‘Keneyi Japon yapıştırıcısıyla çıkarmaya çalışanlar var’

Adana’birlikte Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tababet Fakültesi Balcalı Hastanesi Evgin Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sebe, vatandaşların Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) hastalığına bozukluk olan keneyi vücutlarından çıkartmak için kusurlu yöntemler kullanarak, sağlıklarını tehlikeye attığını söyledi. Sebe, ‘Kenenin üzerine Japon yapıştırıcısı döküp, ciltten sökmeye çalışanlarla karşılaşıyoruz. Sakırga vakalarında kesinkes hastaneye başvurulmalı’ dedi.

Tekmil yurtta gelgel sıcaklığının artmasıyla birlikte sakırga ısırma vakalarında artışlar görülmeye başlandı. Gerekli müdahalenin yapılmaması halinde ölümle sonuçlanabilen KKKA hastalığına yakalanma ihtimalinin erdemli olduğunu tamlayan ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Acil Tababet Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sebe, bu durumun global ısınmanın etkisiyle çıktı gücük ay ayından itibaren görüldüğüne dikkat çekti.

Prof. Dr. Sebe, alelhusus hayvancılıkla uğraşan kişilerin, veterinerlerin ve tabiat yürüyüşü yapanların vücutlarını daim kontrol etmeleri gerektiğini vurguladı.

ÇAKMAKLA YAKIYORLAR

Vatandaşların vücutlarına yapışan keneyi kişi imkanlarıyla çıkarmaya çalışmamaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Sebe, bu durumun enfekte kenenin kusmuğunun cilde karışmasına bozukluk olduğunu belirterek, “Keneyi, çakmakla, Japon yapıştırıcısıyla çıkarmaya çalışanlar var. Yapıştırıcıyı kenenin konusunda döküp ciltten sökmeye çalışıyorlar. Bu genişlik hem deriye beis veriyor hem üstelik enfeksiyona illet oluyor. Çakmakla cilt üzerindeki keneyi yakmaya çalışanlarla bile karşılaştık. Bu ve aynı yöntemleri kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Bilinçsiz müdahaleler sonucu enfekte kenenin kusmuğu cilde karışıyor. Zehirlenmelere ve gösterişli enfeksiyonlara sebep olan bu kapsam tedaviyi de geciktiriyor. Kenenin kategorik hekim kontrolünde çıkarılması gerekiyor. Kene, ‘Katliam Kongo’ mikrobunu taşıyorsa çığlık, halsizlik, kanlı idrar, vücutta morarmalar ve kanamalar meydana geliyor” dedi.

‘KANAYAN İKİ DİŞ İZİ’ GÖRÜNÜMÜNE DİKKAT

Sakırga, kuyruklu ve uzun hayvan kaynaklı zehirlenme vakalarının seçme birinden yılda yeryüzü bir iki 200 hastanın ivedi servise başvurduğunu kaydeden Prof. Dr. Sebe, bunların ölümle sonuçlanabilen durumlara sefer açtığının altını Prof. Dr. Sebe, “Alelhusus ağılı yılan sokmalarında vücutta ‘kanayan iki diş izi’ görülüyor. Bu durumda banko akçakesme, soğurma kabil müdahalelerden kaçınılmalı, sökel durağan ayrımsız şekilde hastaneye getirilmelidir.

aksi hâlde saatler içerisinde semptomlar daha dahi ağırlaşarak şoka vasıl, hastanın hayatını kaybetmesine illet olacak zehirlenmelere misil açabiliyor. Kuyruklu zehirlenmelerinden ise güzeşte hafta itibariyle günde 3-4 vaka gelmeye başladı. Bu hastalarda koşa görme, ısırılan yerde şiddetli balkı, antant kadar belirtiler oluyor.”

Share: