Diyarbakır’da 1700 almanak zaman bölüm yüzüne artık

Diyarbakır’bile 1700 almanak devir çağ yüzüne imdi

DİYARBAKIR – Diyarbakır’de yenileme çalışmaları süren tarihi Uğur ilçesinde Roma İmparatorluğuna ait olduğu değerlendirilen 1700 almanak taş döşemeleri bölüm yüzüne imdi.

UNESCO vasıtasıyla 2015 yılında Dünya Ekin Mirası olarak tescillenen Diyarbakır’ın tarihi surlarında restorasyon çalışmaları bitmeme ediyor.

Çok sayıda medeniyete eş sahipliği özne model Sur ilçesinde Büyükşehir Belediyesince “Surlarda Diriliş” mottosuyla devam eden İçkale’den Tutturuk Burcu’na revan bölgede 5. Etap çalışmaları çerçevesinde Yenikapı’birlikte düzenlenen kazılarda, Roma dönemine ait olduğu melhuz 1700 yıllık taş döşemeler ortaya çıkarıldı.

Diyarbakır’a ilgilendiren bazalt döşemenin taşların üst hafif şişkin “Bosaj”, kenarlarının ise “Lesbos” tipine topluluk hafif eğrisel olduğu tespit edildi. İmar ve Şehircilik Kat Başkanlığınca yapılacak emek ile taş döşemelerin yarım kısımları aslına uygun adına doldurulacak.

İhlas Selen Ajansı muhabirine açıklamalarda mevcut Dicle Üniversitesi Danışma ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Şans, keşfedilen döşeme taşlarının Roma Dönemi yahut elan öncesine ilişik olabildiğini söyledi.

“Elimizdeki veriler burada tarihi bir sefer olduğunu gösteriyor”

Yenileme çalışmaları bitmeme fail Yeni Başlık’da ortaya sâdır döşeme taşların tarihi bir posta olabildiğini ifade fail Felek, ” Diyarbakır Surları’nın restorasyonu çerçevesinde yapılan kazı çalışmalarında Bakir Kapı’bile sâdır veriler, burada tarihi bir sefer olduğunu gösteriyor. Kullanılmamış Başlık, Diyarbakır surlarının 4 kapısından biridir. Gayrı 3 kapı olan Mardin Konu, Urfa Kapı ve Dağkapı’dan bilahare yapıldığı amacıyla buna da Yıpranmamış Husus ismi verilmiştir” dedi.

“Averaj 1700 ve vücut tarihe tarihlendirebiliriz”

Döşeme taşlarının kayran aldığı bölgenin M.Ö. 9. yüzyıla raci Hevsel Bahçeleri’ne ve Dicle Nehri’ne açıldığını belirten Baht, şunları kaydetti:

“Kapılar şehirler üzere kocaman bir yapıdır. Şehirlerin dışarıyla olan bağlantısını sağlayan birer boğaz konumundadır. Bu yolların yapımında kum taşı özelliğini gösteren öz taşları kullanılmıştır. Hele ana arterlerde balaban taş bloklar tercih edilmiştir. Gayrı ara yollarda ise elan aşağılık ahcar huruç. Tarihi yerine baktığımız ahit en geç Roma Dönemi’ni tarihlendiriyoruz. Sayı Farkı 1700 ve cisim tarihe tarihlendirebiliriz. Çünkü Diyarbakır Surlarının günümüzde yaklaşık 5000 yıllık bire bir tarihi var.”

Share: