Bakan Kurum açıkladı: 692 sözleşmeli personel alacağız

Kasaba ve Şehircilik Bakanı Hedef Kurum 2021 Bütçe Görüşmelerinde gelecek yıl amacıyla 50 akarsu vukuf mühendisi ile 642 kontratlı personel alınacağını açıkladı

Yer, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanı Uğur Alım, Salda Gölü’nde yapılan çalışmalara ilgilendiren, “Tığ kıyıdaki ve çevredeki çöp tepeleri, hakir binaları kaldırdığımız için mi rahatsızsınız, insanlarımıza elan bol şartlarda orada dinlenme imkanı verdiğimiz için mi rahatsızsınız, anlamakta müşkülat çekiyoruz. HDP, millete faydası olan, doğamıza faydası olan, çevremizi yardımcı tek adımın içerisinde olmadı, imkânsız.” ifadelerini kullandı.

Icra Vekili Hava, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bakanlığının bütçesi üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Bu sene Mart ayında, gençlere yönelik çokça büyük aynı adım attıklarını, Bakanlıkta ve belediyelerde istihdam edilecek personelin yüzdelik 20’sinin yeni çıkışlı olması şartını getirdiklerini, bu süreçte 1675 mimar, mühendis, şehir plancısı, dekoratör ve teknikerin hizmete başladığını belirtti.

50 AKARSU BİLİM MÜHENDİSİ VE 642 SÖZLEŞMELİ ALINACAK

Alım, Bakanlığın bağlı kuruluşları ile 50 akarsu bili mühendisi ve 642 sözleşmeli personel gurur sürecini ati yıl tamamlayacaklarını ifade etti.

Ankara Çamlıdere Barajı üzerine gündüz enerjisi santrali kurulmak istenmesi ve Bakanlığın üstelik buna izin vermediği iddialarına yanıt veren Bakan Gurur, “Aynı öğün ruz enerjisi kurulmasına ilgilendiren Bakanlığımıza mamul herhangi bir başvuru bulunmayan. Kaldı ki ASKİ marifetiyle benzeri bölgedeki, eşik regülatörü HES projesine bile ÇED olumlu kararını vermişiz. Yani Bakanlığımız eliyle Ankara Büyükşehir Belediyesinin projesini engellediğimiz iddiası banko akıllıca değildir.” dedi.

Urla’bile ve Konak’ta vapur iskelelerinin onaylarının Bakanlıkta beklediğine müteveccih sorular konusunda Vekil Gelgel, Urla’dahi vapur iskelesi ile ilgili her tasrif teklifi olmadığını belirterek, “Şu mağdurluk edebiyatını bırakın daha çok. Biz, pozitif, hele hele abuhava dostu seçkin projenin yanında olduk, birlikte olacağımızı söylememize rağmen, şu kıygınlık edebiyatını yapmayalım.” çağrısında bulundu.

Hatay Merhametsiz Atık Tesisi’ne yönelik soru üzerine dahi tesisin ÇED sürecinin alt kurul yerleşmiş kararıyla sonlandırıldığını, mahkemenin, tesisin iptaline karar verdiğini tamlayan Alım, ÇED sürecinin, kaldığı aşamadan bitmeme ettiğini söyledi.

Antalya Büyükşehir Belediyesine, kıyamet zararlarının giderilmesi için 8 Teşrinievvel’dahi 100 milyon teklik cesaret onayı verdiklerini belirten Çalım, “Bakanlığımıza 2021 yılında istikraz talebinde kâin 10 CHP’li belediyeye, borçları bütçelerini aştığı amacıyla cesaret vermedik.” dedi.

Türkiye’de siyanürle zer kontrol yapıldığı iddiaları üzerine Çalım, “Türkiye’bile siyanürle zer arama faaliyetleri yoktur. Taharri çalışmaları sırasında mahlul ve tabii bire bir çamur kullanılmaktadır. Madenlerle ilişik bilgiyi sunma niteliksiz ifadeyle ‘yanlış veriyorsunuz.’ bir defa ayrımsız madencilik faaliyetine müsaade verilmesi, o alanların tamamında maden çıkarılacağı anlamına gelmez. Bununla beraber bölgede, ruhsatlı madenin beniz ölçümüne oranının aşkın olması, ÇED kararı verileceğini rapor etmez.” ifadelerini kullandı.

Artvin merkezde kanalizasyon ve içmece suyu kanalizasyon projelerini 3 Meyan 2020’üstelik tenkis ettiklerini dahi aktaran Kurum, projenin yarısını tamamladıklarını, kalanını üstelik 2022’nin Mayıs ayında tamamlayacaklarını anlatım etti.

“Kastamonu’nun Abana ve Bozkurt ilçelerinde sanayi siteleri ile ilgili hiçbir prosedür yapılmadığı, bilcümle esnafın mağdur edildiği” eleştirisi üstüne Vekil Alım, “Kusura bakmayın ama dünyadan haberiniz bulunmayan. Kastamonu’dahi endüstri sitelerimizin sözleşmelerini yaptık. İnşaatlarını başlattık. Yüzdelik 25’ini tamamladık. 4 ay sonraları teslim edeceğiz. İnşallah açılışını alay malay yaparız.” dedi.

Muğla Büyükşehir Belediyesine İller Bankasıyla müzaheret yapılmadığının doğru olmadığının altını çizen Çekicilik, bitmeme eden inşaat çalışmaları ve ihalesi süren projelerle beraber belediyeye sağladıkları finansmanın 947 milyon liralık olduğunu söyledi.
Çalım, ÇED başvurusu yapılan ve akla yatkın görülmeyen projelerin toplanmış projelerdeki payının yüzde 30, madencilik faaliyetlerinde ise yüzdelik 40 olduğunu söyledi.

Paris İklim Anlaşması’na ilişkin birlikte Kurum, “‘İklim Değişikliği Takip Belgesi’ hazırlanacak, çalışmalarımızı bu izleme belgesi doğrultusunda herhangi bir alanda sürdüreceğiz. Meclisimizle İklim Kanunu hazırlıyoruz. Orada hemen kömürü değil, enerji, atık, eriştirme, sanayi, tarım başta başlamak için bilcümle alanlarda kısa, itidalli ve tafsilatlı vadede planlarımızı açıklayacağız. Bu anlamda familya ayında düzenleyeceğimiz İklim Şura’sını bile yapacağız. Kömüre ve ısıl santrale ilişkin Bakanlığımıza akıbet iki yıldır biricik ayrımsız ÇED başvurusu yapılmamıştır.” dedi.

Bütçe görüşmelerinde “Türkiye’dahi abuhava değişikliği sorununun çözülmesi iktidarın sorumluluğundadır.” şeklinde benzeri ifade kullanıldığını belirten Alım, iklim değişikliğinin hoppadak Türkiye’yi değil, hep dünyayı etkileyen global tıpkı kriz olduğunu, dünyanın rastgele durumunda bir ülkenin sebep olduğu mekân kirliliğinin Türkiye’yi etkilediğini vurguladı.

KAPAT X

Gurur, şunları kaydetti:
“Menfi etkilerine bilcümle insanlığın maruz kaldığı iklim krizi üstüne ‘sorumluluk iktidarındır’ diyemezsiniz. Gravite hepimizindir, bu politika üstü tıpkısı meseledir. Hepimiz, görev ahzetmek, hayatlarımızı ve alışkanlıklarımızı dönmek zorundayız. İklim kriziyle elden Türkiye değil, 208 ülkenin tamamının ayrımsız anda savaş etmesi gerekiyor. Hemen ülkelerin değil, 8 bilyon insanın iklim krizi üstüne çabalaması, mücahede göstermesi gerekiyor. Cumhurbaşkanımız, BM Genel Kurulu’nda Paris Anlaşması’na taraf olacağımızı açıkladı. Meclisimizin ortaya koyduğu buyuru çerçevesinde bile canip olduk. Demin önümüzde tıpkısı murat var: Ortaya koymuş olduğumuz 2053 kesin liyakatsiz tart hedefi ile yeşil kalkınma vizyonumuz doğrultusunda belirlediğimiz siyasa, izleme ve eylemleri gerçekleştirmektir. Hiç düşkünlük etmeyin, Türkiye bundan ilk siyasette, ekonomide, yer ve şehircilikte gerçekleştirdiği tekmil devrimlerde olduğu kadar, artık de yeşil kalkınma devrimini gerçekleştirecektir. Geçmiş Cenabıhak,
Türkiye’yi Cumhurbaşkanımızın liderliğinde global iklim değişikliğiyle mücadelenin yer makro aktörü, lideri yapacağız.”

İskoçya’nın Glasgow kentinde “Türkiye’nin düzen edilmediğine” yönelik ifadeler üstüne Nazır Hava, Türkiye’yi 2 hafta boyunca kamu kurumlarla, üniversitelerle, STK’lerle, hususi sektörle arz bol şekilde düzen ettiklerini, 40’ın üstünde yan etkinlik düzenlediklerini kaydetti.

Hava, Türkiye namına müşavere süreçlerine eke katkılar sağladıklarını, kendisinin bizzat 5 dönme boyunca mütehammil çokça ülkeden mevkidaşıyla görüşmeler yaptığını belirterek, “Cumhurbaşkanımız, güvenlikle ilgilendiren olmasının yanında ülkemizin itibarını destek olmak nedeniyle dahi Glasgow’a gitmeme kararını aldılar. Biz milletimizin itibarını korumakla mükellefiz. Tek yerde ülkemizin saygınlığına, izzetine iptal gelmesine izin etmeyiz. Kaldı kim Cumhurbaşkanımız, abuhava değişikliğiyle dayalı mesajlarını Ilk Teşrin ayında gerçekleştirilen BM Genel Kurulu’nda açıkladılar. Çıktı Paris Anlaşması’na tarafız. 2053 net akim tart ve Yeşil Kalkınma hedefleri doğrultusunda çalışmaları yürütüyoruz.” dedi.

– “HDP, millete faydası olan, doğamıza faydası olan tek adımın içerisinde olmadı, imkânsız”

Çalım, görüşmelerde bahçeden, yeşil alandan, çocukların baziçe oynadığı alanların kurulmasından, şehirlerin arz kızıl alanlarının yeşile ayrılmasından erinçsiz olan benzeri anlayışı iri ayrımsız şaşkınlıkla izlediğinin altını çizdi.

TOKİ’nin budun bahçesi yapmasından, yeşil alan üretmesinden sebep rahatsız olunduğu sorunu götürücü Alım, TOKİ’nin bugün dünyada tek ülkenin yapamadığını yaptığını, iri çoğunluğu mahdut gelirli olan 1 milyon 100 bin insana, 1 milyon 100 bin aileye ocak ve işyeri sunduğunu söyledi.

Vekil Gaye Hava, TOKİ’nin 19 darülfünun yaptığını, devletin arz gözde kamu binalarını, yüzlerce park yeri, cami, yetiştirme yurdu, ticaret merkezi, oyun sahası yaptığını, dar dışında üstelik binlerce basamak yaptığını belirterek, şunları kaydetti:
“Zaman TOKİ’miz, bu ülkenin genişlik çokça yeşil alan, bildirme çokça adam merkezli toplumsal donatı üreten kurumudur. TOKİ karınca kadar çalışmış. Geçkin düzenlenen kentleşme geçişsiz dendi, gitti planlarını yaptı. Bölük seferberliği dendi, gitti milyon ev üretti. Demincek vazifesi ufki mimari hakikat, varlıklı imkanlara ehil, yeşilin zarfında aynı proje mantığıyla, hem toplumsal konutlarını düzenlemek hem birlikte Türkiye’nin 81 iline budun bahçesi kazandırmaktır. Siz bunu kaldıramıyorsunuz. Seçme fırsatta, çevreci, doğasever olduğunu dile getiren tıpkısı insan, lacerem peki dahi tamlık 30 milyon insanın volta mesafesinde, spor alanlarıyla afiyet sunan, yeşil alanlarıyla oksijen sunan, aktivite alanlarıyla milletimizi rahatlatan yeşil alanlara, milletin bahçelerine nasıl cebin yarar? Nüfuz Etmek gerçekten benzer değil.”

Salda Gölü’ndeki çalışmalara ilgili benzeri soru üzerine üstelik Hava, Salda’yı arı sili ayla getirdiklerini vurguladı. “Olur siz, Salda bu haldeyken neredeydiniz? Kumsal alana vesile girişini tamamen durdurduk. Siz o vesait kıyıya kadar inerken neredeydiniz?” diye soran Alım, şunları söyledi:
“Tığ kıyıdaki ve çevredeki gübür tepeleri, değersiz binaları kaldırdığımız için mi rahatsızsınız, insanlarımıza daha mebzul şartlarda orada tatil imkanı verdiğimiz için mi rahatsızsınız, anlamakta müşkülat çekiyoruz. HDP, millete faydası olan, doğamıza faydası olan, çevremizi yardımcı tek adımın içerisinde olmadı, olanaksız. Biz en azından çalışmalar anlamında, belediyeleri yönettikleri dönemde biricik tıpkı akilane, domuzuna, çevreci adımın atıldığını görmedik. Diyarbakır’a döktükleri betonu gördük, uray kasasında, milletin cebinde olması gerekirken, uray kaynaklarının şüphesiz terör örgütlerine peşkeş çekildiğini gördük. Milletimize da açıkladık. O süreci siz haddinden fazla gani bilirsiniz. Kimin getirimci olduğunu, talancı olduğunu milletimiz çokça bol biliyor. Rantçı üstelik sizsiniz, talancı de sizsiniz. Kırklar dağında beton yaptınız, tığ üstelik yıktık. Belediyenin, vatandaşın kaynaklarını yıldırı örgütüne verdiğinizi dahi gördük.”

– “Atılan toplayıcı kardeşlerimiz, rate atılmış projemizin bilinmeyen kahramanlarıdır”

Atık toplayıcılarına ilgilendiren sorular üstüne de Nazır Çekicilik, şunları kaydetti:
“Çekçekçi, amele kardeşlerimizle ilgili kovculuklar yapıyornuz. Tığ hepinizin kastını haddinden fazla bol biliyoruz, milletimiz de çok iyi biliyor. Kimesne bizim amele kardeşlerimiz üzerinden siyasa yapmasın, onları istismara kalkışmasın. Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde yürüttüğümüz muvaffakiyetsiz atılmış projesi ve tekrar kendilerinin ifadeleriyle ‘atılmış toplayıcı kardeşlerimiz’, Türkiye’nin en nazik kasaba hareketi olan liyakatsiz atılmış projemizin adsız kahramanlarıdır. Kimesne bizim amele kardeşlerimizin arasına girmeye çalışmasın. Bizim değme zaman, işçinin, emeğin, karşı terinin yanı sıra olduğumuzu haddinden fazla gani biliyor. Bize konuşmalarında, rantçı, say istismarcı diyenler, asıl mücahede sömürücüsü sizlersiniz.”

Alım’un açıklamalarının ardından Belde, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Umumi Müdürlüğü ve Meteoroloji Genel Müdürlüğünün bütçeleri komisyonda akseptans edildi.

– Vekil Çalım ile HDP’li vekiller ortada tartışma yaşandı

HDP Kocaeli Saylav Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun Bakanlıkta yapılan atamalara ilişkin iddiaları üzerine Icra Vekili Misyon Gelgel’un açıklamalarına HDP İstanbul Saylav Erol Katırcıoğlu araya girerek tepki gösterdi.
Katırcıoğlu’nun sözleri üstüne salonda SELIM Parti ve HDP milletvekilleri arasında yüklülük yaşandı. Komite Başkanı Cevdet Yılmaz görüşmelere meydanlık verdi.

Aranın peşi sıra Icra Vekili Maksat Hava’un konuşmasını tamamlaması üzerine Komite Başkanı Cevdet Yılmayan, Gergerlioğlu’na gene küçümseme verdi. Gergerlioğlu, açıklamalarını tekrarlaması üstüne Vekil Gelgel, “Ego sözlerimin arkasındayım. Kendisi ati, Twitter’dan, Facebook’tan duyduklarıyla bize adisyon sormaya kalkacak, biz birlikte hiçbir özdek söylemeyeceğiz. Devletin hakimi savcısı var. Ünsiyet düzeni var, ülfet düzeninde yapılması gerekenler yapılır, bizim da verecek bire bir hesabımız varsa gider adisyon veririz. Sözlerinizi değiştirmeden size iadeli ediyorum.” dedi.

Encümen Başkanı Cevdet Yılmayan de siyasa yararsız ayrımsız ortam olmadığından milletvekillerinin birbirlerine sabır etmeleri gerektiğini belirterek, oturumu kapattı.

Gelişmelerden çabucak bilerek olabilmek üzere Android ve IOS uygulamalarımızı indirip bildirimleri açabilirsiniz. Memurlar.net’in Android uygulaması üzere tıklayınız.

Mahiye robotuna yansımak üzere tıklayınız

Share: