Erzincanlı koşa 48 yıldır hem eş hem üstelik meslektaş

Erzincan’üstelik sakim asırdır dikiş eden 73 yaşındaki Mustafa Birinci, 10 metrekarelik gelişim yerinde eşiyle mesleğini sürdürmeye çalışıyor.

Çocuk yaşta çırak yerine terziliğe başlayan Bir Numara, yurtsal görevini tamamladıktan sonra 1973’te Demirkent Beldesi Senet Mumcu Caddesi üstünde dikişçi dükkanı açtı.

İş yerinin yakınındaki taburda işyar subay, astsubay ve askerlerin kep ile üniformalarının dikimine başlayan Bir Numara, işlerini güdük sürede büyüttü.

Bir Numara, 70 yaşındaki eşi Minnettarlık Bir Numara ile 10 metrekarelik dükkanında mesleğini sürdürüyor.

Sabahın geçmiş ışıklarıyla güne başlayan koşa, yaşamlarının büyük bölümünü aksiyon yerinde geçiriyor.

Terzi Mustafa Birinci, AA muhabirine, mesleğin sonuç temsilcilerinden olduklarını söyledi.

Vatani görevini 1971’dahi tamamlayıp memlekete döndükten 2 sene sonraları hareket yeri açtığını dile getiren Birinci, “Müşterilerimiz o gün genelde askerdi. Kep ve paçalarını bizlere yaptırırlardı. Daha bilahare güpür sordular, dükkana güpür getirdik. Rütbelilerin beraberinde birçok leşker resmi tören elbiselerini gelip yaptırmaya başladılar.” dedi.

Eskiden değişik çevreden birçok müşterisinin bulunduğunu belirten Birinci, şunları kaydetti:

“Şehirden hoca ihvan ve bankacılar kabilinden zevkine ahlaksız bir nice koca müşterimizdi. Hatta işlerimiz dolgunca olduğu için dükkanda 3-4 birey çalıştırıyordum. Bazı Bazı çalıştırmak üzere de kayırıcı bulamıyorduk. Bittabi adım adım amade konfeksiyon üretimi artınca işimiz 2000’li yıllardan sonradan düşmeye başladı. Şu anda çabucak fermuarı bozulan, paçası yırtılan ve söküğü olan insanlar buraya geliyor. Bunları dikerek geçimimizi sağlıyoruz.”

Meslek hayatında yer şişman destekçisinin eşi olduğunu vurgulayan Birinci, çıktı şakirt yetişmediğini ve terziliğin bandaj görmediğini sözlerine ekledi.

“Mesleğin hakkını verirsen helal peki”

Gönül Borcu Bir Numara ise terziliğin mesai talip, hatayı akseptans etmeyen yumruk tıpkısı çığır olduğunu tabir etti.

Güne sabahleyin namazıyla başladıklarını anlatan Bir Numara, “Kahvaltının ardından eşim dükkana geliyor. Ben birlikte evdeki işleri bitirdikten sonra yakacağı alıp dükkana geliyorum. Burada eşimin çayını hazırlıyorum, kadın müşterilerin provasını yapıyorum. Eşim ise dikimini yapıyor. Bu mesleğin hakkını verirsen helal peki, hakkını vermesen yasak tamam.” diyerek konuştu.

Eşiyle eksik asra mümasil sahn arkadaşlığı yaptığını dile getiren Birinci, onunla alay malay çalışmaktan üstelik bahtiyarlık duyduğunu belirtti.

Genç çiftlere tavsiyede mevcut Bir Numara, “Çiftler beyninde biri sinirlenirse gayr sussun ve yanıt vermesin. Mümkünse ortamı metrukiyet etsin. Hakeza yapılırsa tek bağdaşmazlık sokak. Biz evliliğimizi 48 yıldır bu şekilde yürütüyoruz. Bugüne büyüklüğünde tek münakaşamız ve küskünlüğümüz olmadı.” dedi.

Share: