Icra Vekili Selçuk’tan engellilere tayin müjdesi

Icra Vekili Zehra Zümrüt Selçuk: “(Sakat atamaları) Ev ayı içerisinde bire bir tayin daha gerçekleştireceğiz”

Ev, Mücahede ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi ortada “Türk İşaret Dili” çalışmaları teşrikimesai protokolü imzalandı.

Ev, Mücahede ve Içtimai Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, üniversitenin rektörlük binasında planlı imza töreninde yaptığı konuşmada, dünya nüfusunun kestirmece yüzde 15’inin özürlü vatandaşlardan oluştuğuna dikkati çekerek, engellilerin sosyal hayata katılımı ve hakları üzerine serencam 18 yılda birçok çalışmaya imza atıldığını belirtti.

2015’te çıkarılan Engelliler Kanunu ile türel altyapının oluşturulduğunu, Türkiye’nin BM Sakat Hakları Sözleşmesi’hangi imza atan önce ülkelerden biri olduğunu dile getiren Selçuk, hem yapılış hem birlikte evde bakım hizmetlerini yaygınlaştırdıklarını ve bu süreçte sülale odaklı tıpkısı yaklaşımla ilerlediklerini anlatım etti.

Engelli mevhibe desteği üzere 100 milyon liraya mail hakikat aktarıldı

Icra Vekili Selçuk, eksik milyonu çok vatandaşa evde hizmet hizmeti ve yardımının sağlandığını belirterek, ailelerin emin düzlük ihtiyacını diremek üzere engelli vatandaşları benzeri sene içinde 45 güne büyüklüğünde kuruluşlarda eğreti konuk ettiklerini, halihazırda 124 olan nehari hizmet merkezi sayısını 2021’bile henüz birlikte yaygınlaştırmayı hedeflediklerini bildirdi.

Şu anda 386 bakım merkezinde kestirmece 29 bin engelliye hizmet verildiğini söyleyen Selçuk, engellilerin tıbbi cihaz ve ilaçları karışma birlik tedavi masraflarının Umumi Keyif Sigortası kapsamında karşılandığını, antrparantez geçen yıl Kollar İçin Özel Gereksinim Raporu’nun (ÇÖZGER) baştan düzenlendiğini, mânialı vatandaşların daha çok değişik kurumlara atfetmek amacıyla değişik tabir ahzetmek zorunda kalmadığını anlattı.

Raporların elektronik ortamdaki entegrasyonunun birlikte Sağlık Bakanlığı ile peyderpey tamamlanmaya devam edildiğini tamlayan Selçuk, mânialı atıfet desteklerine ilgili üstelik şu bilgileri verdi:

“Mânialı atıfet desteğimizin miktarı 50 bin liraydı. Bu sene bunu 65 bin liraya çıkardık. Şu temel kadar bile 100 milyon liraya andıran töz aktardık. İstiyoruz kim mânialı kardeşlerimiz sadece kamu veya hususi sektörde değil kendi işlerini bile kurabilsinler. Bu desteği üniversitemiz yoluyla üstelik tanıtabilirsek ve henüz fazla engelli kardeşimizin girişimci olmasına açkı olursak çokça mutlu olacağız.”

Kamuda engelli atamaları

Vekil Selçuk, kamuda müteharrik sakat sayısının 2002’ye nazaran 10 ikmal artarak 57 bin 809 ulaştığına dikkati çekerek, “Aile kocaoğlan ortamında, yeni yılda aynı atama elan gerçekleştireceğiz. Engelli kardeşlerimizi kamuda istihdam etmeyi sürdüreceğiz.” diyerek konuştu.

Mânialı vatandaşların İŞKUR’un deli dolu gelişim gücü programlarından yararlandırıldığını, bağış destekleri sağlandığını, korumalı gelişim yerleri desteklenerek engellilerin özel sektörde henüz fazla istihdam edilmesine aracı olunduğunu dile getiren Selçuk, Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan marifetiyle 2020 yılının “Erişilebilirlik Yılı” zar edildiğini hatırlattı.

Bu kapsamda yürütülen gâh çalışmaların salgın cihetiyle devir içi düzenlendiğini ama 2021’dahi da bu çalışmalara devam edileceğini tamlayan Selçuk, dört temel başlıkta verilecek Erişilebilirlik Ödülleri’ne de hem başvuru hem bile oylama anlamında çokça pir ayrımsız ilginin oluştuğunu ifade etti.

Selçuk, TSE gelişim birliğinde erişilebilirlik standartlarının oluşturulmasına ait sürecin de tamamlandığını, gelecek ahit engellilerle ilişik şümullü tıpkısı kavrayış belgesinin oluşturulacağını söyledi.

Protokolle farklı alanlarda Türk İşaret Dili terminolojisi geliştirilecek

KAPAT X

Bakan Selçuk, eskimemiş makule koronavirüs (Kovid-19) salgınının insanların hayatlarında defa açtığı kısıt, sosyal ara kabil değişimlere dikkati çekerek, bel dilinin ne denli şanlı olduğunun bire bir sefer elan anlaşıldığını vurguladı.

Bakanlık olarak Türk İşaret Dili’nin kullanılması ve daha üstelik yaygınlaşmasına müteveccih yapılan talimatname çalışması, Türk İşaret Dili Sözlüğü kadar uygulamaların hayata geçirildiğini belirten Selçuk, şu anda Nezaret bünyesinde 55 Türk İşaret Dili tercümanının fariza yaptığını bildirdi.

Selçuk, Türkiye çapındaki Türk İşaret Dili tercümanı sayısının artmasının önemine meni ederek, Ankara Üniversitesi ile tercüman olmayan illerde mütercim yetiştirilmesi ve Türk İşaret Dili’nin henüz dahi yaygınlaştırılmasına müteveccih çalışmalar yürüteceklerini anlatım etti.

İşitme engellilerin afiyet hizmetlerine erişimlerini kolaylaştırmak üzere görevlendirilen Türk İşaret Dili tercümanlarının şimdiye büyüklüğünde 20 bin vatandaşa bakım sunduğunu dile getiren Selçuk, sema cihazları için sağlanan desteğin dahi 2019’dan itibaren yüzde 30 oranında artırıldığına dikkati çekti.

Icra Vekili Selçuk, engellilerin daim yanlarında olmaya devam edeceklerini vurgulayarak, “İmzalayacağımız bu protokolle esas hedefimiz, Türk İşaret Dili üstüne çalışmalar yaparak, keyif, hususiyet, terbiye kabil ayrımlı alanlarda terminoloji imar etmek. Tıpkısı zamanda bu alanda büyümüş koca kaynağı sağlamak ve içtimai farkındalığa katkı sunacak çeşitli etkinlikler de gerçekleştireceğiz.” dedi.

Meydanda darülfünun

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da üniversitenin 19 fakülte, 14 enstitü, 12 çığır erdemli okulu, 45 araştırma ve uygulama merkezi, 70 bin civarında mektepli ve 12 bin civarındaki yönetsel ve akademik personelle Türkiye’nin en nazik üniversitelerinden biri olduğunu ve “belirtik üniversite” anlamında yetişkin adımlar attığını söyledi.

Ünüvar, protokolle Vekâlet ve üniversite arasındaki hareket birliğinin henüz dahi doğacak benzeri noktaya taşınacağını vurguladı.

Konuşmaların peşi sıra Rektör Ünüvar ile Nezaret Engelli ve Buğulanmış Hizmetleri Umumi Müdürü Orhan Antrenör marifetiyle “Türk İşaret Dili” çalışmaları ile ilişik teşrikimesai protokolü imzalandı.

Share: