Ortaöğretim öğrencilerinin yüzdelik 30’u obez

Lise öğrencilerinin yüzdelik 30’u obez

Ergenlerde obezite oranları artıyor, yüzdelik 30’u obez

İSTANBUL – Lise öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının araştırıldığı çalışmada çocukların yüzde 30’u obez bundan sonra. Araştırmayı yürüteç Eksper Diyetisyen Cemre İnan, “İleriki yaşlarda bir nice hastalığın sebebi olabilecek obezitenin önüne geçebilmek için çocukların ve ailelerinin tagaddi alışkanlıklarını değiştirmesi gerekiyor” dedi.

Eksper Diyetisyen Cemre İnan, İstanbul Ziyalı Üniversitesi bünyesinde 2022 yılında yaptığı yüksek lisans tezi için lise öğrencilerinin tagaddi alışkanlıklarını araştırdı. 60’ı kız 45’i erkek toplamda 105 mektepli üzerinde yaptığı çalışmada çocukların yüzdelik 30’u obez çıktı.

Beslenme alışkanlıklarının çocukluktan itibaren yetişkin olduğunu ve bu yüzden böyle bir araştırı yaptıklarını aktaran Ehlihibre Diyet Uzmanı Cemre İnan, “Bu çalışmayı yaparken amacımız ortaöğretim öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının hangi büyüklüğünde dosdoğru ya bile ne büyüklüğünde gayrisıhhi odluğunu görebilmekti. Çünkü çocukluk veya ergenlik döneminde edindiğimiz sağlıksız tagaddi alışkanlıkları ilerleyen dönemlerde yani yetişkinlik ve güçsüzlük döneminde emraz açısından bizim için riziko faktörü oluşturuyor” dedi.

Meyve posası çok az, gerçek işi ve paketli azık tüketimi çokça

Yapılan araştırmayı ve sağlıksız beslenen çocukların beslenme alışkanlıkları üzerine birlikte ince bilgilendirmelerde bulunan Cemre İnan, “Araştırmamız 105 öğrenci üzerinde yapıldı. 60 kız 45 tanesi erkek öğrenciden oluşuyordu. Maatteessüf sonuçlar on paralık birlikte bağırsak açısı değildi. Yüzdelik 30’a yakın aynı rakamda obez yerine sonuçlandı. Ayrıca ebeveynlerin tagaddi konusundaki vukuf düzeyleri ve alışkanlıklarının onlar üstünde çok aşkın deli dolu olduğunu gördük. Bu yüzden hem ebeveynlerin hem de çocukların beslenme alışkanlıklarını kesinlikle düzene sokmaları gerekiyor. Bizim edindiğimiz sonuçlarda yemiş ve sebze tüketimi çokça azdı. Bunlardan haddinden fazla, evdeki köken işine, ekmeğe, poğaçaya, boş ve paketli gıdalara çok fazla yönelimleri var. Toput tüketimi dediğimiz, meyvelerin kendisinde içeriğinde kâin ve bağırsaklarımızın de çalışmasına havari olan bileşenlerin üstelik tüketimi azdı. Çünkü meyveyi artık sıkarak sonuç suyu yerine tüketiyorlar. Antrparantez kahvaltı öğünlerini birlikte atlıyorlar ve bu yüzden üstelik değişik öğünlerde daha aşkın yiyorlar. Bu birlikte daha aceleci ve çok yemelerine faktör oluyor. Böylece birlikte hastalıklar artıyor yani zincirleme adına bu görüngü gelişiyor” şeklinde konuştu.

Sosyalleşme üstelik ekranda, fiziki aktivite şart

Sadece tagaddi alışkanlıklarından âlem değil hayat şeklinden kıran üstelik obezite oranlarında yükselme olduğunu hatırlatan İnan, “Gelişen uygulayım bilimi ile alay malay çocuklar sokaklardan artma görüntülük başına yöneldiler ve fiziksel aktiviteleri azaldı. Sosyalleşmeleri dahi görüntülük arkası sıra olmaya başladı. Öğrencilerin fiziki etkinlik yapmaları gerekiyor. Bu anlamda sevdikleri fiziki aktiviteyi yapmaları bu fiziksel aktivitenin devamı açısından haddinden fazla yüce. Hem adale gelişimleri hem sosyalleşebilmeleri hem birlikte elan ongun bire bir duygu durumuna geçebilmeleri amacıyla fiziki aktiviteyi kesin haftada sunu birkaç 3 devir yapmaları gerekiyor. Bunun beraberinde saat 23.00’ı geçmeyecek şekilde günde genişlik beş altı 8-10 büyüklüğünde uyumaları geçişsiz” diye sözlerini sonlandırdı.

Share: