Mevlit yapan memura tün nöbeti muafiyeti

Tün nöbeti muafiyeti ygualamasında kavisli işlemler yapılış ediliyor

SORU: Memurin nette veladet işleyen kadın memura doğumdan sonra 2 yıl kat muafiyeti hakkı çıktığına dair 2 Ağustos tarihli resmi gazetenin ilişik kanunu ve yazıları yorumları takip ediyorum…ancak doğum yapmış ve şuan 3-5- 10- 15 aylık bebeği olan annelerde faydalanabiliyormu bu konuda netlik yok. Amirlerde bunu ayrımlı yorumluyor… Bence 2 yaşını doldurmamış cümle anneler faydalanabilmeli…bu bahis hakkında henüz kemiksiz vukuf yazabilirseniz seviniriz

KARŞILIK:

6495 sınırlanmış Husye kanunla getirilen bakir adalet şu şekildedir:

657’nin 101. maddesi

“Ancak, kadın memurlara; doktor raporunda belirtilmesi halinde hamileliğin yirmidördüncü haftasından önce ve rastgele halde hamileliğin yirmidördüncü haftasından itibaren ve doğumdan sonraki iki sene süreyle şeb nöbeti ve akşam vardiyası görevi verilemez. Özürlü memurlara da isteği dışında şeb nöbeti ve geceleyin vardiyası görevi verilemez.”

Maddede geçen 1 yıl ibaresi 2 yıla çıkarılmıştır. Yasa, 2/2013 günlü Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Yasa her ne büyüklüğünde Ağustos ayında huruç olsa birlikte, geçen sene tevellüt yapmış anneler da bu haktan yararlanabilir. Bu haktan yararlanabilmek amacıyla “2 Ağustos 2013’ten sonra mevlit yapmış olma zorunluluğu” bulunmamaktadır. Genel hukuk kurallarına göre, şuan amacıyla doğumdan bilahare 2 yılını doldurmamış olan kül kadın memurlar bu haktan yararlanabilir. Daha önceki çalışmalar birlikte bu şekildedir.

Örneğin, 2011 yılında çıkarılan husye yasa sırasında, hanım memurun “doğumdan sonraları verilen 1 yıl maaşsız izin ahiz hakkı”, 2 yıla çıkarılmıştır. Mehabet Personel Başkanlığı çıkardığı 2 Paradigma Nolu Tebliğde, o güneş itibariyle 1 yıllık aylıksız iznini kullanan personelin dilek etmesi halinde müsaade süresinin 2 yıla çıkarılması gerektiğini belirtmiştir. (Tıklayınız)

Uygulamaya ana işlemlerde buna bakarak cereyan edilmesi ve görevli arkadaşların mağdur edilmemesi gerekmeketdir.

Share: