Konya’nın gurbetçi ilçesi ‘Kuluforniya’nın nüfusu temas yaz üçe katlıyor

Konya’nın gurbetçilerce “Kuluforniya” olarak mezkûr 50 bin nüfuslu ilçesi Kulu, yurt hasretini örtmek amacıyla dar dışından gelenler yardımıyla sunma etken günlerini yaşıyor- Kulu Belediye Reisi Maksat Ünver:- “Kulu adeta aynı turistik yer gibi oldu. Hazirandan eylüle kadar daraç dışıyla daim aynı sirkülasyon yaşanıyor. Bile mevrut insanların burada de beledi hayatı var. Düğünlerini yapıyorlar, evlerini onarım ediyorlar, evi sıfır familya alıyor. Kulu’nun esnafına da iri katkıları var”

– Nüfusunun iki katından fazlası az dışında kıvrak “Kuluforniya” namına anılan Konya’nın Kulu ilçesine değme sene yaz tatilini etmek için dönen gurbetçiler, ağababa ocağında tutku giderirken ilçe ekonomisine de yardım sağlıyor.

İsveç özellikle doğmak amacıyla genişlik fazla toprak kayması İskandinav ülkelerine veren 50 bin kişinin yaşadığı Kulu’nun nüfusu, yaz aylarında ziyarete gelen gurbetçilerle 150 bine büyüklüğünde çıkıyor. İlçede, ahit dönem yıldız Avrupa ülkesinden mevrut siyasetçiler, intihap çalışması bile yapıyor.

Kovid-19 salgını dönemi dışında değme sene memleketini musahabe etme geleneğini bozmayan gurbetçiler, kaza ekonomisine ve esnafa büyük katkı sunuyor.

Caddelerde dolaşan ecnebi plakalı otomobiller ve mağazalarda alışveriş yapan gurbetçilerle ilçe yaz aylarında yer etken dönemini yaşıyor.

Gurbetçiler beyninde “Kuluforniya” kendisine da mezkûr Kulu’üstelik, kasaba ilçelerin aksine birçok ulusal ve arsıulusal markanın mağazası, 8 banka şubesi ve degaje ahzüita imkanları bulunuyor.

Kulu Belediye Başkanı Tasavvur Ünver, AA muhabirine, İsveç, Danimarka, Hollanda, Almanya, Avusturya, Kanada üzere ülkelerde hayatiyetli 100 binden aşkın gurbetçinin nazik ayrımsız bölümünün literatür ilçeye geldiğini söyledi.

Salgın zımnında ayrımsız eski sene gelemeyen gurbetçilerin geçen sene tamamının geldiğini anımsatan Ünver, bu yıl gelenlerin sayısının elan 60-70 bin civarında olduğunu dile getirdi.

– “Amerika’nın Kaliforniya’sı varsa bizim birlikte Kuluforniya’mız var diyorlar”

Kulu’nun adeta benzeri turistik yer kadar olduğunu kaydeden Ünver, “Hazirandan eylüle büyüklüğünde mahdut dışıyla daim aynı para dolaşımı yaşanıyor. Birlikte gelen insanların burada üstelik yerleşik hayatı var. Düğünlerini yapıyorlar, çocuklarını burada evlendiriyorlar, evlerini tamir ediyorlar, evi olmayan familya alıyor. Kulu’nun esnafına de nazik katkıları var.” diye niteleyerek konuştu.

İsveç’te 60 bin civarında Kululu yaşadığını vurgulayan Ünver, şunları anlattı:

“1960’tan beri bir nefer sirkülasyonu var. O zamandan beri insanımızın aynı ayağı orada, bire bir ayağı burada. Seçkin yıl bile geliyorlar zira parçalanmamış bağları burada. Gitgide oradaki içtimai hayata entegre olma, siyasete giriş mecburiyeti de doğma. Orada şehremaneti başkanlığı yapmış insanımız var. Saylav adayı reşit, parti kurmuş arkadaşlarımız var. İsveç’teki seçimlerde gelip burada propaganda özne İsveçliler var. Bozuk İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt da burada intihap çalışması yaptı.”

Gurbetçilerin, yaz tatiline geldikleri amacıyla ilçeye “Kuluforniya” ismini birlikte taktıklarına dikkati çeken Ünver, “Kuluforniya ismi şakayla elinin körü ahali arasında ortaya atık tıpkısı isimdi. ‘Amerika’nın Kaliforniya’sı varsa bizim da Kuluforniya’mız var.’ diyorlar. Halk arasında şakayla elinin körü bu sima yayıldı gitti.” dedi.

– “Babam bize özümüzü unutturmadı”

İsveç’te 20 yıldır zihayat 61 yaşındaki Mehmet Emniyetli Ateşin da Kulu’dan katiyen kopamadıklarını söyledi.

KAPAT X

Alfabe iple çektiklerini dile getiren Ateşin, şöyle devam etti:

“Ora seçme ahit bana celi mahpushane üzere geliyor. Herhangi Bir fırsatta kaçıp geliyorum. İşlerimizi hallediyoruz. Dostlarımızı, akrabalarımızı görüşme ediyoruz. Cenazemizi, düğünlerimizi, yaslarımızı, sevinçlerimizi memleketimizde yaşıyoruz. Orada cılız bir ongun gibiyiz. Tabiatıyla bunlar benim görüşlerim. Nisanda geldim, ekime kadar kalmayı düşünüyorum. Gitmeyi on paralık istemiyorum.”

Avusturya’dan gelen Büşra Çetinkaya, orada doğup büyüdüğünü ve muallimlik yaptığını belirterek, “Seçme sene geliyoruz. Babam bize özümüzü unutturmadı. Burada bile evimiz var. Buraya katılmak çok güzel ayrımsız his. Uçağa bindikten sonraları baş aşağı çok heyecanlı oluyor. Ankara’ya indiğimizde çokça adamakıllı havas hissediyoruz.” diye konuştu.

Yine Avusturya’dan mevrut Şaziye Ünal, yurt özleminin haddinden fazla apayrı olduğuna ve rastgele gelişlerinde çok iyice hissiyat hissettiklerine dikkati çekerek, ilçeyi bu yıl de haddinden fazla cıvıl cıvıl bulduklarını dile getirdi.

– “Gurbetçilerin getirdiği döviz ilçe ekonomine iri ulama sağlıyor”

İlçede 100 çalışanlı bir alışveriş merkezi işleten Kerim Koyuncu, yaz döneminde çokça yoğun ayrımsız derya yaşadıklarını söyledi.

Gurbetçilerin tam taleplerine cevap verebilmek üzere hız gösterdiklerini vurgulayan Koyuncu, şunları kaydetti:

“Ankara’ya 100, Konya’ya 150 kilometre mesafede rustik bir yerdeyiz amma burası tabiri caizse bire bir sahil bölgesi kabilinden. Ekonomisi yüzde 80 gurbetçilere kapalı. Seçme ailede katiyen bir gurbetçi var. Dar dışından gelen döviz dahi ilçe ekonomisine büyük yardım sağlıyor. Bölgedeki ayrıksı ilçelerde böyle bir potansiyel namevcut. Yazın buradaki nüfusun 2-3 katına çıktığını keşfeden ulusal ve uluslararası firmaların bile burada hareket yerleri var.”

– “İşlere yetişemiyoruz”

Döner Sermaye ustası Mutlu Dikici, günde 500 kilograma andıran döner kebap sattıklarını belirterek, şunları aktardı:

“Yaz ayları bayağı bati geçiyor. Gurbetçi arkadaşlarımız, dostlarımız, akrabalarımız bu dönemde tatile geliyor. Soylu Erki adına bura gurbete sadık olduğu üzere gökçe yazın işlerde haddinden fazla artış oluyor. İşlere yetişemiyoruz.”

Berber Emre Ugan ise gurbetçilerin gelmesiyle işlerinin yüzdelik 200 arttığını anlatarak, şunları dile getirdi:

“Ilkgüz sonuna kadar gurbetçi yoğunluğumuz oluyor. Perukar koltuğumuz gereksiz kalmıyor. Esnafın işleri 3-4 katına çıkıyor. Buranın genişlik büyük itilaf kaynaklarından biri Avrupa’daki vatandaşlarımız. Kışın birlikte işlerimiz oluyor amma yaz dönemi başka.”

Share: