Brezilya donanmasına ait savaş gemisi Aliağa’da sökülecek

Brezilya donanmasına ilgilendiren Nae Sao Paulo adlı cenk gemisinin İzmir’in Aliağa ilçesinde sökümüne dayalı bütün önlemler alındı.

Çevre, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgilere göre, Brezilya’dan İzmir Aliağa’ya söküm tesislerine gelecek olan gemi teferruatlı zamandır izin bekliyordu. İzin talebi sonrası kamuoyundaki kaygılar konusunda aynı kere yapılması gereken kontroller, bu konuda uluslararası yeterliliği olan ehlivukuf esame yoluyla arsıulusal kriterlere akıllıca biçimde yine gene yapıldı. Basel Sözleşmesi’ne bakarak gemide kısık herhangi bir genişlik olmadığı saptandı.

Teknik adına dünyada hoppadak Türkiye’da ve Hindistan’de olabilir olan geminin sökümünde işi Türk firma aldığı için Aliağa öne çıktı. DENIZ Sefine Mankafa Dönüşüm Tüzüğü’ne makul bulunarak SUTAŞ Gemi Kafasız Inkılap Tesisleri Listesi’nde üstelik mevcut sefine, bilcümle yükümlülükleri hesabına getirince (Notifikasyon Formu, geminin survey raporu, güç husus envanteri, ışıma analiz belgesi, gemi söküm planı, gas-free işleminin yapıldığına dayalı belge, Nükleer Düzenleme Kurumu’nun geminin sökülmek için ülkemize getirilmesinde radyolojik açıdan engel olmadığına dayalı resmi yazısı kabil) izin vermeme seçeneği ortadan kalkmış oldu.

Belde, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye bakarak gemi, mevzuata ve yasal düzenlemelere uygun bir teknikle arsıulusal yetkinliğe ehil uzmanların denetimlerden geçirilecek ve bildirme ufak aynı pahal genişlik, riziko söz konusu olursa gemi göz kırpmadan et kafalı gönderilecek. Sefine söküme makul bulunursa dahi tekrar mevzuata ve kanuni düzenlemelere makul tıpkı teknikle bu konuda arsıulusal yetkinliğe cemaat uzman isimlerce inceden inceye söküm işlemi gerçekleştirilecek.

Bahis hakkında değerlendirmede bulunan Yer, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri, “Herkes müsterih olsun, bundan önce olduğu kabilinden bundan sonra üstelik vatandaşımızın sağlığını tehlikeye atacak tek girişime izin vermemiz asla söz konusu olanaksız” ifadelerini kullandı.

Share: