UlaÅtırma sektörüne serencam 20 yılda 183 milyar dolarlık yatırım yapıldıÄını anlatan Nazır KaraismailoÄlu, yatırımların 37,5 milyar dolarının Yap-İÅlet-Devret projesi olduÄunu, Osmangazi Köprüsü’nün 6,7 bilyon dolar, Malkara-Ãanakkale Otoyolu ve 1915 Ãanakkale Köprüsü’nün 2,5 milyar avro olan maliyetlerine iliÅkin devletten bire bir kuruÅ dünyalık çıkmadıÄını kaydetti.
UlaÅtırma ve Altyapı Bakanı Adaletli KaraismailoÄlu, medya kuruluÅlarının Ankara temsilcilerine bakanlıÄının gerçekleÅtirdiÄi ve devam etmekte olan projelerle ilgili öbuğulanmış açıklamalarda bulundu. Vekil KaraismailoÄlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar Åöyle:
183 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM YAPTIK
Bugüne büyüklüğünde 183 milyar dolarlık yatırım yaptık. Bu yatırımların 37,5 bilyon doları Yap-İÅlet-Devret (YİD) projesi. Åbundan sonra 37,5 milyar dolarlık tıpkısı munzam kaynaÄı bütçeye koyduk. 37,5 milyar doları bile öz kaynaktan yapmıŠolmaya kalksaydık, bugün 28 bin 664 kilometre bölünmüŠdefa uzunluÄu var. Bunu yapmasaydık 15 yıl bilahare 28 bin 664 kilometrelik bölünmüŠyolumuz olacaktı. Yakıt masrafı, ant masrafı ve kaymakamlık maliyetleri ve kaza oranları 10 yıl, 15 yıl ertelenmiÅ olacaktı.
YAPIMDA DEVLETTEN BİR KURUÅ ÃIKMADI
Osmangazi Köprüsü, İstanbul-İzmir Otoyolu 6,7 bilyon dolar. Malkara-Ãanakkale ve Ãanakkale Köprüsü 2 bilyon 545 milyar ekü. Bakın bunların yapımı sırasında devletten bire bir kuruŠçıkmadı. Åu dakika Ãanakkale Köprüsü ve Malkara-Ãanakkale Otoyolunun yıllık iÅletme maliyeti 40 milyon dolar. 1.000 kıta arkadaÅımız çalıÅıyor, bunun bile yaklaÅık 1 milyar liranın üzerinde iÅletme maliyeti var. Ruh parası, su parası, bakım maliyetleri, personel gideri, bunların hepsi oradaki iÅletmeciye ilgili. Yıldız Marmara Otoyolu, 8 milyar dolarlık tıpkısı proje, devletten 1 kuruŠçıkmadı. Ağır Odalık Esaslı Köprüsü, 2027 yılında iÅletmecinin süresi biterek buradan çıktıÄında tamamen devletin. Bugün 2 milyar 545 milyon avro Ãanakkale Köprüsü’nün maliyeti. Siz bunu bugün tenkis etseydiniz bu 3 bilyon avrodan aÅaÄıevet çıkmazdı.
RASTGELE FİRMA TEKLİF VEREBİLİYOR
Bu projeleri yapacak kabiliyette olan bütün firmalar girerek rahatça teklif veriyor, yarıÅma oluyor. Örneğin Ãanakkale Köprüsü’nde, 17 firmanın hazırladıÄı 4 ayrı teklif yarıÅtı. Kamu açısından yeryüzü makul olan öneri seçildi. Avrasya Tüneli önce açıldıÄında 10-15 bin araç geçiyordu, Åu anda 60 bine yaklaÅtı. Ãnümüzdeki yıl 60 bin araç geçecek. İlk yıllarda Osmangazi Köprüsü’nden 10-15 bin araç geçiyordu. Åçıktı 80 bin küsurlarda rekor kırıldı. YİD’le yapıulan yatırımı oran bütçesinden yapsaydık, Tokat Havalimanı’nı, Rize-Artvin Havalimanı’nı, Kömürhan Köprüsü’nü yapamayacaktık. Ãünkü bütün bütçeyi oraya ayırmamız gerekecekti.
ANKARA’DA YER ALTI TRENI 2023’TE BİTECEK
Ankara’mızda bitmeme eden metro hattımız var, onu bile inÅtanrı 2023 yılı içinde bitirmeyi hedefliyoruz. Biz 103 kilometre İstanbul’de yaparken, toplamda 185 kilometre Türkiye genelindeki büyük Åehrimizde yapılmakta olan metro hatlarımızda hummalı tıpkı çalıÅma var. Bütünü takvimine göre ilerliyor.
KANAL İSTANBUL,OLMAZSA OLMAZLARIMIZDAN BİRİ
“Hat İstanbul olmazsa olmazlarımızdan benzeri tanesi” diyen Vekil KaraismailoÄlu, Åöyle konuÅtu: Ãnce ulaÅım yollarını yapıyoruz ve ulaÅım alternatiflerini saÄladıktan sonradan üstelik anne ihaleyi yapıp ana iÅe baÅlayacaÄız. Åu dakika kara yolu, BaÅakÅehir-Hadımköy-Ispartakule baÄlantısındaki iÅimiz bitmeme ediyor. Sazlıdere Köprüsü’ndeki imalatlarımız birlikte sürüyor. Orası bile yaklaÅık 45 kilometrelik bir yoldu. Hem Geçek İstanbul’a ait köprülerden benzeri tanesini imal ediyoruz, bir taraftan üstelik Mahmutbey’deki otoyol giÅelerindeki sıkıÅıklıÄı ortadan kaldıracak buraya almaşık benzeri sefer adına 45 kilometrelik BaÅakÅehir-Hadımköy-Ispartakule yolunu yapıyoruz. Çipo yolunun da Geçek İstanbul’a akıllıca bir Åekilde, BoÄaz’ın altından geçecek Halkalı-Ispartakule arasındaki ihalemizi yaptık. Çizgi İstanbul aslında bir tarafından baÅladı. Dünyanın en büyük altyapı projelerinden bire bir tanesi. DediÄyayın kabil ulaÅım yollarını yaparak ulaÅım ihtiyaçlarını karÅıladıktan sonra ana ihaleyi yaparak Yol İstanbul’u gerçekleÅtireceÄbulaşık. Yapım teknolojileri, yapım metotları üzerinde aslında kesinleÅtirdiÄimiz iÅler var ama farklı tıpkı gözle birlikte esasen bunun araÅtırması, incelemesi sürüyor. Dünyanın bu iÅte tecrübeli yer büyük altyapıları, deniz yapıları yapmıŠfirmalarla de görüÅüyoruz.
DEMİR YOLU YATIRIMI DÃNEMİ
Vekil Adaletli KaraismailoÄlu, 183 bilyon dolarlık yatırımın yüzde 65’inin karaca yoluna harcandıÄını belirterek “çıktı demir yolu aÄırlıklı tıpkı yatırım dönemine girdik. Kara yolundaki yüzde 65’lik yatırım oranımız bugün yüzde 45’lere kadar indi, çipo yolundaki yatırımlarımız da yüzde 45’in üzerine çıktı. Åu zaman iÅletmekte olduÄumuz 13 bin 50 kilometrelik demir hat aÄımız var. Bunun 1.400 kilometresi hızlı şimendifer. Bizim hedefimiz, 2053 yılına geldiÄimizde tamam 28 bin kilometre demir hat hattı. Bugün çipo yoluyla 19,5 milyon sâri taÅıyoruz, bunu birlikte 270 milyona çıkaracaÄız 2070’e geldiÄimizde. Yeniden geçgenişlik yıl 38 milyon ton yük taÅıdık demir vasıtasıyla, onu de 2053’e geldiÄimiz 440 milyon tona çıkartacaÄız bu 28 bin kilometre demir hat yatırımlarıyla alay malay. Åu an Türkiye genelinde yapımı bitmeme fail bütün 4.500 kilometre demir hat hattımız var” dedi.
KILIÃDAROÄLU’NA ‘5 FİRMA’ CEVABI
5 büyük firma hikayesinin tamamı tıraşçı. YİD projelerini kastediyorlarsa, burada 30’un üzerinde firma var, hiçtıpkısı kısıtlama yok. Ãanakkale Köprüsü’ne 17 firma öneri verdi. YaklaÅık 30’un üzerinde firma var, bunların de limitleri yaklaÅık birbirine eÅittir.
AKİF BÃLBÃL | ANKARA