Almanya Dışişleri Bakanı: Türkiye elzem bir ortaktır

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Türkiye’nin elzem ayrımsız ortak olduğunu belirtti.

Baerbock, bugün Yunanistan’a ferda bile Türkiye’ye gerçekleştireceği ziyaretleri öncesi yazılı açıklama yaptı.

Sonuç dönemde NATO müttefikleri ve Avrupalı ortakları arasındaki birliğin hiç olmadığı büyüklüğünde kocaman ayla geldiğini belirten Baerbock, bu nedenle Yunanistan ve Türkiye ziyaretlerini özellikle şimdi gerçekleştirdiğini aktardı.

Baerbock, Türkiye temaslarında Akdeniz’in güvenliğinin şanlı gündem maddelerinden olacağını kaydederek, “Bizim burada de mesajımız ‘sorunlar gerilimi tırmandırmakla değil, görüşmelerle çözülmeli’ olacak. Türkiye, bizim için elzem bire bir ortaktır ve bambaşka hiçbir büyüklük ile olmadığı kadar bizimkiyle sınırlanmış olan ülkedir. Milyonlarca insanın kalbi ülkelerimiz için atıyor.” ifadesini kullandı.

Bu nedenlerle siyasi yerine henüz fazla uzaklaşmamayı umu ettiğini vurgulayan Baerbock açıklamasında ” Herhangi Bir mümasil ilişkide olduğu gibi birbirimizle belirtik konuşacağız. Milyonlarca adam için elan üstelik çığlık kıtlık krizinin önlenebileceğine dayalı tıpkısı imge ışığı getiren Türkiye’nin Karadeniz’deki arabuluculuğu hakkında. NATO’dahi ortak planlama için.”ifadesine düzlük verdi.

Dışişleri Bakanı Baerbock, Türkiye’de kısmen asıl farklılıkların bulunduğu konulara üstelik değineceğini aktardı.

– Yunanistan ziyareti

Baerbock, Yunanistan’a her an Avrupa’daki yakın ortaklardan birini müzakere edeceğini belirtti.

Yunanistan’ı bir nice Alman’ın dinlence yeri olarak bildiğine, fakat çok azının Almanya’nın İkinci Acun Savaşı’nda Nazi işgali sırasında orada işlenen yalnızlık zımnında taşıdığı suçun boyutunu bildiğine dikkati çeken Baerbock, “Bu hatırayı canlı tutmak benim üzere mefret. Çünkü bu gelişigüzel iyi aynı gelecek amacıyla dolay koşuldur.” değerlendirmesinde bulundu.

Ziyarette ayrıca ortak sınırların güvenliği üzere Avrupa Birliği (SUTAŞ) olarak nelerin yapılabileceğini yerinde kıymetlendirmek istediğini nâkil Baerbock, Yunanistan’ın burada üstendiği görevin iri olduğunu ve dayanışmayı adalet ettiğini vurguladı.

Baerbock 8-10 Haziran’bile Yunanistan ve Türkiye’yi müzakere etmeyi planlamış, ancak öncesinde gittiği Pakistan’de Kovid-19 testinin pozitif çıkması üstüne bu ziyaretlerini ertelemişti.

Share: