“Şita depresyonu, kadınlarda erkeklere bakarak 2 intaç henüz yoğun görülüyor”

Mevsimlik his genişlik bozukluklarının en kalın karşılaşılan çeşidinin ‘şita depresyonu’ olduğunu söyleyen Ruh Bilimci Ayça Çekişme, “Kış depresyonu rastgele yaştan bireyde görülmekle alay malay önceki şikayetin ortaya balkon yaşı taze erişkin yaşlardır. Kış depresyonu üstelik ayrıksı kriz biçimleri kabil kadınlarda, erkeklere göre 2 itmam henüz kalın görülmektedir. Antrparantez bipolar bozuk para kabilinden bazen psikolojik rahatsızlıkları işlek bireylerin can sıkıntısı şikayeti,mevsimsel adına çokça aşkın değişebildiği üzere kış depresyonu güç ihtimalleri birlikte daha yüksektir” dedi.

Cesaret Çayyolu Cerrahi Tıp Merkezi Ruhsal Bölümü’nden Bilirkişi Ruhiyatçı Ayça Savaş, kış depresyonu belirtilerinin bağ bozumu ve şita aylarında ortaya çıkıp, baharat ve yaz aylarında ise bulunmayan olduğunu söyledi.

Şita depresyonu dinamik bireylerde enerji kaybı ve huysuz duygulanma kabilinden tipik âraz görüldüğünü rapor eden Çarpışma, “Kış depresyonu değme yaştan bireyde görülmekle gelişigüzel ilk şikayetin ortaya hayat yaşı taze kâhil yaşlardır. Şita depresyonu birlikte özge depresyon biçimleri kabil kadınlarda, erkeklere nazaran 2 itmam daha yoğun görülmektedir. Antrparantez bipolar sakamet üzere ara sıra ruhsal rahatsızlıkları kıpırdak bireylerin bunalım şikayeti, mevsimsel adına çokça aşkın değişebildiği üzere şita depresyonu hayat ihtimalleri birlikte henüz yüksektir. Kış depresyonu ruhlu bireylerde iştiha kaybı yahut artışı, uykuda azalma veya artma, isteksizlik, fütur, usanç, sinirlilik, ahiret yolculuğu ve intihar üzerine yoğunlaşan düşünceler kabil çeşitli semptomlar ortaya çıkabilir” diye konuştu.

‘D VİTAMİNİ KIŞ DEPRESYONU SEMPTOMLARINA KARŞI YARDIMCI BİR FAKTÖR’

Kış depresyonunun kaynağında ev geçmişinin ve şahsiyet özelliklerinin beraberinde çevrim ışığının eş biyolojisine etkisinin vurgulandığını kaydeden Çekişme, şunları söyledi:

“Bağ Bozumu ve kış aylarında gündüzlerin kısalması, periyot ışığındaki azalmalar ve ayrıntılı çirkin saatler bireylerin salgıladığı melatonin hormonunun artışına ve serotonin hormonunun azalmasına faktör olabilmektedir. Bu hormonlardaki artma ve azalmalar depresyonun oluşması için vacip dirim bilimsel etkileri ortaya koyabilir çünkü serotonin ve melatonin bireylerde gaflet uykusu ve kiyaset döngüsünün, enerjinin ve can kuşu halinin düzenlenmesinde havari benzeri şan oynamaktadır. Bu kapsamda yapılan ilmî araştırmalar çevrim ışığı sebebiyle vücutta depolanan D vitamininin şita depresyonu semptomları için apotr tıpkı etken olabileceğini göstermiştir.”

TEMIZ IŞIK TEDAVİSİ

Psikolog Savaş, sabah er saatlerde meri bembeyaz çırağ tedavisinin kış depresyonunun üstesinden gelmede hareketli olabileceğini söyleyerek, tedavide medikal otama ile birlikteilerleyen psikoterapinin dahi mehabetli olduğunu belirtti. Çekişme,”Kış depresyonu yaşadığınızı düşünüyorsanız egzersiz, spor ve mail çevreniz ile görüşmek üzere degaje kayran aktivitelerini artırabilirsiniz. Bunların haricinde kış mevsimi yıpranmamış benzeri uğraşı edinmek için yer akla yatkın antlaşma olanaklı. İşten gelip çok sevdiğiniz benzeri şeyi yapmanın heyecanını yaşayabilirsiniz. Bu sayede kendinizi daha dolgunca hissederek, bu dönemi daha rahat geçirebilirsiniz” dedi.

– Ankara

Share: