Veca Dağı Karasu Sulak Alanı’nda kışın 38 kuş türünün yaşadığı belirlendi

Türkiye’nin koca kuş merkezlerinden olan Veca Dağı eteklerindeki Karasu Sulak Alanı’nda kış mevsimi olmasına karşın 38 kuş türünün yaşadığı tespit edildi.

KuzeyDoğa Derneği ve gönüllülerce Iğdır’dahi devam eden Kış Ortası Kuş Sayımı (KOKS) çalışmalarında, kuş yoğunluğunun yaşandığı bölgelerde etraflı sayımlar yapılıyor.

Her sene profesyonel gözlemci ve olgun insanlarının katılımıyla gerçekleştirilen çalışmalarda, sulak alanlarda hareketli kuş türleri pusat altına alınıyor.

Dert Dağı’nın zirvesindeki kar ve buzulların erimesi sonucu mevrut sularla beslenen Iğdır’daki Karasu Sulak Alanı da eş sahipliği yaptığı kuş türleriyle dikkati çekiyor.

Bugüne büyüklüğünde 195 kuş türünün vasıta altına alındığı sulak alanda, şita aylarında birlikte 38 türün yaşadığı tayin edildi.

Bölgede 3 bin kuş de kayıt altına alındı

KuzeyDoğa Derneğince alanda yapılan kuş sayımlarında akarsu kuşları, mahir ve ötücü türlerden 38 tuhaf ve 3 bin kuş kayıt altına alındı.

KuzeyDoğa Derneği Başkanı, Utah ve Antrenör üniversiteleri öğretim üyesi Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu, AA muhabirine, yapılan sayımlarda elde edilen verilerin Karasu Sulak Alanı’nın önemini gösterdiğini söyledi.

Sulak alanın yaz ve ilkbahar aylarında olduğu kabil kışın bile birçok kuşa eş sahipliği yaptığını ifade fail Şekercioğlu, “Karasu Sulak Alanı’mız, dünya çapında yetişkin tıpkı sulak alan. Bu alanda resmi şita ortası kuş sayımını gerçekleştirdik. 5 saat içre 38 türden yaklaşık 3 bin kuş saydık, bunların süresince bir nice akarsu kuşu var.” dedi.

“Ekoturizm açısından kıymetli tıpkısı düzlük”

Balkı Dağı Milli Parkı süresince bulunan sulak alanın görülmesi gereken muhteşem tabii güzelliklerden olduğunu tamlayan Şekercioğlu, şöyle konuştu:

“Burası esasında 200’den fazla kuş türü barındıran haddinden fazla koca bir alanımız. Ağrı Dağı, kar ve buzullarının erimesiyle sürekli beslenen, elan gani korunması ve ekoturizm açısından değerlendirilmesi gereken çok kıymetli benzeri düzlük. Iğdır’dan ulaşımı haddinden fazla rahat, 20 an süresince buradasınız. Tıpkısı tarafı makro ayrımsız sulak alan, tıpkı tarafı bile Dert Dağı’nın camit püskürtü kayalıklarının ortasından güzeşte abat aynı yolla çok keyifli rasat fırsatı var.”

Şekercioğlu, kâin kuşların yanında barhana dönemlerinde 150’den fazla türün birlikte bu alanda görüldüğüne bel ederek, kuş gözlemcilerini bölgeye çağırma etti.

Bölgenin dünya çapında ayrımsız gözlem alanı olduğunu vurgulayan Şekercioğlu, “Kış ortasında, birkaç saat içinde da 38 kuş türünün gözlemlenmesi, buranın kışlayan kuşlar üzere bile ne kadar muhteşem olduğunu gösteriyor. Üreme ve barhana zamanında ayrıksı türleri birlikte girmek olabilir. Bunların arasında en önemlilerinden biri üstelik yeşil münezzeh kuşudur. Biraz ay geçmiş Iğdır üzere haddinden fazla yetişkin tıpkı tuhaf olan ak kuyruklu kızkuşu üstelik kaydedilerek kuş türü listesine girdi.” ifadesini kullandı.

Share: