Icra Vekili Karaismailoğlu’ndan Sınır İstanbul açıklaması

Eriştirme ve Enfrastrüktür Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Yazı İstanbul ile ilişik önce erişim yollarını yapıyoruz. Muvasala alternatiflerini sağladıktan bilahare de temel ihaleyi yapıp anne işe başlayacağız.” dedi.

Nazır Karaismailoğlu, medya kuruluşlarının temsilcileriyle The Ankara Otel’de planlı toplantıda tıpkısı araya gelerek, gündeme ait soruları yanıtladı.

Karaismailoğlu, son yıllarda Türkiye’nin çok korkulu afetlerle yüz yüze kaldığına meni ederek, afetlerde vahim tahribatlar oluştuğunu ancak söz konusu tahribatların akıbet 20 sene içre yapılan projelerde olmadığını söyledi. Yapılan kullanılmamış yatırımların bu afetlere serencam rütbe dayanabilen olduğunu dile getiren Karaismailoğlu, bunların hepsinden ibret aldıklarını, planlamalarını ona göre yaptıklarını rapor etti.

Türkiye genelinde yapımı devam eden 5 bin şantiye olduğunu belirten Karaismailoğlu, bunların hepsinin mühendis ve müşavirlerle çalışılan projeler olduğunu dile getirdi.

Karaismailoğlu, “Kullanılmamış projelerin afetlerden etkilenmesi haddinden fazla el, başkaca tür değil diyebilirim. Yaşanan afetlerden ibret alarak projelerimizdeki asayiş ikmal sayılarını elan birlikte artırdık. Depreme, afetlere dayanıklı yapılar üretmeye devam ediyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

Nazır Karaismailoğlu, dünyadaki tecim hacminin artmasıyla bunlara geri hizmet kendisine karşılık verilebilmesi ve Geçit trafiğinin rahatlatılması amacıyla Yol İstanbul projesinin çok yüce olduğunu belirterek, “Yol İstanbul Türkiye için olmazsa olanaksız.” ifadesini kullandı.

Kanal İstanbul ile ilgilendiren önce erişim yollarını yapmayı sürdürdüklerini belirten Karaismailoğlu, şöyle bitmeme etti:

“Ulaşım alternatiflerini sağladıktan bilahare bile anne ihaleyi yapıp anne işe başlayacağız. Şu zaman esmer yolu Başakşehir-Hadımköy-Ispartakule bağlantısındaki işimiz bitmeme ediyor. Sazlıdere Köprüsü’ndeki imalatlarımız da devam ediyor. Ora birlikte kısaca 45 kilometrelik aynı yoldur. Hem Yol İstanbul’a ilişik köprülerin birini imal ediyoruz hem bile Mahmutbey TEMA Otoyolu gişelerindeki sıkışıklığı ortadan kaldıracak almaşık aynı kat olan yolumuzu yapmaya bitmeme ediyoruz. Demir önünde bile Hat İstanbul’a akıllıca ayrımsız şekilde boğazın altından geçecek şekilde Halkalı-Ispartakule arasındaki ihalemizi yaptık, orada bile imalatlarımız devam ediyor. Bu dünyanın yer şişman enfrastrüktür projelerinden biri.”

– “Önümüzdeki 2 sene zarfında yatırımlardaki demir hat payı yüzde 65’e çıkma”

Icra Vekili Karaismailoğlu, demir hat ağırlıklı aynı envestisman dönemine başladıklarını tabir ederek, “Önümüzdeki 2 yıl ortamında yatırımlardaki demir hat payı yüzde 65’e çıkacak, kara yolu bile yüzdelik 30’larda devam edecek. Bizim zaman 13 bin 50 kilometrelik demir yolu ağımız var, 1400 kilometresi aceleci tren ama 2053 hedefimiz, tekmil 28 bin kilometre demir yolu hattına sahip olacağız.” dedi.

Şu dakika Türkiye genelinde 4 bin 500 kilometre yapımı devam eden demir hat hattı bulunduğunu dile getiren Karaismailoğlu, Halkalı-Ispartakule-Çerkezköy-Edirne-Kapıkule demir yolu hattının 220 kilometre uzunluğunda olduğunu, bunu da 2024 yılı böylelikle hizmete açmayı hedeflediklerini bildirdi.

Karaismailoğlu, Ankara-İzmir hızlı şimendifer hattının ihalelerini de tamamladıklarını, çalışmaların aceleci tıpkısı şekilde devam ettiğini belirterek, 2025 yılı sonu itibarıyla de 500 kilometre uzunluğundaki Ankara-İzmir çabuk tren hattını faaliyete alacaklarını söyledi.

Ankara-Sivas hattında üstelik imalatların akıbet aşamaya geldiğini, Ankara ile Kırıkkale arasında sıkıntılar olduğunu, buna rağmen imalatların için girdiğini dile getiren Karaismailoğlu, 2023 yılı başlarında dahi Ankara-Sivas aceleci katar hattını hizmete alacaklarını bildirdi.

Karaismailoğlu, 220 kilometre uzunluğunda Mersin Ağacı-Adana-Osmaniye-Gaziantep hattındaki çalışmaların birlikte 2024 yılı sonu itibarıyla faaliyete geçeceğini belirterek, yapılan yatırımların takkadak geçici taşımacılığı amacıyla değil geri hizmet açıdan maliyetlerin düşürülmesi anlamında çokça eşsiz olduğuna dikkati çekti.

– “Haberleşmede yerlilik oranı yüzdelik 30’lara ulaştı”

KAPAT X

Karaismailoğlu, 2053 yılına büyüklüğünde 190 milyar dolarlık envestisman planladıklarını, bunun şanlı tıpkı kısmını demir yolu ve danışma sektörüne ayırdıklarını dile getirdi.

Şu anda kırsal kesimdeki genel ağ ihtiyacı üstüne haddinden fazla eke ayrımsız ihaleyi yaptıklarını belirten Karaismailoğlu, 1000 köyde sabit temel istasyonu konusunda çalışmaların sürdüğünü, ati aydan itibaren işletmeye almaya başlayacaklarını tabir etti.

Karaismailoğlu, 5G ile ait haddinden fazla vahim çalışmalarının olduğunu vurgulayarak, domestik ve milli olması için Ankara’üstelik tıpkı tanıtma kümesi kurulduğunu, onların yaptığı işleri da takip ettiklerini bildirdi.

Haberleşmede yerlilik oranının yüzde 30’lara ulaştığını söyleyen Karaismailoğlu, bunun artarak bitmeme edeceğini belirtti.

Bire Bir taraftan 5G ihalesi bir taraftan mevcut imtiyazların yenilenmesi tıpkısı taraftan da makinalar arası iletişimde geçer 2G’nin ati yıl bitiyor olması ve bunun uzatılmasının gündemdeki konular olduğunu anlatan Karaismailoğlu, “Türk Telekom, Turkcell, Vodafone ile daim bildirişim halindeyiz. Dünyadaki gelişmeleri dahi benzeri taraftan takip ediyoruz. 29 Temmuz’dahi İstanbul Havalimanı’nda çokça mehabetli bire bir toplantıyla tanıtım yapacağız. 5G’li benzeri hava meydanı olacak İstanbul Hava Meydanı. Onunla ilişik de hazırlıklarımız bitmeme ediyor.” dedi.

Bakan Karaismailoğlu, siber asayiş üstüne de Türkiye’nin dallı güllü altyapısı bulunduğunu anlatım etti.

– “Türkiye YİD modelini dünyada bildirme muvaffakiyetli kullanan ülkelerden biri”

Karaismailoğlu, Yap-İşlet-Devret (YİD) projeleriyle ilgilendiren tıpkısı soruya şu yanıtı verdi:

“37,5 bilyon dolarlık işi münezzeh bütçeden yapmış olsaydık, zaman 28 bin 664 km mukassem kere uzunluğu var, bunu kararlayarak 10-15 sene bilahare tamamlayabilecektik. Bunun sonucunda ne olacaktı? Yakıt, antlaşma masrafı var, kaymakamlık maliyetleri olacaktı. Bunları oran bütçesinden yapsaydık somut namına emsal atfetmek gerekirse Tokat Havalimanı’nı yapamayacaktık. Rize-Artvin Hava Meydanı’nı yapamayacaktık. YİD projelerinin bütçeye temel terazi açısından, gelişmemiş zamanda bitmesi ve kamuya gelişmemiş zamanda vurdumduymaz devir sağlaması açısından katkısı, yaptığımız ve harcadığımız paranın çok ötesinde. Bilvasıta adına birlikte üretimde, sanayideki tarımdaki, istihdamdaki artışlar bunları de izleyip kâr maliyet analizlerine ekliyoruz.”

“Zafer Havalimanı’nı mehabet olarak yapmış olsaydık 50 milyon dolar doğrudan devletin bütçesinden harcayacaktık, seçme sene 7 milyon dolar işletme masrafı yapacaktık.” diyen Karaismailoğlu, şu anda Adıyaman Havalimanı’na bile 7 milyon dolar pres masrafı harcadıklarını söyledi.

Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

“Zafer Hava Meydanı’na alın geçmek ayrı konudur, para modeli namına YİD modeline alın geçmek ayrı aynı konudur. ‘Çanakkale Köprüsü’ne da karşıyım ihtiyaç değil’ diyebilirsiniz. Ama ‘Bu projeyi fiyatlı yaptınız, kusurlu modelle yaptınız’ almak ayrı bir şeydir. Bunları açıklamaya bitmeme edeceğiz. Kütahya Bölgesel Havalimanı kendisine Zafer Havalimanı o bölgenin ihtiyacı olarak planlanmış ve envestisman maliyeti belli olan benzeri aha finansal nazir adına YİD modeli yeğleme edilmiştir. 37,5 milyar dolarlık YİD projeleri ortamında elden 50 milyon dolarlık ayrımsız projedir, o da fizibil benzeri projedir, bölgenin ihtiyacı yerine yapılmıştır. Oradaki palyatif sayıları söyleniyor. 2 yıldır Kovid-19 süreci var evlere kapandık, havalimanlarını kapattık. Tabii ki yolcular düşecektir. Bulaşıcı inmemiş cins amma askeri uçaklar, ambulans uçaklar orayı kullanıyor. Bunlar gözükmüyor bulaşıcı sayılarında. Bizim Anadolu’dahi günde 1-2 tayyare inen havalimanları de var ama seçme çevrim 1 uçak inse o havalimanı havza amacıyla kıymetlidir. Engel ediyor diyerek orayı kapatacak mıyız? Ona bakarsanız hastaneler üstelik beis ediyor kapatalım mı? Türe sarayları birlikte uymazlık ediyor. Ama tığ kamusal zorun yerine galiba hizmetleri vatandaşımızın ayağına getirmek üzere tahsis etmek zorundayız. Aracısız amme bütçesinden yaptığımız harcamalar, YİD olarak yaptığımız harcamalar, dış emniyet kendisine yaptığımız harcamalar… Bunların kâffesi ayrımsız yapılabilirlik sonucunda değişmeyen mevdu imal modelleridir. Bugün bunların sıkıntısını bazı projelerde çekiyoruz ama albeni, deniz ve esmer yolu projeleri birbirini destekliyor. Alelhusus Kovid-19 salgını olmasaydı bunları ihtimal on paralık konuşmayacaktık. Bunlardan ne büyüklüğünde dirimsel geldi? Onları sorgulayacaktık. Ama 2030’a geldiğimizde bırakın projelere destek vermeyi, biz 2040’lara geldiğimizde devletten bire bir kuruş almadan Bakanlık bütçesini bu projelerden mevrut gelirler yardımıyla üreteceğiz. Bunlar detaylı soluklu tıpkısı planlamanın sonucu. Bunların hepsi 3-5 almanak fizibilite değil. Cumartesi günü Osmangazi Köprüsü’nün gişelerindeydim. Vatandaşlarımızın o yolu kullandığında yoldan aldıkları keyfi, konforu, güvenliği, ülkesine duyduğu güveni ego hepsinin gözlerinde gördüm. Sosyal iletişim araçları başında, oturduğu yerden sağlık yazmak amacıyla bu projeleri karalamayın, bu projeleri yer haddinden fazla kullananlar bu tezviratları yapıyorlar. Amma doğrusu bunlardan vatandaşlarımız kıvançlı. Hem vatandaşın hayatını kolaylaştırdı hem üstelik senelerce hizmet edecek bu projeler. Türkiye YİD modelini dünyada yer muvaffakiyetli kullanan ülkelerden biri.”

Share: