‘Kadınların ekonominin ortamında çalışkan düzlük almasıyla üretilen refah arasında direkt ahzüita bulunmaktadır’

“Kadınların ekonominin içinde etkili vadi almasıyla üretilen bolluk arasında doğrudan alım satım bulunmaktadır. Tüvana, sürdürülebilir, istikrarlı ve etraflıca kalkınma amacıyla kadınların yetişek ve soylu erki teşvikler ile desteklenmesi kaçınılmazdır”

Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanı Su Kederli, kadınların ekonominin ortamında etkili meydan almasıyla üretilen refah ortada direkt ahzüita bulunduğuna bel ederek, “Hareketli, sürdürülebilir, istikrarlı ve kapsayıcı kalkınma amacıyla kadınların eğitim bilimi ve ekonomik teşvikler ile desteklenmesi kaçınılmazdır. Bu yönde atılan adımlar imge vericidir, fakat yeterli değildir.” dedi.

Acılı, Türkiye MIKTA (Meksika, Endonezya, Kore, Türkiye, Avustralya) ahit başkanlığı kapsamında gerçekleştirilen “Karı Girişimcilerin Desteklenmesi ve Kız Çocuklarının Eğitimi” temalı çevrim içi toplantıya katıldı.

Toplantının açım konuşmasını yapan Üzüntülü, MIKTA ülkeleri namına lehçe ve küresel sorunlara yararlı çözümlerin üretilmesi için hareket birliğinin haddinden fazla anlamlı olduğunu belirtti.

Kadınların emek hayatında hak ettiği yeri alması, hisse senedi gücüne çalışkan aynı biçimde katılması ve üretimde meze sahibi olmasının ülkelerin kalkınmasında açacak bire bir role sahip olduğunu vurgulayan Acılı, “Bugün artık kadınların ekonominin içinde canlı düzlük almasıyla üretilen bol bolamat ortada direkt aksata bulunmaktadır. Tüvana, sürdürülebilir, kararlı ve eksiksiz kalkınma amacıyla kadınların yetişek ve ekonomik teşvikler ile desteklenmesi kaçınılmazdır. Bu yönde atılan adımlar umut vericidir, fakat tam değildir.” ifadelerini kullandı.

Izdıraplı, sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştirebilmek üzere iktisadi değer yaratıcı kadın müteşebbis sayısını artırmanın, var olan kadın girişimcileri güçlendirmenin şişman önem en ettiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Kadın girişimciler lüzum işletmelerini kurarken gerekse işletmelerinin faaliyetleri sırasında bir nice sorunla yüz yüze kalmaktadır. Kamu dünyada olduğu gibi ülkemizde bile karı girişimcilerin karşılaştığı sorunların başında mali cins bulmakta yaşanan zorluklar ile resülmal yetersizliği gelmektedir. Mavera yandan iş deneyimi ve öz büzük eksikliği, pazara erişimde yaşanan sıkıntılar, koçluk ve müşavirlik ihtiyacı, teşvik mekanizmalarına erişememe ve teknolojiye ilişkin ulaşım karı girişimcilerin bu süreçte yüz yüze kaldığı değişik sorunlardır.

Bu uzanım kadınların işe bidayet ve ilerleyen süreçte işin sürdürülebilirliği üzerine problemler yaşamalarına neden olmaktadır. Kadınların özellikle eğitim oluşmak üzere esenlik, siyasa, girişimcilik ve düzlük aldığı tamam özge faaliyetlerde aynı farkındalık oluşturulması, hayata ve süreçlere faal katılımlarına bindi verilmesi ve bu süreçlerin enerjik ve diyapozitif ayrımsız şekilde yönetilmesinde cümle ülkelere kalın düşmektedir.”

Kadınların güçlendirilmesine müteveccih politikalara vakar verilmesi gerektiğine meni fail Kederli, “MIKTA ülkeleri kendisine, kadınların ferdî ve toplumsal güçlenmelerine ivme kazandırmak amacıyla bu sorumlulukla davranmak zorundayız. Lüzum terbiye gerekse girişimcilik noktasında parçalanmamış tarafların desteğini alarak kadınların girişimcilik potansiyellerini ortaya fark etmek amacıyla politikalar geliştirmeliyiz.” değerlendirmesinde bulundu.

– “Tekmil terbiye kademelerinde kız çocuklarının kesin okullaşma oranları arttı”

Kadınların mali kaynaklara erişimini artıracak, onların gerekseme duyacakları becerilerle donatılmasını sağlayacak ve sosyal statülerini yükseltecek genişlik majör aracın örgün ve yaygın eğitim olduğunu belen eden Nazır Acılı, “Bu sebeple ülkemizde kadına müteveccih mücehhez mehabetli politika belgelerinden biri olan Kadının Güçlenmesi Izleme Belgesi ve Eylem Planı’nın 5 esas ekseninden birini bile eğitim oluşturmaktadır. Hükümetimiz, kadınların ve kız çocuklarının eğitim bilimi düzeylerini yükseltmek için rüçhan hedefler benimsemiştir. Çabalarımızın aynı sonucu namına dahi tamam eğitim kademelerinde kız çocuklarının kemiksiz okullaşma oranları cesim ölçüde artmıştır.” ifadelerini kullandı.

Bakan Acılı, 11. Kalkınma Planı’nda eş girişimcilere hisse senedi ihya süreçlerinde müşavirlik ve rehberlik hizmeti sunulması hedefinin yer aldığını aktararak, “Bu çerçevede bizler, eş girişimcilerin e-ticarette güçlenmelerini sağlamaya müteveccih yetişek programları ve seminerler düzenliyoruz. Kadınların genel ağ sitesi, ana kapı, uygulama kadar dijital ortamlardaki iktisadi faaliyetlerinin geliştirilmesini hedefleyen mekanizmalar inşa etmek üzere çalışıyoruz. Kadınlar eliyle kurulan kooperatiflere yönelik, terbiye, girişimcilik ve danışmanlık üzere alanlarda verilen destekleri yaygınlaştırıyor, kadınların kooperatif kurmaları üzere mukteza hukuki düzenlemeleri kolaylaştırıyoruz.” açıklamasında bulundu.

Türkiye’birlikte gelecek dönemde karı yoluyla fark oluşturan bir istihsal ve ticaretin yayılmasında avrat kooperatiflerinin öncü gösteriş oynamasını öngördüklerine meni fail Kederli, şöyle devam etti:

“Vekillik yerine karı kooperatiflerinin güçlendirilmesi, sürdürülebilirliklerinin sağlanması, kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi ve görünürlüklerinin artırılması amacıyla türlü icraat yürütmekteyiz. Bu kapsamda Bakanlığımız koordinasyonunda, Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı hareket birliğinde 2018 yılında imzaladığımız Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İşbirliği Protokolü kapsamında 81 toprak müdürlüğümüz koordinasyonunda düzentileme grupları oluşturduk. söz konusu emek gruplarımızla umum illerde gerçekleştirdiğimiz 840 çalıştay, eğitim, bilgilendirme toplantıları ile tahminî 40 bin kişiye ulaştık ve 862 yıpranmamış kadın kooperatifi kurulmasına bindi sağladık.

Eş kooperatifleri alanında teşrikimesai ve diyaloğu imar etmek ile gani uygulamaları yaygınlaştırmak için gerçekleştirdiğimiz 10 bölgesel kavuşma ile tahminî 4 bin kişiye ulaştık. Ilkgüz 2021’dahi ülkemiz ve Avrupa Birliği finansal desteği ile başlattığımız Kadınların Kooperatifler Vasıtasıyla Güçlendirilmesi Projesi ile da kadınların kooperatifleşmesinin heveslendirme edilmesi, istihdamın artırılması ve kadınların güçlenmesini hedefliyoruz.”

KAPAT X

– “Geleceğini Kuran Tüvana Kadınlar Projesi’ni hayata geçirdik”

Kederli, avrat girişimci potansiyelinin geliştirilmesi ve elan kuvvetli hale getirilmesi amacıyla 2007 yılında TOBB Avrat Girişimciler Müesses kurulduğunu tabir ederek, asamble yoluyla Türkiye’nin Müteşebbis Avrat Gücü Buluşmaları, Geleceği Yazan Kadınlar Projesi, Kız Kardeşim Projesi, Geleceğin Gücü Girişimciler Forumu, Derece Katan Avrat Girişimciler Toplantıları kabil mefret cerrahi müdahale gerçekleştirildiğini belirtti.

2021 sonu itibariyle Iş ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gelişim birliğinde, Konfedere Milel Kalkınma Programı ve özel bire bir vakfın finansman desteğiyle eskimemiş benzeri proje başlattıklarını bile anlatan Izdıraplı, “11 ilimizde, ne eğitimde ne istihdamda olan canlı kadınların sorunları ve ihtiyaçlarını belirleyip bu ihtiyaçları karşılayacak mekanizmalar kurmak üzere Geleceğini Kuran Tüvana Kadınlar Projesi’ni hayata geçirdik. Bu projeden dahi tüvana kadınlar için oylumlu kazanımlar beklemekteyiz.” dedi.

Moderatörlüğünü Türkiye’nin Cakarta Büyükelçisi Çok Asan’ın yaptığı toplantıya MIKTA ülkeleri temsilcileri dahi katıldı.

Share: