İkinci halk, çekmecedeki telefonları bekliyor

Türkiye’birlikte seçme yıl averaj 11 milyon muvaffakiyetsiz cep telefonu satılıyor. Bunun 5-6 milyonu ikinci umum pazarına dönerken, kısaca 6 milyonu dahi çekmecelerde çürüyor.

Dünya’dan Selenay Yağcı’nın haberine göre; Revize alet sektörü, çekmecelerde çürüyen 6 milyon çökertme telefonuna eğilimli. Küresel yonga sıkıntısı, yüksek alacak oranları ve dövizdeki artış zımnında el telefonu fiyatları el yakarken, düzeltilmiş telefonlara olan rabıta da artıyor. Sunma şişman sorunlarından birinin yenilenecek cihaza yankılanmak olduğunu tamlayan seksiyon, ikinci ahali pazarının yüzde 55’inin yenilenmiş telefon pazarına ulaşmadığını vurguluyor. Seksiyon, çekmecelerde duran her telefonun yenilenmesinin mekân ve soylu erki açıdan iri katkısı olduğuna birlikte özen çekiyor. Türkiye’bile herhangi bir yıl averaj 11 milyon liyakatsiz el telefonu satılıyor. Bunun 5-6 milyonu 2. el pazarına dönerken, yaklaşık 6 milyonu dahi çekmecelerde çürüyor.

Revize telefonların telefon pazarındaki payı dünyada ortalama yüzdelik 20 iken, Türkiye’üstelik ise yüzdelik 1.4’lere ulaştı. Geçen yıl dünya çapında 251 milyon nüsha revize fikirli cep telefonu satılırken, bu rakamın 2027 yılında 460 milyonu bulması öngörülüyor. Revize telefon pazarı 2021 yılında yüzdelik 15 oranında büyüdü. Hele gelişmekte olan Latin Halkları Amerika ülkelerinde bu rakam almanak yüzde 29’u buluyor. Türkiye ise yenilenmiş cihazların pazarda payının 2025’te yüzdelik 15-20’lere yani 2 milyon adete ulaşması bekleniyor.

“Alt modelleri bile çöp tenekesi telefonları de alıyoruz”
Düzeltilmiş elektronik maşa alışveriş platformu Easycep CEO’su Mehmet Akif Özdemir, insanların bozuk telefonlarını çekmecede sübvansiyon alışkanlığı olduğunu gerçekte bunların doğrudan çıkarılmasının çevreye ekonomiye nazik katkısı olacağını söyledi. Özdemir, boşta duran telefonları satılmasını kamçılamak istediklerini söyleyerek, madun emsal evet bile cihazları bile aldıklarını, ihtiyat çıngı amacıyla da telefon satın aldıklarını belirtti. Hele çevreye katkılarından bahseden Özdemir, şunları anlattı: “Benzeri muvaffakiyetsiz telefonun üretilmesi üzere kısaca 100 kilogram karbon salımı yapılıyor, düzeltilmiş alınan beherglas telefon bu karbon salımının yüzde 85’ini azaltıyor. İnsanların kullanmadığı beherglas telefonu bize ulaştırması çevreye üstelik fayda sağlıyor.”

Yenilenmiş telefon ikinci umum etmek değil!
Yenilenmiş telefon ikinci aracısız ayrımlı olduğunu nedeniyle pazarının de değişik olduğunu tamlayan Özdemir, “Düzeltilmiş telefonlar, 12 kamer güvence ile satılıyor çabucak lisanslı firmalar yapabiliyor. 12 taksit imkanı var. KDV yüzdelik 1’e düşürüldü. Bu nev avantajlarıyla ikinci umum telefona karşı yöre plana çıkıyor. Dünyada düzeltilmiş telefon pazarı akim telefon pazarının kestirmece yüzde 20’si kadar büyüklüğe topluluk. Ama dünyada bu pazar 2011’den bilahare başladı. Türkiye’üstelik bu daha çok ufak bire bir payı var. 2018’den itibaren başladı ama birlik kalibraj 2020 yılında geldi. Regülasyonu ile ivmeyi artırdı” dedi.

Yenilebilir aygıt pazarında önder orta segment
Bakir tıpkısı restorasyon merkezi açtıklarını belirten Özdemir, “Yenileme kapasitemiz 4 hatim büyüyor. Kullanılmamış yatırımlar sayesinde 3 bin metrekarelik sadık alanda 360 nefis teknik adam kadrosuyla mahiye restorasyon kapasitesini 150 bin adede çıkardık. Yılsonunda ise hedefimiz 200 bin yenileme… 7 ayda salon sayımızı 1’den 14’e çıkardık. Bu yılı 30 mağaza ile kapatacağız” diye niteleyerek konuştu. Telefon değiştirme sürelerinin son 10 yılda uzadığını kaydeden Özdemir, “Akıbet yıllarda 30 aylara daha çok. Yenilebilir maşa pazarında yüzde 70-80 mutedil segment el telefonu yenileniyor” dedi. Liyakatsiz telefonlar aynı yılda yüzdelik 100 pahalandığını söyleyen Özdemir, düzeltilmiş telefonlara ilginin dahi arttığını belirterek, şunları anlattı: “Telefon revize etmek üzere eskisini almamız gerek. Sıfırına zam gelince insanlar birlikte ellerindeki telefonu elan faziletkâr fiyata feda etmek istiyor. Koca fiyatını birlikte buna bakarak koyuyoruz. Zira aradaki yenileme işlemi kötümser ayrımsız muamelat değil. En şişman maliyet kalemimiz ithal edilen rezerv parçalar. Maliyetimiz yüzdelik 100 arttı amma fiyatlarda sayı farkı yüzde 30 artma oldu.”

Siftinlik karı aletleri de yenilenen cihazlara katıldı
Özdemir, bugüne büyüklüğünde satışlarımızın yüzde 90’ını cep telefonu tarafı domine ettiğini kalanının ise tablet, elektronik beyin ve uslu saat kabil ürünlerden oluştuğunu söyledi. EasyCep ve beribenzer karı aletleri alanında Arzum ile birliği başlattı. İş birliği, ilk alıcısı aracılığıyla paketi açılan fakat tek kullanılmadan iadeli edilen veya taşımalık sırasında hasar oluşan ürünleri kapsıyor. ‘Süfli aile aletleri’ kategorisi altında daha akıllıca fiyatlarla satışa sunuluyor. ‘Hasis aile aletleri’ kategorisinde 4 ayrı grupta 113 ayrımlı kabil im satılıyor.

Liyakatsiz telefonların satışı azalıyor
Mobilfon Umumi Heyet Başkanı Ömer Lütfi Aristokrat, ikinci umum telefonların de yüzdelik 55’inin yenileme pazarına ulaşamadığını, bunun yerine ocak zarfında kullanıldığı evet da ihtiyat cihaz yerine bulundurulduğunu iletti. Soylu, “Çekmecelerde duran tembel telefonların ekonomiye dönmesi gerektiğine alıştırırsak, Türkiye pazarının önümüzdeki dönemde Şimal Amerika ve Batı Avrupa ile yarışacak düzeyde olacak. Önümüzdeki 3-4 yılda Türkiye’de mahiye 300 bin nüsha alet yenilenebilecek. Türkiye’deki tüketicilerin averaj 2 yılda benzeri telefonlarını yeniledikleri ayn önüne alınırsa pazarın katlanarak büyüyecek” dedi. Aristokrat, pandeminin etkisi, toptan yonga sıkıntısı, faziletkâr algı oranları ve dövizdeki artım, kabilinden nedenlerle el telefonu fiyatları halk yaktığını belirterek, “2022 önce çeyreğinde kullanılmamış telefon satışları geçen yıla göre yüzdelik 7 azaldı. Türkiye’birlikte yüzde 15’leri buluyor. Bilakis yenilenmiş çokbilmiş telefonlara olan talebin, dünyada ve Türkiye’üstelik birden arttığını görüyoruz. Mobilfon’birlikte temas ay kalan as hacmimiz var. 2022 sonunda aylık 10 bin adet koca, 2023’te ise aylık 30 bin adet mir hedefliyoruz” diyerek konuştu.

Telefonunu satmak isteyene kurye kolaylığı!
Özellikle telefon kalkmak üzere elektronik ürünlerin satışını kolaylaştırmayı çokça önemsediklerini belirten EasyCep CEO’su Mehmet Akif Özdemir, şunları anlattı: “Elektronik ürünleri yenilemek ve baştan ekonomiye kazandırmak çokça değerli bir husus. Bu bilincin yerleşmesi amacıyla çalışıyoruz. Stabil çokça elektronik yayın yenilenerek ayrıntılı yıllar kullanılabilir. Türkiye’dahi çekmecelerde etkisiz durumda bekleyen haddinden fazla sayıda telefon olduğunu biliyoruz. Beklemenin nedeni çoğu antlaşma emin bir kamera bulamamaktan evet de koca süreçlerinin teferruatlı ve mecal olmasından kaynaklanıyor. EasyCep’te tasdik sürecinden, ödemeye büyüklüğünde seçme adımı kolaylaştırmayı hedefliyoruz. Bu vizyonla bire bir unsur daha imza atıyoruz ve 1 saatte ödemeyi hayata geçiriyoruz. Böylecene çekmecede bekleyen telefon kalmayacak. Ön fiyat teklifi alan müşterilerimizin adresine 3 saatte kurye gönderiyoruz. Konfirmasyon aldığımız ürünü inceliyoruz ve final denk teklifimizi iletiyoruz. Müşterimizin akseptans etmesi yerinde 1 saat zarfında parayı hesabına yatırılıyor. Bu sayede telefon harcamak isteyen herkes duraksamadan tıpkısı şekilde iş yapabilecek.”

Share: