Burdur’daki KYK yurdunda küsurat depremzedeler, acılarını paylaşarak afetin izlerini silmeye çalışıyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen ve Burdur’daki Güven Yurtlar Kurumu (KYK) yurduna getirilen depremzedeler, yaşadıkları depremi ve yakınlarını kaybetmenin üzüntüsünü birbirleriyle paylaşarak travmayı atlatmaya çalışıyor.

“Asrın felaketi” yerine nitelendirilen depremlerde evleri yıkılan, yavaş hasar gören ve birçok yakınını kaybeden depremzedelerin, kaldıkları Evreler, Asımın Nesli, Köşe KYK ve Gölhisar KYK yurtlarında bütün ihtiyaçları karşılanıyor.

Yurtlara yerleştirilen 2 bin 515 depremzede, kimi zaman yurdun bahçesinde ve yemekhanesinde birbirleriyle bir araya gelerek ahbapça ediyor.

Kahramanmaraş’tan gelen, 5 çocuğundan birini depremde kaybeden 83 yaşındaki Arif Bilir, AA muhabirine, ilk depremde canip yatan evinden esen çıkmayı başardıklarını söyledi.

Aynı mahallede 9 bükülmüş aynı binanın 5’inci katında oturan kızı Bağlılık Keten’in enkazda ölüm ettiğini belirten Bilir, eşiyle kızının acısını yaşadıklarını, yurtta hayata tutunmaya çalıştıklarını aktardı.

Bilir, yurtta verilen hizmetten memnun kaldıklarına değinerek, “Sarsıntı çok şiddetliydi. Kahramanmaraş’ta çokça düz yıkılınca bizi dahi buraya getirdiler. Şimdilik eşimle burada kalıyoruz, kızımın acısını yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

82 yaşındaki Döne Agâh üstelik kızını unutamadığını vurgulayarak, ” Allah’ın verdiğine şükürler olsun, rastgele özdek Tanrı’tan. Kızıma çok üzülüyorum. Çok bol ayrımsız evlattı. Burada bize çok iyi bakıyorlar. Tığ üstümüze başımıza hiçbir öz almadan dışarıya çıktık. Yemeğimizi, çamaşırımızı veriyorlar. Cenabıhak hükümetimizin yokluğunu vermesin.” diyerek konuştu.

“Bizi buraya getirmeleri çok nazik maneviyat oldu”

Depremde birçok yakınını kaybeden Kahramanmaraşlı Hüseyin Sırlı (70) birlikte akrabalarını kaybetmenin üzüntüsünü yaşadığını dile getirerek, “Yeğenimi ve eşini kaybettim, hanımımın akrabalarından ölenler oldu. Burada tekrardan alışılagelen sevimli dönmeye çalışıyoruz. Bizi buraya getirmeleri çok büyük maneviyat oldu.” değerlendirmesinde bulundu.

Elbistan ilçesinden gelen aritmetik öğretmeni Hasan Polat (55) birlikte bir numara ve ikinci depremlerde büyük alışılmadık yaşadığını rapor ederek, şöyle konuştu:

“Meridyen Düzlemi olan depremde 6-7 yedi binanın yıkıldığını gördüm, bağırışımalar vardı, haddinden fazla korkunçtu. Köydeki ağabeyimin beraberinde biraz aktarılma kaldım, AFAD’a başvurma ederek bu yurda geldim. Burada bizi çok gür karşıladılar. Buradaki rahatlığı evimizde bulamazdık, bize ailelerinden biriymişim kabil davranıyorlar. Personelin bütünü güler yüzlü. “

“Çocuklarımız amacıyla geldik”

Hatay’dan mevrut Meryem Yüksel birlikte depremlerden sarsıldıklarını vurgulayarak el eyyam yaşadıklarını yurtta görevlilerin kendileriyle ilgilendiğini anlattı.

Antakya’dan gelen Oktar Atahan bile evinin çetin hasar aldığını, dostlarını kaybettiğini anlatarak, “Çocuklarımız amacıyla geldik, burada çocuklarımızın eğitimi, yemesi, içmesi çok bereketli.” dedi.

Share: