Yargıyatak, lüzumlu nöbetinde geçsunu sürenin haftalık çok çalıÅma süresinin belirlenmesinde hangi Åekilde deÄerlendirileceÄi konusunda öbuğulanmış bir değişmeyen verdi
Sorun, icap nöbetinde geçyer sürenin haftalık aşkın çalıÅma süresinin belirlenmesinde ne Åekilde deÄerlendirileceÄi buna göre davacının aşkın çalıÅma ücreti alacaÄı bulunup bulunmadıÄı konusunda açılmıÅtır.
Evcil Mahkemece; davacının haftanın 5 günü saat 08.00-17.00 saatleri arasında çalıÅtıÄı, bire bir günü ise saat 17.00’den sonradan sabah 8.00′ e büyüklüğünde lüzum nöbeti tuttuÄu, buna göre davacının haftanın 4 günü 08.00-17.00 saatleri arasında ayrımsız saat uzaklık dinlenme ile tıpkısı günü ise 24 saat çalıÅçalma haftada 11 saat aşkın çalıÅma yaptıÄı kabulüne göre hesaplama yapılmıÅtır. Mahkemece bu Åekilde yapılan hesaplamaya itibar edilerek karar verilmiÅtir.
Yargıhemayar bu kararı bozmuÅ ve ister nöbetine açıklık getirmiÅtir:
Dosya kapsamındaki belgelere göre;
Davacının gerek nöbeti tuttuÄunda kaç defa göreve geldiÄi ve görevin kaç saat sürdüÄü kemiksiz yerine tayin edilememekte olup fiili namına davacının nöbetlerde iÅ baÅında geçirdiÄi sürenin belirlenmesi ve buna baÄlı kendisine haftalık ne kadar çok himmet yaptıÄının tespiti mümkün gözükmemektedir.
Ayrıca davacının gerek nöbeti sırasında iÅyerinde olmadıÄı evinde veya tercih ettiÄi baÅka ayrımsız yerde zamanını geçirdiÄi, çaÄrılması yerinde göreve gittiÄi dolayısıyla çaÄrılmadıÄı zamanlarda imkanı ölçüsünde başıboş cereyan edebildiÄi anlaÅılmaktadır. Ancak yapılan iÅin niteliÄi gereÄi gerek nöbeti esnasında yalnız çaÄrılma yerinde iÅ yerine gidiliyor olunsa dahi dümbelek küsurat zamanı iÅçinin ağız ağıza özgür cereyan ederek geçirmesi üstelik beklenemez. Çünkü iÅçi çaÄrılmaya hazır namına beklemektedir ve iÅverence çaÄrıldıÄında akıllıca bire bir süre içerisinde görevi baÅında tutmak zorundadır. Bu anlamda iÅçi lüzum nöbeti esnasında Åehir dıÅına çıkamaz yahut iÅnamına ırak tıpkı yere gidemez.
Hangi var ki; ihtiyaç duyulduÄunda iÅadına gidilmek zorunda olması icap nöbetinde geçsunu tüm sürenin çalıÅma süresinden sayılmasını gerektirmez. Davacının nöbet sırasında iÅyerine giderek gerçekleÅtirdiÄi çalıÅma cihetiyle geçsunma süre, çalıÅma süresinden sayılacaktır. İÅyerine gitmesini gerektirecek tıpkısı durumun ortaya çıkmaması durumunda ise, akla yatkın aynı sürenin çalıÅma süresinden sayılması doğruluk gereÄidir.
Tüm bu hususlar dikkate alınarak yerleÅik kuzuluk gelen içtihatlar ile icap nöbetinde fiilen daha fazla çalıÅıldıÄı kanıtlanmadıÄı takdirde, lüzumlu nöbetinde geçbildirme sürenin 1/8’nin çalıÅma süresinden sayılması gerektiÄi sonucuna varılmıÅtır.
T.C. YARGITAY DOKUZUNCU HUSUSIYET DAİRESİ
Temel : 2016/22112
Karar : 2020/8240
Güneş : 17.09.2020
YARGITAY KARARI
Etraf arasında görülen sevgili sonucunda sunulan kararın, temyizen incelenmesi davalılar vekilleri tarafından istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduÄu anlaÅıldı. Sevgili dosyası içmağara Etüt Hakimi Z. Çetince Sarraf tarafından düzenlenen anlatım dinlendikten sonradan dosya incelendi, gereÄi konuÅulup düÅünüldü:
Davacı İsteminin Ãzeti:
Davacı vekili, davacının davalı kuruma ait ….. …… Kadın DoÄum ve Ãocuk Hastanesinde vukuf iÅlem görevlisi kendisine çalıÅtıÄını ve iÅ sözleÅmesine haklı ayrımsız faktör bulunmaksızın iÅveren tarafından sonuç verildiÄkayınbirader müstakbel sürerek kıkoku ve ihbar tazminatları ile benzeri kısım diÄçeri iÅçilik alacaklarının davalılardan tahsilini arzu etmiÅtir.
Davalı Cevabının Ãzeti:
Davalılar vekilleri, ayrı ayrı davanın reddine değişmeyen verilmesini istemiÅlerdir.
Murafaa Kararının Ãzeti:
Mahkemece yapıulan yargılama sonucunda, toplanan delillere göre ve bilirkiÅi raporu doÄrultusunda yazılı gerekçe ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiÅtir.
Temyiz BaÅvurusu:
Kararı davalılar vekilleri temyiz etmiÅtir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandıÄı kanuni mucip sebeplere göre, davalıların aÅaÄıdaki bentlerin kapsamı dıÅında mütezayit temyiz itirazlarının reddine değişmeyen atfetmek gerekmiÅtir.
2-Yakınlar arasında, lazım nöbetinde geçen sürenin haftalık aşkın çalıÅma süresinin belirlenmesinde hangi Åekilde deÄerlendirileceÄi buna göre davacının fazla çalıÅma ücreti alacaÄı bulunup bulunmadıÄı üstüne uyuÅmazlık bulunmaktadır.
Konkre uyuÅmazlıkta, davacı vukuf iÅlem görevlisi yerine çalıÅmıŠolup, Mahkemece hükme ana alıziyan etmek bilirkiÅi raporunda; davacı tanık anlatımlarından hareketle, davacının haftanın 5 günü saat 08.00-17.00 saatleri arasında çalıÅtıÄı, ayrımsız günü ise saat 17.00’den sonraları sabah 8.00′ e kadar lüzumlu nöbeti tuttuÄu, buna göre davacının haftanın 4 günü 08.00-17.00 saatleri arasında bire bir saat ara tatil ile tıpkısı günü ise 24 saat çalıÅter haftada 11 saat fazla çalıÅma yaptıÄı kabulüne göre hesaplama yapılmıÅtır.
Mahkemece bu Åekilde yapıulan hesaplamaya onur edilerek karar verilmiÅ ise dahi; varılan sonuç hatalı olmuÅtur.
Ãncelikle; kabule göre, 24 saatlik çalıÅmadan küşayiş dinlenme süresi düÅülmemiÅtir. Ãte yandan; dosya kapsamındaki belgelere göre, davacının lazım nöbeti tuttuÄunda kaç kat göreve geldiÄi ve görevin kaç saat sürdüÄü net namına belirleme edilememekte olup fiili kendisine davacının nöbetlerde iÅ baÅında geçirdiÄi sürenin belirlenmesi ve buna baÄlı kendisine haftalık ne kadar çok iş yaptıÄının tespiti mümkün gözükmemektedir. Ayrıca davacının gerek nöbeti sırasında iÅdurumunda olmadıÄı evinde veya tercih ettiÄi baÅka aynı yerde zamanını geçirdiÄi, çaÄrılması yerinde göreve gittiÄi dolayısıyla çaÄrılmadıÄı zamanlarda imkanı ölçüsünde erkin debi edebildiÄi anlaÅılmaktadır. Fakat yapıulan iÅmağara niteliÄi gereÄi ister nöbeti esnasında çabucak çaÄrılma yerinde iÅ namına gidiliyor olunsa üstelik dümbelek artan zamanı iÅçinin ağız ağıza özgür debi ederek geçirmesi birlikte beklenemez. Çünkü iÅçi çaÄrılmaya hazır olarak beklemektedir ve iÅverence çaÄrıldıÄında doğru benzeri süre içerisinde görevi baÅında atılmak zorundadır. Bu anlamda iÅçi gerek nöbeti esnasında Åehir dıÅına çıkamaz yahut iÅhesabına ırak tıpkı yere gidemez.
Ne var ki; ihtiyaç duyulduÄunda iÅyerine gidilmek zorunda olması gerek nöbetinde geçyeryüzü tüm sürenin çalıÅma süresinden sayılmasını gerektirmez. Davacının nöbet sırasında iÅnamına her an gerçekleÅtirdiÄi çalıÅma sebebiyle geçsunu süre, çalıÅma süresinden sayılacaktır. İÅyerine gitmesini gerektirecek tıpkı durumun ortaya çıkmaması durumunda ise, uygun tıpkı sürenin çalıÅma süresinden sayılması doğruluk gereÄidir.
Tüm bu hususlar dikkate alınarak yerleÅik ayla gelen içtihatlar ile ister nöbetinde çalışarak henüz fazla çalıÅıldıÄı kanıtlanmadıÄı takdirde, lazım nöbetinde geçyer sürenin 1/8’nin çalıÅma süresinden sayılması gerektiÄi sonucuna varılmıÅtır. Åüphesiz davacı tarafından kanıtlanan fiili çalıÅma süresi elan fazla ise bu süre haftalık çalıÅma süresine eklenecektir. (ÃrneÄin, (Kapatıulan) 22 HD’nin 2017/24855 E., 2017/21917 E., 2016/29576 E. ve 2017/30537 sayılı kararları).
Somut uyuÅmazlıkta ise; Mahkemece hükme ana alıkazanç bilirkiÅi raporunda ister nöbetinde geçyer tüm çalıÅma süresi hesaplanmıÅtır. Åu halde; beş altı yukarıda açıklanan unsur doÄrultusunda deÄerlendirme yapıldıÄında; davacının saat 8.00-17.00 saatleri arasında 5 gün çalıÅtıÄı, 1 gün 17.00-08.00 arası lüzumlu nöbeti tuttuÄu, icap nöbeti tutulan sürenin haftada 15 saat olduÄu ve bu sürenin 1/8’inin haftalık 40 saat çalıÅcevher eklendiÄinde 45 saati aÅan çalıÅma bulunmadıÄı sonucuna varılmaktadır.
Açıklanan nedenler ile, Mahkemece yöntemince ispatlanamayan çok çalıÅma ücreti alacaÄı talebinin reddine karar verilmesi gerekirken yazılı Åekilde kabulüne karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiÅtir.
3- Ãte yandan, murafaa gerekçesinde yazılı “Davacı kabul edilen iÅçilik alacaklarını alamaması nedeni ile haklı nedenle iÅ sözleÅmesini feshettiÄinden kısoluk tazminatına yönelik irade kabul edilmiÅtir.” ibaresinin ülkü dosyası ile benzeri ilgisinin bulunmadıÄı anlaÅılmak ile gerekçağabey dosya içeriÄine akıllıca olmayan ifadelere meydan verilmesi da doÄru bulunmamıÅtır.
SONUÃ:
Temyiz olunan kararın, yukarıdahi yazılı sebeplerle BOZULMASINA, peÅmağara alıkazanç temyiz harcının ikbal halinde ilgilisine iadesine, 17.09.2020 tarihinde oybirliÄiyle değişmeyen verildi.