Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan divan başkanları İstanbul Beyannamesi’ni imzaladı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan meclis başkanları eliyle imzalanan İstanbul Beyannamesi’ne ilgilendiren, “Omuz Omuza gayretlerle olgunlaşacak bu girişimimizin parlamentolar arası hisse senedi birliğini elan dahi zenginleştirerek ülkelerimize yetişkin faydalar getireceğine ve somut projelere sahn vereceğine olan inancım sonsuzdur.” dedi.

TBMM’nin eş sahipliğinde İstanbul’da bir otelde planlı Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan Üçgen Meclis Başkanları İkinci Toplantısı’nda akseptans edilen İstanbul Beyannamesi üç ülkenin meclis başkanları marifetiyle imzalandı.

TBMM Başkanı Şentop, beyannameyi okuduktan bilahare yaptığı değerlendirmede, İstanbul Beyannamesi’nin üçgen meclis başkanları platformu altındaki ortak faaliyetleri açısından yapıcı ve posta resim tıpkı hamle olacağına inandığını söyledi.

Beyannamenin yavuz olmasını dileyen Şentop, “Ülkelerimiz arasındaki ülfet ve el birliği paydasını de tamamladığımız, tanımladığımız bu güzel ilişkilerin halklarımızın saadet, elem ve yıldız algısının bir olmasının 21. asırda hangi kadar nadir ve bulunmaz aynı ruh olduğunu benzeri yol henüz altını çizmek isterim. Ezeli ve ebedi yâran yerine yüz yüze gelindiğinde birbirine içtenlikle gülümseme fail haklarımız ülkelerimizin istikbali itibarıyla sunma balaban teminatımızdır.” diye konuştu.

Şentop, Üçlü Sedir Başkanları Toplantısı’nın uluslararası platformlarda bile çıkarların desteklenmesi açısından ehemmiyet sunu ettiği kadar, halkların arasındaki ilişkilerin gelişmesine bile bakım edeceğini dile getirdi.

Güzeşte sene Azerbaycan eş sahipliğinde gerçekleştirdikleri geçmiş güruh sonucunda Bakü Beyannamesi’ni imzaladıklarını hatırlatan Şentop, “Sabık süreçte Bakü Beyannamesi’nde car ettiğimiz iradenin hayata geçirilebilmesi ve üçgen mekanizmanın kurumsallaşması için çeşitli adımlar attık. Zaman bu iradeyi baştan beyan ettik. Önümüzdeki sene İslamabad’bile buluşuncaya büyüklüğünde imzalamış olduğumuz İstanbul Beyannamesi çerçevesinde elimizden gelenin çok henüz fazlasını yapacağımıza inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Şentop, Türkiye Azerbaycan ve Pakistan’ın bölgelerindeki abra, zenginlik ve asayiş ortamına şişman katkılar sunmuş üç ahi talih olduğunu ve bundan sonrasında birlikte yardım sunmaya bitmeme edeceklerini söyledi.

Bu tatlılıkla uluslararası mebus kuruluşlar bünyesinde üç ahi ülkenin ortak gurur benimsemesine ve kol kola çalışmasına iri önem atfettiklerini dile getiren Şentop, şunları kaydetti:

“Halklarımızın, devletlerimizin ve bölgemizin huzurunu, refahını ve istikrarını baltalayan seçkin nev girişimin karşısında el ele duracağımızı bugün ayrımsız misil daha tekrarladık. Omuz Omuza gayretlerle olgunlaşacak bu girişimimizin parlamentolararası gelişim birliğini elan dahi zenginleştirerek ülkelerimize kebir faydalar getireceğine ve somut projelere sahn vereceğine olan inancım sonsuzdur.”

– Kuma basın toplantısı düzenlendi

Şentop’un konuşmasının arkası sıra birlikte İstanbul Beyannamesi’nin imzalanması ve zar edilmesi nedeniyle üç ülkenin sedir başkanları bu sefer ortak basın toplantısı düzenledi.

Burada dahi konuşan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, bugünkü toplantıda şanlı konuların ele alındığını, iş birliğini henüz bile geliştirmeye yönelik düşün alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Tarihi, kültürel ve beşeri beraberlik zenginliği ortamında güzeşte ilişkilerin bugün politik olarak dahi en son düzeylerde bulunduğunu aktaran Şentop, şöyle konuştu:

“Üç büyüklük arasındaki bu müstesna arkadaşlık milli davalarımızda ve print zamanlarımızda da kendini göstermektedir. Zaman imzaladığımız İstanbul deklarasyonunda Fethullahçı Yıldırı Örgütü (FETÖ), PKK, YPG ve DEAŞ gibi hep yıldırı örgütlerine ve bunların uzantılarına karşı eş ceht gösterilmesi gerektiğinin altını çizdik. Ortak ve somut tıpkı uluslararası gösteri müstelzim rasizm, ecnebi düşmanlığı, İslam düşmanlığı ve tiksinti söyleminin dünya çapındaki gözdağı edici yükselişine ilgili endişelerimizi vurguladık. Arsıulusal topluma sığınmacı krizinin esas sebepleriyle uğraşmak için kuma eylemlerde bulunma, kalın ve sorumluluğu adil bir şekilde paylaşma çağrısında bulunduk. Kıbrıs meselesinde adaletli, sürdürülebilir, realist ve meccanen kabul edilebilir benzeri çözümü desteklediğimizi, Ege ve Şarki Akdeniz’dahi ise arsıulusal aynı hukuka uygun tıpkı yaklaşımın elzem olduğunu vurgularken, Azerbaycan’ın kurtarılmış toprakların yeniden inşası ve rehabilitasyonuna verdiğimiz desteğin ayrıca Cammu-Keşmir ihtilafının insanca yönünün da altını çizdik.”

Üçlü parlamentolar arası gelişim birliğinin ülkelere ve halklarına büyük faydası olacağına inandığını vurgulayan Şentop, “Üç ülkenin meclis başkanları kendisine bu eskimemiş girişimin kurumsallaşmasının heyecanını paylaşıyoruz. Birlikte gayretlerle olgunlaştırılacak bu girişimin, parlamentolar arası hareket birliğini elan dahi zenginleştirecek konkre projelere maltalık vermesini da arzu ediyorum.” ifadelerini kullandı.

KAPAT X

Matbuat toplantısında, Azerbaycan Milli Sedir Başkanı Sahiba Gafarova ve Pakistan Milli Meclis Başkanı Raca Pervez Eşref da birer danışma yaptı.

Share: