Kırkyama ile yapılan 40 nişane düzenlenen sergide görücüye artık

Kırkyama ile yapılan 40 nişane düzenlenen sergide görücüye çıktı

Edirneli kadınlardan kırkyama sergisi

Kırkyama eserler bu sergide sergileniyor

EDİRNE – Edirne’bile Halk Eğitim Bilimi Merkezi kursiyerleri tarafından yüzyıllık gelenek ‘kırkyama’ sanatı ile hazırlanan 40 im, düzenlenen sergide görücüye bundan sonra.

Yüzyıllar ilk ufak çıngı ve çarkıt kumaşların birleştirilmesiyle ortaya çıkan kırkyama işi, Edirne’bile açılan kurs ile yeniden bölüm yüzüne çıkarılıyor. Halk Yetişek Merkezinde açılan kursa katılan kadınlar, evlerindeki atık ve sakat kumaşları değerlendirerek hem vurdumduymaz dönüşüme katkı sağlıyor hem de kırkyama tekniği ile birbirinden güzelce asar ortaya çıkarıyor. Çöpe gidecek kumaşları kırkyama sanatıyla birleştirerek manidar desenler ortaya çıkaran kadınlar, yaptığı eserlerin bazılarını sevdiklerine armağan ediyor bazıları ise satışını yaparak familya ekonomilerine yardım sağlıyor.

12 kursiyerin kırkyama tekniği ile yaptığı 40 iz, Devecihan Firez Merkezinde planlı sergide görücüye imdi. Serginin açılışı, düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Serginin açılışına Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık’ın eşi Heves Kırbıyık, İl Milli Yetişek Müdürü Dr. Önder Arpacı, Ahali Eğitim Bilimi Merkezi Müdürü İlhan Cıvıl Cıvıl, Kültür Turizm Müdürü Kemal Soytürk ve kursiyerler katıldı.

Bu açılan sergilerin, emeğin alın teri kendisine çokça fena hâlde tartı yapacağını belirten Edirne İl Milli Yetişek Müdürü Dr. Önder Arpacı, açılan kursların bu anadan görme sanatların yayılmasına kurgu olmasını talep etti.

“Eserlerin çoğu et kafalı dönüşümden oluşuyor”

El Eğitim Bilimi Merkezinde vazifeli Kırkyama Sanatı Uz Öğreticisi Gülşen Korkmaz, 12 kursiyerle ve 40 eserle bu sergiyi açtıklarını söyledi.

Eserlerin birçoğunun ansız dönüşümden oluştuğunu söyleyen Korkmaz, “Evlerimizdeki bozuk giymediğimiz kıyafetlerimizi değerlendirdik. Bu örtülerin bütünü birer anı defteri kabilinden. Hepsinin ayrı ustalık uygulamaları ve hikayesi var” dedi.

“Evdeki fersude kumaşları değerlendirmek istedim”

Evde kullandığı ve imdi atılan haline gelmiş yırtık kumaşları kullanmak amacıyla bir nişane yaptığını ve imal aşamasının yaklaşık 1 yıl sürdüğünü belirten Kursiyer Mal Korol, bu kırkyama kursu ile hem gereksiz zamanını değerlendirdiğini hem bile vurdumduymaz dönüşümün önemine dikkat çektiğini aktardı.

Devecihan Ekin Merkezinde açılışı gerçekleştirilen Kırkyama Sergisi, 20 Familya 2023 Cuma Namazı gününe kadar gezilebilecek.

Share: