Körzüt Kalesi kalıntısında Urartu Kralı Menua’nın mensur ettirdiği ikinci ibadethane bulundu

Van’da Urartular döneminde inşa edilen Körzüt Kalesi’nin kalıntılarının bulunduğu alanda bu sene başlatılan hafriyat çalışmalarında ikinci tapınak ve bakış mezar çevrim yüzüne çıkarıldı.

Muradiye ilçesine vabeste Uluşar Mahallesi’ndeki kayalık alana Urartu Kralı Menua eliyle mensur ettirilen kalede, Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Van Müzesi başkanlığınca yapılan kazılarda majör bulgulara ulaşıldı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Gökçe Yazın Fakültesi Kazı Bilimi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Sabahattin Erdoğan’ın bilimsel danışmanlığında, Muradiye Kaymakamlığı ve Belediyesinin dahi desteğiyle iki kamer önce başlatılan istirdat kazısında, rizalitsiz (köşe çıkıntısız) ikinci ibadethane, bindirme tekniği ile düz yazı edilmiş taş belik bölüm çukur kalıntısı ile çömlekçilik çömlek parçaları ve maden eserler bulundu.

Hava şartları nedeniyle bu yılki bölümü tamamlanan kazı çalışmalarının, gelecek sene devam edeceği bildirildi.

“Buluntu çeşitliliğiyle muhteşem tıpkısı mezar”

Erdoğan, AA muhabirine, kale kalıntısının bulunduğu alanda bölgenin tarihine çerağ tutacak cesim bulgulara rastladıklarını söyledi.

Buluntuların ayrımlı dönemlerde kullanıldığını değerlendirdiklerini tamlayan Erdoğan, benzeri müddet ilk kazılar sonucu ortaya çıkarılan tapınağın tayin edildiği alanda ikinci tapınağın bulunmasının olağanüstü olduğunu aktardı.

Kışın başlamasıyla kazılara açıklık verdiklerini anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

“Kazılarda Kral Menua aracılığıyla yapıldığını düşündüğümüz ikinci tapınağı zaman yüzüne çıkardık. Anında birlikte büyük aynı mezarla karşılaştık. Alanda çok sayıda Urartu seramiği çıkarıldı. Burası hafriyat çalışmaları açısından kocaman benzeri düzlük. Orta Çağ dönemine ilişik seramikler var. Bu seramiklerin ikinci misil kullanıldığını görüyoruz. Gene kalenin dışında çokça cesim gördüğümüz tıpkı nekropol bulunuyor. Burada muhtelif mezar türlerine rastladık. Bunlardan en önemlisi taş örgü mezarlar. Esasen bölgeden aşina taş belik bakış mezarlardan aynı tanesini tığ tespit ettik. Değişik olarak kapak taşı olmayan tıpkısı taş örgü mezardan alay ediyoruz. Bu anlamda ayrımsız teceddüt namına karşımıza çıkmakta. Buluntu çeşitliliğiyle de şanlı bir oyuntu. Urartu dönemine ilgili haddinden fazla sayıda seramikle gelişigüzel çanak hane, eroin işaret var, ölmüş eşyası bulunuyor.”

Share: