İletişim Başkanlığından Ayasofya’ya hususi kitap ve belgesel

İletişim Başkanlığı, Ayasofya-i Heybetli Camii Şerifi’nin yeniden ibadete açılışının ikinci yıl dönümünde Ayasofya’ya özel iki kitap yayımladı, belgesel hazırladı.

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya bakarak, Ayasofya-i Önemli Camii Şerifi’nin baştan ibadete açılışının ikinci yılı dolayısıyla “Türkiye’nin Ayasofyaları” isimli aynı dokümanter hazırlandı, “Kebir Ayasofya’nın Mimarlık Özellikleri” ve “Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’nin Tek Dinmeyen Gündemi: Ayasofya Müzesi’nden Ayasofya-i Koskocaman Camii Şerifi’hangi” kitapları yayımlandı.

“Türkiye’nin Ayasofyaları” belgeselinde, İstanbul’daki Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi da karışma kalkışmak üzere, Anadolu’nun farklı kentlerinde bulunan dokuz Ayasofya camisinin tarihi ve hikayeleri anlatıldı.

“Kutsi hikmet” anlamına gelen Türkiye’deki Ayasofya camilerinin benzersiz mimari dokularına ve tarihi eserlerin detaylarına düz verilen belgeselle, Türkiye’nin hars ve inanç turizminin tanıtımı hedeflendi.

İkisi İstanbul’da, diğerleri İznik, Edirne, Kırklareli, Trabzon, Gümüşhane, Zonguldak ve Bitlis’te bulunan, dini, mimarlık ve hanek tarihi açısından benzersiz güzelliklere ve öneme erbap Ayasofya ismi haiz camilerin tanıtıldığı “Türkiye’nin Ayasofyaları” belgeseli, ferda saat 21.00’üstelik TRT Belgesel’dahi ve Başkanlığın sosyal medya hesaplarında yayımlanacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Heybetli Ayasofya’nın Mimari Özellikleri” kitabına önsöz yazdı

İletişim Başkanlığınca antrparantez Alman Mimar Wilhelm Salzenberg’in 1984 yılında hazırladığı ve Alman Kraliyet Matbaasında basılan Ayasofya rölövelerinin derlendiği “Makro Ayasofya’nın Mimarlık Özellikleri” isimli 103 sayfalık hususi aynı kitap yayımlandı.

Kitapta, Ayasofya’nın kilise ve cami dönemindeki yapısı uzun tıpkı şekilde ele alınırken mozaiklerin, sütunların, gösterişli kapıların ve katıksız taşların mimarlık ve tarihi anlamda hikayesi anlatılıyor.

Kitabın yöre sözünü kaleme kayran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Orak Ayı 2020 tarihinde Danıştayın, Ayasofya’yı camiden müzeye dönüştüren 1934 tarihli Kabine düzenlemesini iptali yönündeki kararı sonrası Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Ayasofya’nın baştan cami adına ibadete açılmasını temin ettiklerini hatırlattı.

Cumhur Reisi Erdoğan, şunları kaydetti:

“Ayasofya’nın esasen cami statüsüne kavuşması, yalnız Türk milletinin değil dünya genelindeki tam Müslümanların tıpkı rüyasının gerçeğe dönüşmesidir. Ayasofya’nın baştan cami olmasına yönelik attığımız adımların ardından milletimizin Ayasofya Camisi’hangi akış etmesi, dünyanın ciharıyek yanından ulaşan bahtiyarlık mesajları, bu ulu mabede gösterilen sevginin ve özlemin genişlik şişman delilidir. 86 yıldır üzgün bırakılan Ayasofya Camisi’nin baştan açılmasının milletimizin ve tüm Müslümanların hislerine tercüman olduğuna inanıyorum. Çağ süresince rastgele zaman hürmetle yaklaştığımız Ayasofya Camisi, kuma miras özelliği korunarak ve Türk-İslam kültürünün beğenilen ve sanatının sunu zarif örnekleriyle süslenerek yüzyıllardır bütün insanlığa aguş açmıştır.

Ecdadımız, Fatih Şehriyâr Mehmet Han’ın emaneti bu mutlu mabede temas ahit göz bebeği gibi bakmıştır. Biz bile ülkemizdeki diğer tarihi ve kültürel varlıklarımıza sahip çıktığımız kabilinden Ayasofya Camisi’hangi sahip çıkıyoruz.”

Ayasofya Camisi’nin, Türkiye’deki dini özgürlüklerin çerçevesinin hangi derece genişlediğinin birlikte tıpkısı göstergesi olduğuna dikkati çeken Erdoğan, Türkiye’deki birçok tarihi cami kabil Ayasofya Camisi’nin bile ayrıksı inançlardaki vatandaşların ve Türkiye’ye mevrut misafirlerin ziyaretine tamamen yalınlık olacağını belirtti.

“Ayasofya Camisi, acun kültür mirası adına yaşamaya devam edecektir”

İbadethane vasfını baştan kazanmasının, Ayasofya Camisi’hangi acun ekin mirası olma vasfını da kaybettirmediğine bel eden Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

KAPAT X

“Yüzyıl açıp asır kapatan bire bir fethin zafer nişanı, ecdadımızın büyük emaneti olan Ayasofya Camisi, İstanbul’un siluetine görk katan benzeri im olma özelliğiyle acun ekin mirası namına yaşamaya devam edecektir. Ayasofya’nın 86 yıl sonradan cami adına baştan ibadete açılması tabii tarihi bir olaydır. Fakat bu kararın mecrasından çıkartılarak, asırlar öncesine müstenit kinlerini kusanlara, İslam düşmanlığı amacıyla bahane arayanlara birlikte gereç yapılmasına müsaade vermeyeceğiz. Ayasofya Camisi, tarihi, dini ve kültürel özellikleriyle hele Avrupa’üstelik yükselişe sabık İslamofobi’ye karşı, dünyanın çeşitli yerlerinde Müslümanlara karşı işlenen nefret suçlarına bırakılmış yeryüzü domuzuna cevaptır.”

Ecdadının mirasına hiçbir devir nakız getirmemiş Türk milletinin Ayasofya Camisi ile ilişik sunulan kararda olduğu üzere biricik yetkili ve küçümseme sahibi olduğunu vurgulayan Erdoğan, “İletişim Başkanlığımızın hazırladığı bu yapıt, Ayasofya Camisi’nin tarihi, mimarlık, dini ve kültürel açıdan tazammun ettiği önemi ortaya koyduğu kadar, Ayasofya’nın baştan cami adına açılmasının millî ve arsıulusal hususiyet bağlamındaki yerini bile ele almaktadır.” ifadelerine kayran verdi.

Vatandaşların Ayasofya paylaşımları da kitaplaştırıldı

Mavera yandan, İletişim Başkanlığınca vatandaşların, budun ile mehabet arasındaki iletişim köprüsü işlevi gören Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) marifetiyle Ayasofya ile ait ilettiği paylaşımlar de ayrımsız araya getirilerek kitaplaştırıldı.

“Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’nin Hiç Dinmeyen Gündemi: Ayasofya Müzesi’nden Ayasofya-i Heybetli Camii Şerifi’hangi” isimli kitapta, 2016 yılından itibaren vatandaşların CİMER’e Ayasofya’nın baştan cami namına ibadete açılması yönündeki talepleri ve açılış yapılacağının kesinleşmesinin arkası sıra gelen teşekkür mesajları meydan alıyor.

İstanbul Valisi Yerlikaya’dan Ayasofya belgeseli paylaşımı

İSTANBUL (AA)İstanbul Valisi Yüce Yerlikaya, “Geçmişten Geleceğe Bırakıt: Ayasofya” belgeselinin civar gösterimini içtimai medya hesabından paylaştı.

Yerlikaya’nın Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, İstanbul Valiliği aracılığıyla Ayasofya-i Mehabetli Cami-i Şerifi’nin baştan ibadete açılmasının 2. yılı zımnında hazırlanan “Geçmişten Geleceğe Miras: Ayasofya” belgeselinden kısaca 1,5 dakikalık bir bölüm düz aldı.

Paylaşılan bölümünde Ayasofya’nın baştan ibadete açılma süreci ve sonrasında yaşananların anlatıldığı görüntüler, Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasından benzeri seksiyon ile Müverrih-Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Mimarlık Tarihçisi Prof. Dr. Suphi Saatçi’nin röportajlarına kayran verildi.

Yerlikaya, “24 Orak Ayı, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin baştan doğduğu mutlu tıpkı dönüş. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tarihi imzasıyla baştan ibadete açılan Ayasofya Camii’nin 2. yılına hususi hazırladığımız ‘Geçmişten Geleceğe Bırakıt: Ayasofya’ belgeselimiz.” ifadelerini kullandı.

Share: