Terzilik mesleği tamirciliğe dönüşüyor

Ayrımsız dönemin revaçta mesleklerinden olan ‘dikiş’ amade giyimin pop olması ile yerini tamirciliğe bırakmaya başladı.

Eski yıllarda mızıka giysi ve yapmak inşa etmek için birbiriyle yarışan terziler; hazır giysi ve konfeksiyon ürünlerinin hayatın rastgele alanına yayılmasıyla dikim işlerini neredeyse kaybetti. Eskiye bakılırsa sıfırdan yayımlamak dikmeyen terziler şimdiler çıktı tamirat, daraltma ve kısaltma işlemleri ile mesleklerini idame ettirmeye çalışıyor. Çırak sorunu da olan meslekte terziler kendilerini revize etmek üzere eskimemiş yollar arıyorlar.

“Terzilik mesleği daha çok tamirciliğe yöneldi”

Terzilerin tamircilik meleğine dönüştüğünü anlatım fail 30 yıllık dikişçi esnafı olan Namuslu Meriç, “Hazır giysi popüler olmadan önceki ısmarlama konusunda çalışıyorduk. Yılların geçmesiyle dikiş mesleği bundan sonra tamirciliğe doğru yöneldi. Imdi meslekte çırak ve eleman üstelik yetişmiyor. Şu anki terziler mesleğin akıbet temsilcileri. Samsun’de benzeri elin parmaklarını geçmeyecek büyüklüğünde bir iki öge yetişiyor. O yüzden terzilik bulunmayan olmaya yüz tutan benzeri meslek konumuna geldi. Devletimizin mesleğin ölmemesi için önlemler alması geçişsiz. Benim en son 25 yıl ilk bir çırağım vardı. Daha bilahare da aynı kursiyer almıştım. 2’si dahi mesleği bitmeme ettirmeme kararı alıp, apayrı alanlara yöneldiler” dedi.

“Mızıka elbise siparişi almayalı uzun yıllar oldu”

Bando elbise siparişi almayalı etraflı yıllar geçtiğini rapor eden Yakınlarında Meriç, “20-25 sene öncesinde terziler onarım nedir bilmezdi. Hep kumaşını getirir pantolon, mızıka evet da ceket diktirirdi. Şimdi ise neredeyse tek sipariş almıyoruz, hoppadak tamir, daraltma ve gösterge kabil işler yapıyoruz. İnsanlar giyindiği sürece tamirat olacak amma mesleğimiz ya kendini revize etmek zorunda ya dahi iflas etmek zorunda. Bando giysi dikmeyeli mufassal yıllar oldu. en son 1 hafta ilk dahi pantolon diktim. Sıfırdan dikim işleri yılda biraz sefer anca oluyor” diye konuştu.

Tamir işlerinin sonuç dönemde evire çevire arttığına dahi değinen Meriç, “Akıbet dönemde onarım işleri berenarı arttı. Önceden hazır giysi makul olduğu amacıyla insanlar kullanıp atıyordu. Deminden fiyatlar yükseldiği üzere dolaptaki giyecekler değerlendiriliyor. O yüzden tamirat işlerimiz eskiye bakılırsa oldukça çok” şeklinde konuştu. – SAMSUN

Share: