Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Baykal: “Türkiye’de Eğitilmiş Arama Kurtarma Köpeği Sayısı Bir Iki, Bilinçlenmemiz Gerekiyor”

ZEHRA DEĞİRMENCİ/ SİBEL YIĞIT

Kahramanmaraş merkezli depremlerin arkası sıra arama kurtarma köpeklerinin çok aşkın insanın hayatını kurtardığına işaret eden Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Melike Baysal, Türkiye’dahi eğitilmiş köpeklerin sayısının beş altı olduğunu, bu konuda bilinçlenmenin gerektiğini söyledi.

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin peşi sıra büyük yıkımların yaşandığı illerde arama istirdat köpekleri çökme altındaki insanların umudu oldu. Depremde göçük altında mütezayit insanların ses, alamet ve ısılarını düz arama istirdat köpekleri, insanların giremeyecekleri noktalara girerek çokça sayıda insanın hayatını kurtardı.

Taharri kurtarma köpeklerinin akıbet yıllarda yaşanan afetlerde çokça çok görünür olduğunu amma haddizatında köpeklerin haddinden fazla uzun yıllardır bu faaliyetlerde kullanıldığına özen calip Bursa Baytar Hekimleri Odası Başkanı Melike Baysal, “Kontrol istirdat köpekleri özellikle ısıya, kokuya, sese duyarlılıkları elan artırılarak ve bu özellikleri kullanılarak çok çok insanın hayatını kurtardılar bu süreçte. Teknolojinin yapamadığını yaptılar. Kontrol istirdat köpekleri esasen kendileri da zarar gördüler, ölenler bile oldu. Onların herif hayatının ayrılmaz benzeri parçası olduğunu belki böyle elan ferah görmüş olduk” dedi.

“TÜRKİYE’DE SAYILARI ELAN BIRKAÇ”

Türkiye’de de mufassal yıllardır köpeklerin kontrol istirdat faaliyetlerinde kullanıldığını rapor fail Baysal, Avrupa’ya nazaran ülkemizde kontrol istirdat köpeklerinin sayısının çokça daha bir iki olduğunu kaydetti. Baysal, “Belki daha çok daha fazla kabil çünkü sosyal medyada bu form yaratılan farkındalıklar belki bu konuda biraz daha bilinçlenmesini sağlayabilir kontrol istirdat köpeğiyle yapılacak arkalama çalışmalarının. Ama Türkiye’birlikte pespaye sayısı elan beş altı Avrupa’ya göre” şeklinde konuştu. Taharri kurtarma köpeği sayısının, ülkede hayvana bakış açısıyla da ilgili olduğunu vurgulayan Baysal, şunları söyledi:

“AVRUPA’DA TAHARRI ISTIRDAT GÖNÜLLÜSÜ KÖPEKLER VAR”

“Bütün onlar bizim amacıyla yaratılmış ve tıpkısı kenarda tığ ihtiyaç duydukça alınıp kullanılacak ve tekrar adına konulacak canlılar gibi görüyoruz ama esasen hakeza değil. Zooloji hayatımızın her anlamda içindeler ve arama kurtarma çalışmalarında bile bunu gördük, bu işin aynı parçası. İkinci parçası, sivil topluluk Türkiye’üstelik rastgele anlamda çokça hayat dolu değil. Sivil toplumda müteharrik kayırıcı sayısı az, dolayısıyla köpek sayısı elan da beş altı. Avrupa’dahi bu bilinç elan bile gelişmiş, hatta taharri istirdat köpeklerinin eğitiminde müteharrik ayrımsız arkadaşımla görüştüğümde ondan şunu öğrendim, Almanya’birlikte hele sivil insanlar öz köpeklerinin bu model eğitimler almasını istiyorlarmış. Bu biçim eğitimleri alıyor ve örneğin benim dahi köpeğim afet dönemlerinde bu arama kurtarma çalışmalarına katılıyor. Yani IVEĞEN, AFAD gönüllüleri üzere köpeklerde de gönüllüler var Avrupa’dahi. Bizim birlikte bu noktaya gelebilmemiz benzer. Amma az buçuk henüz hem sivil cemiyet hem da taharri kurtarma üstüne biraz elan bilinçlenmemiz gerekiyor sanırım.”

“EVCİL HAYVANAT KRIZ ALTINDAKİ SAHİPLERİNİN YERLERİNİ İŞARET ETTİ”

Kontrol istirdat köpeklerin var olan özelliklerinin sunulan eğitimlerle daha üstelik geliştirildiğini nâkil Baysal, bu depremde yalnızca hususi eğitilmiş hayvanların değil, domestik hayvanların bile güçlü çok hayatın kurtulmasına sebep olduğunu söyledi. Baysal konuşmasını şöyle tamamladı:

“Bağımlı burada bu şekilde eğitimli köpekler değil, insanlarla benzeri arada yaşayan köpekler bile alelhusus sahiplerinin olduğu evlere gittiler, yıkıntılarda tanıdıkları ve bildikleri kokuya gittikleri amacıyla onları izlem fail arama istirdat ekipleri orada canlılara rastladılar. Bu çokça bilinen tıpkı soy, hayvanların kokuya ve sese duyarlılığı insanlarınkinden elan farklı, elan mütekâmil. Elhak taharri istirdat köpeklerinde bile onların bu özelliklerinden faydalanılıyor. Hususi eğitimlerle elan farklı kokulara alışmaları sağlanıyor. Dolayısıyla hemen yetişek almış köpekler değil, alay malay yaşadığımız yerel zooloji de bu süreçte taharri kurtarmada haddinden fazla aşkın canlının yerini gösterdi.”

Share: