, şunları kaydetti:

“Düşüncemiz, önümüzdeki dönemde havacı, denizci müstacel tababet teknisyeni ve paramedik pekiştirmek. Albeni ambulanslarımızda müteharrik müstacel tababet teknisyeni ve paramediklerimiz var amma hususi şirketlere ilişik. İleriki dönemlerde biz kişi personelimizden olmasını istiyoruz. Oradaki arkadaşları kıygın etmeyecek şekilde tabii. Bu yıl içerisinde hem bahir hem da çekicilik ambulansındaki arkadaşlarımızı eğiteceğiz. Temel kriter uçak için ecnebi komütatör şartı çünkü mikro dışından çokça sayıda rahatsız alıyoruz.”

Paramedik personelin lisans eğitimi ile ait değerlendirmelerde mevcut Korkut, geçenlerde paramediklerin özlük branşında akademik namına ilerleyebileceğini, doçent ve müderris olabileceğini söyledi.

Atamalara ilgilendiren da mütekellim Korkut, konunun Maliye Bakanlığı ile Esenlik Bakanlığı Hile Hizmetleri Umumi Müdürlüğü ile ilişik olduğunu, hem acil tıp teknisyenlerini hem birlikte paramedik personeli mağdur etmeden atamaların gerçekleştirileceğini anlatım etti.

Share: