Özel sektörde güzeşte süreler sözleşmeli personele kâr sağlar mı?

Kontratlı esenlik personeli atanan aynı dirilik, daha önceki özel bir hastanede sağlık personeli namına fariza yapmışsa, bu süreler almanak izninde ve geçim ücretinde dikkate alınacak mıdır?

Istifham: Merhabalar ego hususi tıpkı hastanede 4A lı sigortalı diş teknikeri olarak 12.06.2013 -24.01.2020 tarihleri beyninde çalıştım. 04.02.2020 tarihinde birlikte sözleşmeli adına atandığım kavşak diş sağlığı merkezinde diş teknikeri adına işe başladım.

1) Fariza belgemi çalıştığım kuruma teyit ettim.6.5 almanak düzentileme sürem tamlık olarak sayılacak mı?

2) 1 yılımı doldurmadan almanak müsaade kullanabilecek miyim?

3) Yıllık izin zaman sayısı üzerine bakım sürem lacerem tıpkı avantaj sağlayacak?

4) Sözleşmeli olduğum üzere görevli mu yoksa iştirakçi mi göründüğüm ve sigortamin 4 B mi yoksa gene 4 a mı olduğu ?konularında sizden bilgi kabul etmek istiyorum şimdiden teşekkürler.

Karşılık:

657 basit Oran Memurları Kanununun 4B maddesi kapsamında etkin kontratlı personel toplumsal asayiş bakımından 5510 çevrilmiş Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalıdır. Yani amme yahut hususi sektörde müteharrik işçilerle tıpkısı içtimai düzenlilik sistemine tabidir. İşçilerden farkı hisse senedi sonu tazminatının hesabında ortaya çıkmaktadır. İşçilerin kıdem tazminatında brüt ücret temel alınırken 4/B’li personel tazminatını brüt ücretinden değil emsali fehamet memurunun alabileceği emekli ikramiyesi tutarından almaktadır.

Sosyal düzenlilik bakımından ayrımsız kapsamda olduğu amacıyla sözleşmeli personel olarak atanmadan ilk özel sektörde çalışılan sürelerin hepsi herhangi bir bakım birleştirmesi yapılmaksızın tekaütlük bakımından dikkate alınacaktır.

Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 3. maddesinde, “Sözleşmeli personelin ücreti; yer un-va-nı, bu unvana ilgilendiren eği-tim düzeyi, kamu çalım ve kuruluşlarında tıpkı kol yahut kondisyon unvanında geçen bakım süresi dik-ka-te alınarak tespit edilir…” denilmektedir. Bu hükme bakarak kesim ücretinin belirlenmesinde sadece kamuda ve bire bir unvanda sabık süreler dikkate alındığından özel sektörde çalıştığınız sürelerin ücretinize aynı etkisi olmayacaktır. Bırakın özel sektörü kamuda, antrparantez sözleşmeli personel statüsünde farklı unvanda çalışılan müddet birlikte mesleki kıdemde dikkate alınmamaktadır. Bu yüzden büyük tıpkı ceht sonucu farklı pozisyona atanan kontratlı personelin mesleki kıdemi sıfırlanmakta ücreti düşebilmektedir.

Esasların 9. maddesinde ise, “217 çevrilmiş Mehabet Personel Başkanlığı Yapı ve Görevleri Karşı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde belirtilen kurumlarda geçen hizmet süresi, benzeri yıldan on yıla kadar olan personele yirmi dolaşma, on yıldan çok olanlara otuz periyot ücretli almanak müsaade verilir.” hükmü vadi almaktadır. Bu egemenlik göre yalnız amme kurum ve kuruluşlarında sabık süreleri almanak izin süresine ana alınan bakım süresinin hesabında dikkate alındığından hususi sektördeki çalışmalarınızın bire bir faydası olmayacaktır. Ayrımsız maddenin sekizinci fıkrası almanak cevaz hakkı yoksuz kontratlı personele mazeretleri dolayısıyla tıpkısı barışma dönemi içre toplamda on günü geçmemek amacıyla ücretli bahane izni verilmesine imkan sağlamaktadır. Bu hâkimiyet yardımıyla bakir başlayan ve yıllık izne hak kazanamayan kontratlı personel vesile halinde cevaz kullanabilecektir.

Kontratlı personelde durum bu olmakla alay malay memurlarla mukayese yapacak olursak memurin bu konuda henüz avantajlıdır. Ne şan veya bakım sınıfında olursa olsun memuriyette geçen bütün hizmetler kıdemde dikkate alınmaktadır. Belli Başlı bakım sınıfları üzere bırakın kamuyu hususi sektörde çalışılan süreler dahi hem almanak izin üzere hem bile memuriyet kıdeminde dikkate alınmaktadır.

Ittifak ücreti belirlenirken yalnız amme gurur ve kuruluşlarında aynı takım yahut hatır unvanında geçen hizmet süresinin sert-ka-te alınması sözleşmeli personeli mağdur etmektedir. Sorunun ya Esaslarda değişiklik yapılarak ya dahi dolgun uyuşma sürecinde çözüme kavuşturulmasının lazım olduğunu değerlendiriyoruz.

Share: