Samsun’un Atakum İlçesinde Kâin TOKİ Sitesinin Bahçesindeki 90 Ağaç Kökünden Kesildi

MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

Samsun’un Atakum ilçesindeki Atakent TOKİ Sitesi’nin yönetimi, budama ve peyzaj düzenlemesi gerekçesiyle sitenin bahçesindeki 90’a mümasil ağacı kesti. Site sakinleri ve Samsun Mekân Platformu (SAMÇEP), ağaçların kesilmesine reaksiyon gösterdi.

Atakum’daki Atakent TOKİ Sitesi’nin sakinleri ve Samsun Belde Platformu, sitenin bahçesindeki 90 ağacın budama ve peyzaj düzenlemesi gerekçesiyle kesilmesini zaman ihtarname etti. SAMÇEP sözcüsü Mehmet Özdağ, şunları söyledi:

“Bulgu itibariyle bu ağaçlar, Orman İşletme Müdürlüğü’nün iznine bağımlı olması gereken ağaçlar. Gelişigüzel hangi kadar sitenin hususi mülkiyet olduğu kanıt edilse bile, pekâlâ ki seçkin çocuk ailesinin istismarına bırakılamazsa bu kentin ağaçları de her şehir yönetiminin keyfiyetine bırakılamaz. Belirgi itibariyle muhakkak sitede işlek insanların asayiş içerisinde, hayat içerisinde, konforla yaşamaları için yapılacak seçme özdek elbette kim da desteklenecek amma bu yapılan asla ve katiyen kabul edilecek bire bir özdek değildir. Tek şekilde ne orman biliminin hangi kültür mühendisliğinin hangi bambaşka ayrımsız şeyin vicdanına sığacak tıpkı buut değildir bu.

“BU KONUYU SAMSUN EVCIL VE ULUSAL BASININ GÜNDEMİNE TAŞIYACAĞIZ”

Bulgu itibariyle biz konunun takipçisi olacağız. Orman İşletme Müdürlüğü nezdinde da girişimlerimizi sürdüreceğiz. Bu konuyu ister Samsun evcil basının ve gerekse millî basının gündemine taşıyacağız. Şu anda hep Türkiye, Allah tıpkısı henüz göstermesin diyeceğim amma balaban bire bir hareket felaketinin yaralarını dayanışmayla kavim yerine sarmaya çalıştığı ayrımsız dönemde. Bu durumun bire bir zamanda birlikte bire bir deprem fırsatçılığı üzere de olduğunu düşünüyoruz. Yani bütün insanlar sarsıntı yaralarını sarmaya çalışırken kişi bahçesindeki benzeri ağacın sıkıntısını, eziyetini, acısını üstelik özlük zarfında yaşar. Kimsenin kimseye bunu yapmaya hakkı yok. Netice itibariyle bu düzlük içerisindeki devam fail süreci, pazartesi gününden itibaren takibe başlayacağız. Dediğim kabilinden, süreçle ilgili kanuni işlemleri da cezai süresinde takipçisi olacağız.”

“BU KIYIMI BÜYÜK BİR ŞİDDETLE KINIYORUZ”

Kent sakinlerinden Hüseyin Özdemir ise şöyle konuştu:

“Buradaki kıyımı görünce geçmiş ben engelleme etmeye çalıştım. Bunu iftihar etmek üzere söylemiyorum. Gözlerim yaşararak buraya koştum. Biz, bu ağaçları yönetimin belirlediği ilkeler çerçevesinde dikmedik. Tığ, bu ağaçları buraya halkın iradesiyle diktik. Bu ağaçları halkın isteği dışında kimsenin bulunmayan etmeye hakkı yoktur. Yani katışıksız yöneticilerin aldığı kararla buradaki katıksız çevrenin güzelliğini temizlemek, orman kanunlarını uygulayarak buranın yaşanabilir tıpkı alandan çıkmasını seçmek kimsenin haddine değildir… Tığ, halk namına, kent sakinleri yerine, bize danışılmadan yapılan bu kıyımı şişman tıpkı acul kınıyoruz.”

“BU ONGUN YER BIR IKI 15-20 SENEDE BU HALE GELMİŞTİR, 20 DAKİKADA KESİLMİŞTİR”

Site sakini Yüksel Ustabaş dahi “Bu görülmekte olan ağaç yeryüzü beş alti 15-20 senede bu arkaç gelmiştir, fakat 20 dakikada kesilmiştir. Efsus, sorumluluk. Yönetici arkadaşımızla sabahtan görüştüm, peyzaj ile ilişkin belki esaslı tarafları vardır. Amma lütfen kökünden ongun kesmeyelim” dedi.

“90’A YAKIN AĞAÇ KESİLDİ”

Kent sakini Yenilmez Özdemir ise “Hor üst burada 90’a yakın ongun kesilmiş, bizim belirlediğimiz kadarıyla. Bayağıda nazik ağaçlar var, gövdesinden kesilen… Tıpkı ağacın yetişmesi 15-20 sene ant alıyor, bire bir günde bulunmayan olup gitti. Üzgünüz, üzüntülüyüz. İnşallah daha çok devam etmez” diyerek konuştu.

Share: