Karı müteşebbis, izzet desteğiyle çiftlik kurdu

Eskişehir’da kıvrak üç darülfünun diplomasına erbap 32 yaşındaki Münevver Kepenek, Ekincilik ve Orman Bakanlığından aldığı teberru desteğiyle kurduğu büyükbaş hayvan çiftliğinde 50 sağılabilir kocabaş hayvana ulaşmayı hedefliyor.

Tepebaşı ilçesine ilişkin Kozkayı Mahallesi’nde canlı Pervane, Rum Üniversitesinde (AÜ) kazı bilimi ve ekonomi bölümlerindeki lisans eğitimlerinin ardından bire bir üniversitenin Açıköğretim Fakültesi Ekincilik Teknolojileri yöre lisans programından mezun oldu.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinde kazı bilimi alanında erdemli lisans, AÜ Açıköğretim Fakültesi Sosyoloji Bölümünde lisans öğrenimi sürdüren Kepenek, bire bir müddet evvel hayvancılık yapmaya değişmeyen verdi.

Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığının “Ehlivukuf Yabancılar” projesine başvuran Pervane, Rustik Kalkınma Yatırımları Sübvansiyon Programı kapsamında aldığı destekle 4 simental gebe düve aldı.

Evinin yakınında kurduğu çiftlikte hayvanlarının bakımını işleyen Kepenek, 5 sene içinde 50 sağılır büyükbaş hayvana ulaşarak süt ve süt ürünleri üretimiyle ekonomiye yardım sunmayı hedefliyor.

Kepenek, çiftlikte kocabaş hayvancılığın yanında embesil, ördek ve tavuk yetiştiriciliği ile bal üretimi dahi yapıyor.

Kadınları tarımda görünür kılmak için Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün katkılarıyla 3 sene ilk kurduğu Eskişehir Karı Çiftçiler Derneğinde reislik görevini dahi üstlenen Pervane, üyelik koşulu aramadan tekmil kadınların derneğin faaliyetlerinden yararlanmasını sağlıyor.

Sertifikalı uzvi ekincilik özne Kepenek, ürettiği yerli buğday çeşitlerini, bakliyatları, hava bitkileri, akıbet tüketiciye ulaşacak şekilde işleyerek sosyal medya üzerinden satışa sunuyor.

Okumuş Pervane, AA muhabirine, hayvancılığın ve çiftçiliğin toplumda genelde başka seçeneği olmayan insanların yaptığı işlermiş gibi görüldüğünü söyledi.

Hayvancılığın rağbet verilerek yeğleme edilecek amal arasında olduğunu kaydeden Pervane, “Tığ çok bir vakitler beri hep kocabaş hayvancılığı sülale işletmesi namına yapıyorduk. 2016 yılında üzülerek bırakmıştık. Demin Tarım ve Orman Bakanlığımızın ‘Eksper Eller’ projesi kapsamında 4 kamer önce 4 aylı düve alarak gine hayvancılığa başlamanın mutluluğunu yaşıyorum.” diye konuştu.

Proje kapsamında aldığı düvelerden birinin mevlit yaptığını ve buzağının ismini “Incelik” koyduğunu söyleyen Kepenek, “O birlikte şu dakika yaklaşık benzeri mahiye oldu. Dişi tıpkısı buzağımız var. İnşallah bitmeme ettireceğiz.” dedi.

“Değerli bire bir aksiyon”

Pervane, proje olmasaydı kocabaş efsanevi yetiştiriciliği işine girmesinin tür olmadığını vurgulayarak, “Zira ömre bedel ayrımsız hareket. Beslenmeleri vesaire bütünü yavaş faaliyet gerektiren şeyler. Böyle ayrımsız bindi olması bittabi kim hayalimdeki işe ivme kazandırdı. Bu yönden dolgunca oldu.” ifadesini kullandı.

Projeyi ilerletmeyi hedeflediğini dile getiren Pervane, hele benzen ve süt ürünleri üstüne işini büyültmek istediğini dile getirdi.

Çiftçiliğin eş mesleği gibi görünse de işin özünde kadınlar olduğuna dikkati calip Pervane, şunları kaydetti:

“O yüzden tığ kadınların tarımda görünür olmasını ve ayrımsız araya gelmesini istedik. Birlikte istihsal fayrap etmek istediklerinde, kooperatif yahut şeriklik ve ayrımsız oluşumlarda onlara mentorluk hizmeti ulaşmak için derneği kurduk ve çalışmalarımızı yürütüyoruz. Şu an ağırlıklı kendisine terbiye ve ustalık seyahat faaliyetleri yapıyoruz. Amaç kadını tarımda görünür kılabilmek, sorunlara değinebilmek. Tarımda sürdürülebilirliğin temelini, kadının kırsalda yaşamaya bitmeme etmesinde görüyorum.”

Share: