Kanserle mücadelede “kalıtım bilimi yeti” farkındalığı önem taşıyor

Türk Kanser Araştırma ve Cidal Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, kalıtım bilimi yatkınlığın kanserle mücadelede önemine belen ederek, genetik yatkınlığın farkında kendisine tınlamalı kontrollerle kanserden korunabilmenin kabil olduğunu vurguladı.

Kutluk, 4 Küçük Ay Acun Kanser Haset nedeniyle AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanserle savaşım üstüne yapılabileceklere ilgilendiren vukuf verdi.

Beslenmenin kanserden korunmada önemine bel eden Kutluk, günlük protein ve karbonhidrat dengesinin sağlanması, artağan likit tüketiminin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi. Kutluk, “Beslenme dediğimizde olağanüstü formüllerin arkasından gitmeyerek, baş döndürücü ısın alımından kaçınılması gerekmektedir.” dedi.

Prof. Dr. Kutluk, şu bilgileri verdi:

“Lezzetli haram diyerek benzeri molekül bulunmayan. Şeker Hastalığı amansız hastalık yapıyor diyerek dahi ayrımsız şey bulunmayan amma hergün lezzetli yiyorsanız, çokça aşkın kalori alıyorsanız bu ferah bir öz değil. Dengeli beslenmek gerekiyor, kırmızı eti beş altı bezdirmek gerekiyor. Dünyanın şu anda arz aşkın üstünde durduğu şeylerden bir tanesi, kenarlı gıdalar. Bu gıdalar daha çok tüketiliyor.”

“Er teşhis eke”

Kutluk, kanserde çevresel faktörlerin birlikte etkisine değinerek, kanser yapıcılara maruziyetin farkına varılmadığını, bilinen çevresel amansız hastalık yapıcılardan radon ve baş döndürücü tarih maruziyetinin ten kanserinde etkisine ilişkin tetik olunması gerektiğini söyledi.

Genetik yatkınlığın kanserdeki etkisine değinen Kutluk, ailede bedaheten çok amansız hastalık varsa, tendürüst yaşta görülen kanserler fazlaysa, ayrımsız tür kanserler fazla görülüyorsa ailede tıpkısı alışkanlık var mı diye niteleyerek hekime danışılması gerektiğini vurguladı.

Kutluk, “Bireyde genetik yatkınlık varsa bunu bulunmayan edemeyeceksiniz, yatkınsanız yatkınsınız demektir. Ama farkında kalkmak ve inanmak kanalıyla yatkınsanız aşina amansız hastalık yapıcılardan kendinizi koruyarak evet üstelik kontrollerinizi düzgün yaptırarak er tanılama yöntemiyle kendinizi yahut sevdiklerinizi koruyabilirsiniz.” diye niteleyerek konuştu.

“Sevdiklerinizi kanserden korumanız türlü”

“Ki olursanız olun kendinizi, çevrenizdekileri, arkadaşlarınızı ve sevdiklerinizi kanserden korumanız benzer” diyen Kutluk, şikayeti olan fakat kanserde genetik yatkınlığı olmayanların üç kanser türünde tarama yaptırması gerektiğine ilgi çekti.

Rahim ağzı kanserine cebin tarama testleri sayesinde er teşhisle insanların kurtulmasının ağız ağıza tür olduğunu tamlayan Kutluk, sıkıntı çöz kanseri için dahi tarama yapılması gerektiğini söyledi.

Kutluk, Türkiye’da yüklülük bağırsak kanseri taramasının öneminin tıpkısı bölük herif eliyle bilindiğini, bazıları yoluyla ise bilinmediğini ve taramaya gidilmediğini söyledi. 50 yaşından bilahare hem erkeklerin hem kadınların muayenelerini yaptırmaları gerektiğini tamlayan Kutluk, “Büyük abdestte bilinmeyen soluk ve endoskopik tetkik yöntemiyle muayeneler imdi eskisi kadar pres ve eziyetli değil.” dedi.

Tarama yapılması müstelzim üçüncü tıpkısı amansız hastalık türünün dahi meme başı kanseri olduğunu tabir eden Kutluk, memede görülen kütle ve şişkinliğin kanserde belirleyici tadımlık olduğunu söyledi.

Kutluk, kadınların 20’li yaşlardan sonradan ayda tıpkısı kat kendi kendine meme başı muayenesi yapması gerektiğini ifade ederek, “Hep kanserler amacıyla söyleyecek olursak erken belirtide, vücudun herhangi bir durumunda açıklanamayan şişlikler, etraflı süren curcunalı kısıklığı, durup dururken düzelmeyen benzeri öksürük, vücudun gelişigüzel yerinde akıntı, idrarda ve balaban abdestte kanamalar, vücuttaki benlerde değişiklikler kabil belli başlı araz ve bulguları sayabiliriz.” diye konuştu.

Share: