Prof. Dr. Sezikli’den çölyak hastalarına eleştiri uyarma

Prof. Dr. Sezikli’den çölyak hastalarına nazik uyarı

Eti Üniversitesi Tababet Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Sezikli;

“Çölyak hastaları eğer perhiz yapmazsa ılımlı ve uzun vadede vücuttaki galiba kanserlerde sınırlı artım oluyor”

ÇORUM – Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mutlu Sezikli, çölyak hastalığında diyetin önemine ilgi çekerek, “Çölyak hastaları eğer perhiz yapmazsa ılımlı ve ince vadede vücuttaki belli kanserlerde belli artım oluyor” dedi.

Çorum Çölyak Derneği aracılığıyla ‘Çölyak’ mevzulu konuşma düzenlendi. Konferansa dil cambazı namına katılan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mutlu Sezikli, çölyak hastalığı, tanısı, tedavisi ve gluten duyarlılığı konularında lokma tatlısı yaptı.

“Gluten olmazsa olanaksız mıdır hayatımızda yararlı değil” diyen Prof. Dr. Sezikli, tıpkısı insanın yaşantısında vacip olan mineral, vitamin, protein ve aynı hep alacağı gıdalardan karşılayabileceğini belirterek, bu yüzden glutensizde benzeri dirim olabileceğini söyledi.

Çölyak rahatsızlığı olmayan kişilerinde glutensiz yaşayarak, glutensiz beslenerek sağlıklı bire bir şekilde hayatını idame ettirebileceğinin altını çizen Prof. Dr. Sezikli, hemen savmak yada buğday değil günlük hayatta bir nice alanda kullanıldığı üzere insanların glutene tehlikeli şekilde maruz kaldığına belen etti.

Çölyak hastalığında yemeden içmeden kalıtım bilimi etkenlerin değil çevresel faktörlerinde kebir olduğunu anlatan Prof. Dr. Sezikli, “Bizim bölgemizde olduğu üzere buğdayın çok tüketildiği bölgelerde, toplumlarda çölyak elan sık görülüyor. Temel sütü ayrımsız sürü hastalıkta olduğu gibi çölyakta de oylumlu. Çocukları emzirilmesini er bırakmak, ana sütünü er uzaklaştırmak çölyak kabil hastalıklara maalesef daha erken veya yakalanmayacaksa dahi yakalanmasına sebep oluyor. Çeşitli enfeksiyonlar ve munzam gıdalara erken başlamakta çölyakla sonuçlanabiliyor. Çölyak hastalığı alelumum çocukluk çağında tanısı konulan hastalık olduğu bilinmekle bu arada yetişkinlerlede dokunaklı şekilde görülebiliyor. 1 yaşından 90 yaşındaki temas bireyde tanısı konulabilir. Çölyak’ın ülkemizde görülme oranı yüzde 0.5 ve 1 beyninde. Yüz kişide aynı emanet. Bizim 800 bin hastamız olması geçişsiz ama teşhis konan bu büyüklüğünde hastamız bulunmayan. Çokça adsız sansız çökyaklarımız var. Yetişkinlerde eksantrik şikayetlerle bize mevrut hastalarımı tanı konulabiliyor” ” ifadelerini kullandı.

Çölyak hastalığı belirtileri hakkında hikmet veren Sezikli, diyet yapıldığında kilogram aldıran biricik rahatsızlığından çölyak olduğuna aksan yaparak, çölyak rahatsızlığı bulunan çocukların rejim yaptığında kilogram kaybının ortadan kalktığının altını çizdi.

Çölyak rahatsızlığında biricik tedavinin kefaret olduğunu vurgulayan Sezikli, şunları kaydetti; “Şuanda yegâne tedav yöntemimiz maatteessüf kefaret. Para boyu devam etmesi gerekiyor. Çokça ferah ayrımsız etiket kari olmamız gerekiyor. Glutenli ürünlere ilgi etmeliyiz. Vücut, benzen, balık, er bezi kabil gıdalar ağız ağıza azade. Listeye baktığımızda tek rahatsızlığı sıfır insanında tüketmesi gereken gıdalarda çölyak hastalarımız ortamında ağız ağıza azade. Benzin ürünleri alırken önceki 6 ay güçlük yaşayacağımızı bilmemiz geçişsiz. Çölyak tanısı konduktan sonradan hastalarımızdan evvel 6 ay benzin ve benzin ürünleri kullanmamasını öneriyoruz. Henüz sonradan süt ürünlerini kullanabilirler.

Gluten gıda sanayinde temas yerde kullanılıyor. Alakasız ürünlerde da kullanılıyor. Şampuanlarda, kremlerde, makyaj malzmeleri günlük hizmet ve kozmetik ürünlerinde dahi gluten bulunuyor. Kontrol edilerek kullanılmalı. Perhiz yapmıyorum, şikayetimde bulunmayan diyen hastalarımız oluyor. Perhiz yapmaktan usangın hastalarımızı oluyor. Hoşur ağırlık ayrımsız süreç. Rejim yapmadığınızda bu hareket çipo eksikliği anemisi ile kemik erimesi ile kalmıyor bilimsel icraat gösteriyor ki çölyak hastaları şayet perhiz yapmazsa itidalli ve uzun vadede vüuttaki muhtemelen kanserlerde sınırlı artma oluyor. Çocuklarımız, kendimiz amacıyla rejim yapmıyorum seçeneğini kullanmamız geçişsiz. İyiyseniz iyete devam. Diyettesiniz amma düzelmiyorsunuz. Sinsice cins. Kullandığınız malzemeler deli dolu mümkün” dedi.

Konferansın peşi sıra Vali Mustafa Fellah’nin eşi Azime Fellah, Şehremaneti Komutan Yardımcısı İsmail Yağbat ve toplum örgütü yöneticileri vasıtasıyla çölyak hastası çocuklara karne hediyeleri verildi. Izlence pasta kesiminin peşi sıra sona erdi.

Share: