Dronla bilinçsiz tarımsal ilaçlama eş sağlığı ve belde amacıyla riziko oluşturabilir

Tekirdağ Namık Eksiksizlik Üniversitesi (NKÜ) Biyosistem Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlker Hüseyin Çelen, dronla tarlalara atılan ilaçların rüzgarın etkisiyle ara sıra ırak mesafelere anbean içmece sularına karışabileceğini, eş ve değişik nebat türlerine uymazlık verebileceğini söyledi.

Prof. Dr. Çelen, AA muhabirine, dünyada özlük artışına tutkun olarak henüz çok gıdaya ihtiyaç duyulduğunu, ekincilik alanlarında daha çok kitap elde edilebilmesi için yeni teknolojiler kullanılması gerektiğini belirtti.

Tarımda dronla ilaçlama uygulamasının serencam 10 yılda hızla yayıldığını anlatan Çelen, üreticilerin gelişen teknolojilere adapte olmasının önemine dikkati çekti.

Çelen, üreticilerin tarlalarda dron kullanırken dikkatli olması gerektiğini vurgulayarak, “Bazen bireysel bazen birlikte müteahhitlik tarafından bilinçsiz uygulamalar yapılıyor.” dedi.

Dronun tarımda kullanımına ilişik 3 yıldır icraat yaptıklarını aktaran Çelen, “Şuursuz kullanma hangi eyvah kim belde kirliliğine, canlıların ölüm riskiyle karşılaşmasına, azık kirliliğine amil olmakta. Hele baş döndürücü pestisit tüketimi bugün gıda maddelerinde karşılaşılan kalıntı sorunuyla önümüze çıkmakta. Ülkemizin ticaretini de bozmakta.” diye niteleyerek konuştu.

“Arz büyük sıkıntı çare sürüklenmesi”

Ürünlerin konusunda dronla gereğinden az ya üstelik haddinden fazla tarım ilacı atıldığında muhtelif sorunlarla karşılaşılabildiğini aktaran Çelen, şunları kaydetti:

“Üreticiler falsolu uygulamalarından kaynaklı çevreye beis verebiliyor. En iri mesele çare sürüklenmesi. İlaçlama alarga yapıldığı amacıyla zaman zaman çok uzak mesafelere gidebiliyor, içme sularına karışabiliyor. İnsanlara ve farklı bitkilere bulaşabiliyor. Toprakta hat, canlıları öldürebiliyor.”

Çelen, üreticilerin kullandıkları dron üzerine teknik bilgiye de sahip olması gerektiğini dile getirdi.

Dronun havada uçarken ayrımsız yerlere çarpabildiğini evet üstelik tarlaya düşebildiğini aktaran Çelen, “Bire Bir düz aletlerinde olduğu gibi dronlarda de bazen bilgilere topluluk olmamız gerekiyor. Yükseklik, sürat kadar verileri bilmemiz lazım. Çiftçimiz tarlasına deva atmaya gittiğinde ilacın etiketini okuduğunda hektara hangi büyüklüğünde ilaç atılacağı yazılı ancak bu öneriler saha aletleri için. Çiftçilerimiz dronlarda bile saha aletleri üzere sunulan bu önerileri kullanmakta. Tığ bu amaçla 3 yıldır buğday, gündöndü, fındık, mısır, üzüm ve sonuç bahçelerinde icraat yürütüyoruz. Standart uygulamaları belirlemeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Toprak ilaçlaması yaptığımızda elan balaban damlaları yeğleme ediyoruz”

Çiftçilerin dronla ilaçlamada vadi aletleriyle ayrımsız değerleri kullanmaması gerektiğine meni eden Çelen, şunları kaydetti:

“Çalışmamızda dronla attığımız ilacın hedefe ulaşıp ulaşmadığını, hangi şartları uygularsak kuşkusuz çözülüm sağladığını inceledik. Bunların içerisinde damla çaplarını ölçüyoruz. Böceklere umar atarken kıytırık yetenekli, mantarlara atarken felç büyüklüğünü arttırıyoruz. Toprak ilaçlaması yaptığımızda elan iri damlaları tercih ediyoruz. Dronlar genişlik fazla 40 litre atıyor. 10 dakikada 10 dekar alanı ilaçlayabiliyoruz. Geniş alanları ilaçlamak istediğimizde dronları zir indirip, gine doldurmamız gerekiyor. Bu nedenle dron üstünde ne memeyi kullanacağımız çok koskocaman. Temas memenin vahit alana hangi basınçta ne kadar deva atacağı bellidir. Buna bakarak ayarlamaları yapmamız gerekiyor.”

Share: