“İşlenmiş gıdalar göden kanserine medar hazırlar”

Türkiye’dahi bildirme haddinden fazla rastlanan kanserler ortada mevcut mide kanserine karşı uyarıcı Prof. Dr. Ömer Fatih Ölmez “Erkeklerde, kadınlara nazaran elan kesif rastlanan göden kanseri, akıbet yıllarda teknolojideki gelişmeler sayesinde er canlandırma edilip, doğru tedavilerle arama altına alınabiliyor. Göden kanseri erken dönemde tek ilinek vermeyebilir. Belirtileri ortada ise önce göze çarpan benimseyememe ve şişkinliktir. İşlenmiş gıdalar, tagaddi şekli, enfeksiyonlar, sigara-ispirto kullanımı ve genetik faktörler işkembe kanserine temel taşı hazırlar” dedi.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ömer Fatih Ölmez, 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında, sunu yoğun karşılaşılan 4’üncü kanser olan göden kanserine ilgilendiren açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Ölmez, göden kanserinin, midenin gelişigüzel bölgesine yerleşebildiğini ve genellikle lenf bezleri, uykuluk, akciğer kabilinden organlara yayılabildiğini belirterek “Göden kanseri değişik nedenlerden dolayı mide mukozasında kötücül tümörlerin gelişmesi sonucunda gerçekleşir. Ülkemizde yer haddinden fazla rastlanan kanserler arasındadır. Erkeklerde, kadınlara göre henüz kesif rastlanan göden kanseri, akıbet yıllarda teknolojideki gelişmeler sebebiyle erken canlandırma edilip, akıllıcasına otama uygulamaları ile taharri altına alınabilmektedir. Göden kanseri erken dönemde hiçbir belirti vermeyebilir. Göden kanserinin belirtileri ortada evvel hücre çarpan hazımsızlık ve şişkinliktir. Mide kanserinin ileriki safhalarında ise; kanı ağrısı, bulantı, gaseyan, yemek yedikten sonraları şişkinlik, kilogram kaybı görülmektedir. Hele daha evvel eş şikayetleri sıfır 40 yaş üstü hastaların benimseyememe ve kilogram kaybını katiyetle önemsemeleri gerekir” diye niteleyerek konuştu.

BU 4 FAKTÖRE DİKKAT

Akdeniz tipi beslenmeyi öneren Prof. Dr. Ölmez, “Beslenme şekli, enfeksiyonlar, sigara-etil alkol kullanımı ve kalıtım bilimi faktörler mide kanserine dayanaklık etmek hazırlar. Göden kanseri nedenlerinin bildirme önemlisi, falsolu tagaddi alışkanlıklarıdır. Alelhusus mangalda pişmiş cilt ve tıpkısı gıdalar, baş döndürücü tuzlanmış ve salamura yapılmış sebzeler, mamul gıdalar işkembe kanserinin oluşmasına dayanaklık etmek hazırlar. Mide kanserinden korunmanın sunma iyi yolu ise Akdeniz tipi tagaddi tarzını benimsemektir. Uzvi ve tüvana ürün sebzeler mide kanserine karşı koruyucudur. Göden kanserine illet olan yüce ayrımsız sebep de Helicobacter pilori enfeksiyonudur. Helicobacter pilori enfeksiyonlu olguların yüzde 2’sinde da işkembe kanserine rastlanmaktadır. Sigara ve etanol kullanımı dahi amansız hastalık riskini artırmaktadır. Göden kanseri vakalarının yüzde 10’unda ise genetik faktörler öne menfaat. Göden kanserinde er kişileştirme tedavinin başarısı için çokça önemlidir. Bu nedenle midesinde ülkü kıpırdak kişilerin er dönemde eksper etibba kontrolünde iç görüm ile takip edilmesi çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

Share: