Tarımda dijitalleşme hem kamunun hem birlikte çiftinin hareket yükünü azaltıyor

Tarım ve Orman Bakanlığının hayata geçirdiği “TarımCebimde” uygulaması ve Fellah Araç Sistemi başvurularının e-cesamet üzerinden alınması hem çiftçinin hem bile bürokrasinin işini kolaylaştırıyor.

Ekincilik ve Orman Bakanlığı, etkileşimli cümbüşlü uygulamalarla çiftçinin bürokratik işlemlerine zorlamasız sağlıyor.

Çiftçiler, 1 Ekim’bile yürürlüğe giren Çiftçi Taşıt Sistemi (ÇKS) yönetmeliği yardımıyla, başvurularını e-ululuk üzerinden biraz dakikada yapabiliyor.

Ekincilik ve Orman Bakanı Ünite Kirişci’nin 2 Ocak’ta tanıtımını yaptığı “TarımCebimde” uygulaması dahi üreticilere mefret kolaylıklar sunuyor.

Yerli mühendislerce tasarlanan uygulamada; “Nebati Üretim”, “Hayvanca Istihsal”, “Desteklemelerim”, “E-Devlet Hizmetleri”, “Bindi Takvimi ve Terbiye- Kitap” menüleri kayran alıyor.

Uygulama sayesinde üreticiler, bürokratik işlemleri bakanlığın mülk ve kaymakamlık müdürlüklerine gitmeden şişman ölçüde çokbilmiş cep telefonu uygulaması sebebiyle gerçekleştiriyor. Hem zamandan hem birlikte maddi imkanlardan tasarrufu sağlayacak cıvıl cıvıl uygulamaya Konya’daki çiftçiler bile alçak sargı gösteriyor.

Konya’da çiftçilerin yüzde 30’u dijital tarım uygulamalarını kullandı

Konya Ekincilik ve Orman Müdürü Ali Reşit, AA muhabirine, bakanlığın tarımda dijitalleşme çalışmalarına oldukça ehemmiyet verdiğini söyledi.

ÇKS başvurularının e-ihtişam üzerinden alınmasına çiftçilerin demet gösterdiğini anlatan Reşit, “Konya’dahi 90 bin 500 mukayyet çiftçimiz var. Konya’birlikte çiftçilerimizin yüzdelik 30’unun sayısal ekincilik uygulamalarını kullandıklarını görüyoruz. Bu üstelik 3 ay içre olan tıpkı süreç. Üreticilerimiz, dijital ortamda işlerini daha aceleci ve bodur zamanda yapmaktan memnun.” diye niteleyerek konuştu.

“Yerel ve milli bu uygulamanın tarımda tıpkı devrim olduğunu düşünüyoruz”

Olmuş, Icra Vekili Kirişçi’nin 2 Ocak’ta duyurduğu, “TarımCebimde” canlı uygulamasının, çiftçilerce haddinden fazla müspet karşılandığını belirterek, şöyle bitmeme etti:

“Nebati ve hayvanca üretimle ilişkin desteklemeleri, ilçe bazlı destekleri, hayvanca üretimde küpe sorgulama, baytar esenlik raporuna idrak kabilinden hizmetler bu uygulamada veriliyor. Çiftçilerimiz aldığı destek miktarını üstelik ‘TarımCebimde’ uygulamasından görüyor. Çiftçimiz bire bir zamanda yetişek ve im faaliyetlerinden üretimle ait konularda bilgelik alabiliyor. Domestik ve milli bu uygulamanın tarımda aynı bükülme olduğunu düşünüyoruz. “

Aynı günce amal 5 dakikada çözülüyor

ÇKS bilgilerini revize etmek amacıyla çiftçilerin evvelden yaşadığı meşakkate dikkati çeken Ergin, “Muhtara gidecekti, sonrasında kaymakamlık müdürlüğünde işlemlerini yapmaya çalışacaktı. Yetişmezse devrisi güne kalacaktı. Köyünden ve mahallesinden ilçeye gitmesi aynı gününü harcayacaktı. Ant ve maddesel israfın yanında kamuda evrakla ait antrparantez tutumsuzluk olacaktı. Demin bu işlemleri el telefonu yahut tabletinde 5 an içinde bitirmiş olacak.” ifadelerini kullandı.

Maraba uygulamadan mutlu

Selçuklu ilçesi Diken Mahallesi’ndeki üreticilerden Mehmet Yüksek Rençper de bitkisel üretim yaptığına değinerek, “Çökertme telefonuna uygulamayı indirdim. Evire Çevire ve işlemlerimizi kolaylaştırıyor. Hayır benzeri faaliyet ergin. Buradan ne ektik bunları görebiliyoruz. ÇKS belgesini de buradan alabiliyoruz. Efsanevi varlığını, ölene kalana üstelik buradan bakabiliyoruz. Kullanımı üstelik çok niteliksiz. Köyden ilçeye gelmeden işlemlerin çoğunu yapacağız.” diye niteleyerek konuştu.

Dokuz Mahallesi’ndeki çiftçilerden Musa Çoğay ise uygulamanın pratikliğine ve yararlanma kolaylığına dikkati çekerek, “ÇKS’yi kaza tarıma gelmeden alabiliyoruz. Geçtiğimiz yıllarda ne kadar sübvansiyon primi aldığımızı görebiliyoruz. Ne ayda ne kabilinden tutma priminin yatacağını da görüyoruz. Sistemle ödemelerimizde izlence yapabileceğiz. ‘Şu ayda bu yatacak, ona bakarak harcama yapayım.’ sagu imkanı bulacağız. Sene süresince desteklemeler var, bunları görebiliyoruz.” dedi.

Share: