NASA’daki Türk astrofizikçiden gençlere feza bilimleri önerisi

Türkiye bile karışma dünyadaki bir nice ülkede uzay şirketi kuruluyor ve bu şirketler uzaydan mülk kazanıyor. Uzaydan dirimsel elde edildikçe gelecekte artık şeriklik bu işin içine girecek, bu de sektördeki hareket imkanlarını artıracak

Amerikalı Millî Havacılık ve Feza Dairesinde (NASA) memur astrofizikçi Dr. Umut Baht, Türkiye da karışma dünyadaki bir nice ülkede uzay şirketi kurulduğunu ve bu şirketlerin uzaydan mülk kazandığını belirterek, “Uzaydan dirimlik elde edildikçe gelecekte daha çok şeriklik bu işin içine girecek, bu dahi sektördeki gelişim imkanlarını artıracak.” dedi.

Ailesi ve çevresi dokuz canlı istemese de rastgele ahit gök merakı hâkim olan Felek, Ankara Üniversitesi Heyet ve Uzay Bilimleri Bölümünü bitirdikten bilahare, mastırı Hollanda Groningen Üniversitesinde, doktorayı ise Hollanda Leiden Üniversitesinde yaptı. Sonradan Amerika’ya anbean, NASA’de göreve başlayan Şans, 9 yıldır NASA’bile çalışıyor.

NASA’dahi fariza işleyen az Türk bilgelik insanlarından biri olan Felek, “Yoğun Feza İletişimi” alanında çalıştığını söyledi.

Andıran zamanda kurulan Türkiye Uzay Ajansının varlığının kendisini haddinden fazla bahtiyar ettiğini ve onurlandırdığını anlatan Baht, şunları kaydetti:

“Elan bu konuda yapılacak çok husus var. Yapılmış şeyler birlikte var, bilfarz Türkiye’üstelik beş altı üniversitede hem gök bilimi bölümleri hem bile fizik bölümleri altında yıldız fiziği grupları var. Bura işin veri tarafı. Ancak bazen insanlar genelde fiziksel tıpkısı şeyler iletilmek istiyor. Söz Gelişi roket Türkiye’den fırlatılsın, Türkiye’den uzay araçları uzaya gitsin istiyor. Gök teknolojileri esasen Türkiye’de yıpranmamış eskimemiş gelişiyor, önce savunma sanayi ile başladı. TÜBİTAK-Uzay Ajansı sonrasında çok amal yaptı. Bunun yanı sıra daha çok Türkiye’üstelik özel gök şirketleri üstelik var. Çıktı yalnız devletler değil parası olan şirketler birlikte bu işin içine giriyor. Söz Gelişi Türkiye’dahi DeltaV, Traksiyon-S ve Hello Space kabilinden şirketler zamanla büyüyor ve ekosistemi bile büyütüyor.”

– “Zat astronotuna iyesi olmak şişman saygınlık”

Nasip, şu zaman bir nice ülkenin öz astronotunu uzaya gönderdiğini belirterek, “Hangi eyvah ki bu hayali Türkiye namına bibi gerçekleştiremedik. Tıpkısı ülkenin zat astronotuna cemaat olması şişman bire bir saygınlık. Doğrusu dünyada uzaya koca çıkaran biraz mevki var, bunlardan birisi kullanılacak. Tabiatıyla burada yeryüzü balaban sorulardan birisi, uzay adamı uzaya gittikten sonra orada hangi yapacak? Türk Uzay Ajansının amacı, Türk üniversitelerindeki araştırmacıların önerdiği deneyleri Uluslararası Gök İstasyonunda öz astronotumuz marifetiyle akdetmek.” ifadelerini kullandı.

Nasip, Türkiye Uzay Ajansı’nın bildirdiğine göre, Türkiye’den uzaya gidecek geçmiş astronotun orada 10 çağ büyüklüğünde kalacağını, Türk araştırmacılarının sunduğu projeleri gerçekleştireceğini ve sonrasında bu deneylerin sonuçlarını dünya ile paylaşacağını söyledi.

Türkiye’den uzaya giden evvel âlim olmaktan çokça Türkiye’nin bunu başardığını görmenin zevkini doya doya devam etmek istediğini vurgulayan Talih, “Çocukluğumuzdan beri tıpkı uzay hayalimiz var, yukarıdan dünyaya okşamak, hep ülkeleri bir tane tıpkı karede görebilmek çokça dört dörtlük bir molekül olsa lüzumlu. İlk olma peşinde değilim ama yüzüncü ya da bininci dahi olsa ölmeden bunu tahsis etmek isterim. İlk kime baht olacaksa ona bile başarılar diliyorum.” diye konuştu.

– ”Türk öğrencilere açıktan üstelik olsa katkıda bulunuyorum”

Türk astronotlar üzere kamuoyunda, Türkonot, Göktürk, Gökmen kadar isimlerin öne çıkmasına birlikte değinen Yıldız, “Bence herkesin bildiği kelime astronot kalsın diye düşünüyorum. Bu saatten bilahare kullanılmamış bire bir kelime sağlamak ve ‘Bu kelimeyi kullanın’ demek çok bile lojik gelmiyor. Madem uzay adamı akseptans gördü, uzay adamı adına bitmeme etsin diye düşünüyorum.” dedi.

Türk uzay ekosistemine tecrübelerini aktarmaktan her ant haysiyet duyacağını kaydeden Nasip, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Deneme paylaşımı amacıyla özellikle ki Türkiye’ye gelmeme gerek bulunmayan. Elhak Türkiye’deki öğrencilere elimden geldiği büyüklüğünde uzay bilimi, gök teknolojileri, heyet, ayrıksı gezegenlere gezi, apayrı galaksilerin keşfi ve evrenin oluşumu üzere konularda daim konferanslar veriyorum. Öğrencilere alarga birlikte olsa elimden geldiği kadar katkıda bulunmaya çalışıyorum. Fakat bunlar yegâne kişinin yapacağı amal değil. Gök Ajansı ile de doğrusu iletişim halindeyiz, çıktı umuyorum haddinden fazla daha fazla gencin uzay ile yolları kesişir.”

– “Ailelere uzaya amatör çocuklarını motivasyon etmelerini öneriyorum”

Felek, uzay bilimleri ve feza teknolojilerinin gelecek dönemde çokça daha flaş olacağını belirterek, şu günlerde darülfünun tercihi özne çoluk çocuk için feza bilimlerinin büyük bir almaşık olacağını belirtti.

KAPAT X

Şu anda Türkiye de dahil dünyadaki bir nice ülkede gök şirketi kurulduğunu ve bu şirketlerin uzaydan para kazandığını aktaran Talih, “Uzaydan sağlık elde ettikçe gelecekte çıktı şirket bu işin içine girecek, bu bile sektördeki gelişim imkanlarını artıracak ve daha fazla insana ihtiyaç duyulacak. O nedenle bu tercih döneminde ailelere, uzaya acemi çocuklarını motivasyon etmelerini öneriyorum.” dedi.

– “Gök bilimleri en haddinden fazla gelecek vadeden sektörlerden biri”

Namına toplumsal iletişim araçları üzerinden vasıl binlerce öğrencinin mesajlarını cevaplandırdığını anlatan Kader, “Ego onların yaşındayken kimseye ulaşamıyordum, bugünkü teknolojik imkanlar o zamanlar yoktu. Ben yalnızdım, on paralık kimseye feza bilimiyle ilişkin bire bir soru soramamanın verdiği o acının ne geçmek olduğunu gayet iyi biliyorum. Onun üzere elimden geldiği büyüklüğünde bugünkü öğrencilere arkalamak istiyorum. Uzaya erişimin çok daha ucuzladığı bu günlerde uzay yer çokça gelecek vadeden sektörlerden biri diyebilirim. Özellikle şu anda yeğleme dönemi, aileler ve çoluk çocuk alelhusus bunu dikkate alsınlar.” değerlendirmesini yaptı.

NASA’bile milliyetin hiçbir önemi olmadığını, insanların çabucak yaptığı işle değerlendirildiğini aktaran Kader, sözlerini, “Amerika birçok ülkeden muhtemelen alanda mebzul olduğunu düşündüğü insanları zat araştırma merkezlerinde görevlendiriyor. İşi bereketli yaptıktan sonra kimsenin milliyetine bakılmıyor.” diye niteleyerek tamamladı.

Share: