Kullanılmamış atanan bire bir memur, üzerine kayıtlı ticari taksisi tercüme etmek zorunda mıdır?
ISTIFHAM : Kullanılmamış atanan .. teknikeriyim. Görevli namına bir ay önce atandım, üzerime ticari göçüm var abimle kuma. Bunu alıntılamak zorunda mıyım?
KARŞILIK: 657 sayılı Ihtişam Memurları Kanununun “Ticaret ve diÄer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasaÄı” 28. maddesi aÅaÄıdaki Åekildedir.
“Konu 28 -Memurlar Türk Tecim Kanununa göre (Tecimen) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek tıpkı faaliyette bulunamaz, tecim ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari bakan yahut kollektif Åirketlerde eş veya komandit Åirkette komandite eş olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iÅtiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç). Memurin, mesleksel faaliyette yahut azade çığır icrasında olmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçmunzam kiÅilere, özel hukuk tüzel kiÅilerine yahut kamu kurumu niteliÄindeki patika kuruluÅlarına ilgilendiren rastgele iÅ yerinde veya vakıf yükseköÄretim kurumlarında çalıÅamaz. Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliÄindeki patika kuruluÅları ve kanunla kurulmuÅ yardım sandıklarının yönetim, teftiş ve sıkı kurulları üyelikleri ile özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dıÅındadır. EÅleri, reÅkapik olmayan veya sınırlanmış olan çocukları, yasaklanan faaliyetlerde mevcut memurlar bu durumu 15 gün içinde baÄlı oldukları kuruma bildirmekle yükümlüdürler”
657 sayılı Mehabet Memurları Kanununun 125’inci maddesinin D/h bendinde, “Ticaret yarmak yahut Çap memurlarına yasaklanan diÄleşker kazanç getirici faaliyetlerde olmak” merhale ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektirecek ishal ve haller arasında sayılmıÅtır.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun esnaflıÄın tanımını işleyen “Esnaf” baÅlıklı 15. Maddesi aÅaÄıdaki Åekildedir.
“İster gezici olsun gerek bir dükkanda veya aynı sokaÄın belli yerlerinde sabit bulunsun, ekonomik faaliyeti sermayesinden aşkın bedeni çalıÅmasına raci ve geliri 11 inci maddenin ikinci fıkrası uyarınca çıkarılacak kararnamede gösterilen sınırı aÅmayan ve sanat yahut ticaretle uÄraÅzaman kiÅi esnaftır……”
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları BirliÄine baÄlı Taksiciler Esnaf Odası bulunmaktadır. TaksiciliÄin bire bir esnaflık faaliyeti olduÄuna Åüphe yoktur.
Buna göre tıpkı memurun ticari taksi iÅletmesi, 657 sayılı Kerem Memurları Kanununun 28. ve 125/D-h maddelerine aykırıdır.
Fehamet Personel BaÅkanlıÄının 26.12.2016 güneş ve 7549 sayılı Celal memurunun üzerine kayıtlı ticari taksi plakasını baÅkasına havale yerine baÅka aynı Åahsa verip ticari iÅletme kurmadan kira geliri alıp alamayacaÄı hakkındaki görüÅünde birlikte gerek göçüm iÅletmeciliÄkayınbirader gerekse de ticari taksi icar gelirini haram kapsamında deÄerlendirmiÅtir. Tıklayınız.
Konunun aynı birlikte mal bildirimi yönünden deÄerlendirilmesi gerekmektedir. Anayasanın “mal bildirimi” 71. maddesi aÅaÄıdaki Åekildedir.
“Özellik 71- Amme hizmetine girenlerin servet bildiriminde bulunmaları ve bu bildirimlerin tekerrür süreleri kanunla düzenlenir. Yasama ve yürütme organlarında görev alanlar, bundan istisna edilemez.”
657 sayılı Celal Memurları Kanununun “mal beyanı” baÅlıklı 14. maddesi aÅaÄıdaki Åekildedir.
“Özellik 14Devlet memurları, kendileriyle, eÅlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ilgilendiren taÅınır ve taÅınmaz malları, matlup ve borçları hakkında, özel kanunda yazılı hükümler uyarınca, mal bildirimi verirler”
657 sayılı Heybet Memurları Kanununun 125/D-j fıkrasında “belirlenen kapsam ve sürelerde servet bildiriminde bulunmamak,” adım ilerlemesinin durdurulması cezası verilmesini mucip fiil ve haller arasında sayılmıÅtır.
3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, RüÅvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanununun 5,6 ve 7. maddeleri aÅaÄıdaki Åekildedir.
“Bildirimlerin konusu
Bap 5Bu Yasa kapsamına giren görevlilerin kendilerine, eÅlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ilgilendiren bulunan taÅınmaz malları ile görevliye yapıulan aylık net ödemenin, ödeme yapılmayan görevlilerin ise, 1 inci rütbe Fehamet Memurlarına yapıulan aylık açık ödemenin beÅ katından aşkın tutarındaki herhangi bir biri için ayrı girmek üzere, mal, behre senetleri ve tahviller ile altın, mücevher ve diÄasker taÅınır malları, hakları, alacakları ve gelirleriyle bunların kaynakları, borçları ve sebepleri para bildiriminin konusunu teÅkil kadir.
Bildirimin zamanı
Konu 6Mal Bildirimlerinin; a) Bu Yasa kapsamındaki göreve atanmada, göreve giriÅ için zaruri belgelerle, b) Bakanlar Kurulu üyeliÄine atanmalarda, atamayı izleyen tıpkısı kamer içinde, c) Seçimle gelinen görevlerde seçimin kesinleÅmesi tarihini izleyen iki ay içinde, d) Mal varlıÄında öyaşlı tıpkı deÄiÅiklik olduÄunda ayrımsız ay içinde, e) Yönetim ve denetleme kurulu üyelikleri ile komisyon üyeliklerine seçeser ve atamalarda göreve baÅlama tarihini izleyen bire bir kamer içinde, f) Görevin sona ermesi halinde, ayrılma tarihini izleyen tıpkısı ay içinde, g) Gazete sahibi gerçek kiÅiler ile, gazete sahibi Åirketlerin yönetim ve denetleme kurulu üyeleri faaliyete geçme tarihini, mesul müdürleri, baÅyazarları ve fıkra yazarları bu iÅe veya görevlerine baÅlama tarihini izleyen tıpkı kamer içinde, 7135 Verilmesi zorunludur. (a) Bendinde yazılı ihbariye verilmedikçe göreve tayin yapılamaz.
Bildirimin yenilenmesi
Yön 7Bu Kanun kapsamındaki görevlere devam edenler, sonu (0) ve (5) ile biten yılların arz geç Åubat ayı sonuna kadar bildirimlerini yenilerler. Eskimemiş bildirimler mezun merci tarafından daha önceki bildirimler ile karÅılaÅtırılırlar
Sonuç ve DeÄerlendirme:
Heybet memurunun ticari taksi iÅletmesi mevzuata göre yasak kapsamında olup, sıkı düzen cezasını gerektiren tıpkısı fiildir. Ãncelikle ticari taksi satıÅını gerçekleÅtirmeniz ardından dahi elde ettiÄiniz dirimlik hakkında mülk bildiriminde bulunmanız lehinize olacaktır.