Ortaöğretim öğrencileri gezen tavuk yumurtası ve göveri üretiyor

Erzincan Gül Fehamet Toraman Mesleksel ve Maharet Anadolu Lisesi öğrencileri, uygulama derslerinde sebze yetiştirip gezen tavuk yumurtası üretiyor.

Teknik eleman iaşe etmek amacıyla 1927’da Tali Ekincilik Mektebi yerine kurulan okulda öğrenciler demin tarım, laboratuvar, hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı alanlarında terbiye görüyor.

Milli Terbiye Bakanlığı ile Ekincilik ve Orman Bakanlığı hisse senedi birliğinde imzalanan “Ati Tarımda, Tarımın Geleceği ise Gençlerde” projesiyle lisenin ekincilik bölümü öğrencileri okulun serasında sebze yetiştiriyor, efsanevi yetiştiriciliği bölümü öğrencileri ise gezen tavuk yumurtası üretiyor.

Öğrenciler, sınıflardaki kuramsal derslerin arkası sıra serada ellerinde çapalarla kullanışlı terbiye görüyor. Kanatlı hayvan alanları, tarım aletleri atölyesi ve tarım laboratuvarları gibi alanlarda bile liseliler kılgılı eğitim bilimi alıyor.

Öğrencilerin ürettiği besin maddeleri ise vatandaşlara satılıyor. Buradan elde edilen sağlık üstelik hem yıpranmamış üretimin yapılmasına hem üstelik öğrencilere harçlık olarak kullanılıyor.

İl Milli Yetişek Müdürü Aziz Zaman, AA muhabirine, okulda sezonluk eşya ve duruma bakarak farklı ürünler yetiştirildiğini söyledi.

Açılan bölümlerin mektepli sayısına müspet yansıdığını dile getiren Dönme, “Özellikle bu sektörde çalışacak insanları henüz nitelikli, bilgili ve iyi eğitilmiş bakmak istiyoruz. Verimi artırabilmek için eğitimli insanları harlatmak, bu sektörde çalışan gençlerin istihdamını bu yöne kanalize emreylemek istiyoruz. Bu yüzden bile okulumuzun aplikasyon alanı haddinden fazla önemlidir.” dedi.

“Ürünleri vatandaşla buluşturuyoruz”

Okullarında yaz şita demeden üretimin yapıldığını dile getiren Bölüm, “Erzincan’bile sıfırın altında 12-13’e kadar düşen albeni sıcaklığında mahsulat elde ediliyor. Ürünleri döner kebap marifetiyle vatandaşla buluşturuyoruz. Edilen geliri ise gine burada çalışan öğrencilerimize harçlık adına veriliyor. Kanatlı hayvan barınaklarında öğrencilerimiz hem aplikasyon hem bile gelecekle ilişik teoriği pratiğe çevirebilme yeteneği kazanıyor.” diyerek konuştu.

Lisenin öğretmenlerinden Muzaffer Kıvanma de öğrencilere tohumdan hasada büyüklüğünde sabık süreçte kamu işlemlerin kılgısal öğretildiğini belirtti.

Şu anda okulun serasında öğrencilerle yetiştirdikleri kıvırcık marul, fındık turp, yeşilsoğan ve dereotunun bulunduğunu tabir eden Övünme sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aile ayında hasat bittikten bilahare çıktı fide dönemine geçiyoruz. Sabık sene 90 bin fide yetiştirdik ve çiftçilerimize satışını yaptık. Bu sene 100 bin fide hedefliyoruz. Fide satışımız bittikten sonra birlikte edebiyat çangal domates ve salatalığımız oluyor. Bunları gelme sürecini öğrencilerimiz benzeri öğreniyor. Çıkışlı olduktan sonraları birlikte rahatlıkla kişi işletmelerini kurabilecekler.”

Harçlıkları okuldan

Okulun 11. sınıf öğrencilerinden Furkan Budak ise derslerde gördükleri kuramsal eğitimi yer ve serada pekiştirmenin kendilerini geliştirdiğini söyledi.

Çiftçi ayrımsız ailenin çocuğu olduğunu dile getiren Budak, “Burada öğrendiğimizi özlük arazilerimizde, orada öğrendiklerimizi da okulda yapabiliyoruz. Okulda çalıştığımızda bize harçlık veriliyor. Onunla dahi karı ekonomimize katkıda bulunuyoruz.” dedi.

Share: