Bu dosyada Büyüklük memurlarının aldıÄı hastalık raporlarına ve anlatım sürelerine dair bilgilere düz verilecektir.
Celal Memurlarına hastalık raporlarının hangi hallerde, hangi hekimler yahut saÄlık kurulları tarafından verileceÄi, raporların süreleri ile hastalık ve refakat iznine iliÅkin asıllar ve esaslar 29.10.2011 günlü ve 28099 sayılı resmi gazetede yayınlanan “Ululuk memurlarına verilecek hastalık raporları ile hastalık ve refakat iznine iliÅgaraz usul ve esaslar hakkında yönetmelik” ile düzenlenmiÅtir. Söz konusu yönetmeliÄe göre fehamet memurlarının aldıkları raporların aÅaÄıdaki asıllar ve esaslara akıllıca olması gerekir.
A-HASTALIK RAPORLARI NEREDEN ALINIR
1-Memurun görev yaptıÄı çekicilik tabipliÄi
2-Ev HekimliÄi
3-SGK ile sözleÅmeli saÄlık hizmeti sunucuları
4-SGK ile sözleÅmesi bulunmayan saÄlık hizmeti sunucularından alınan raporlar eÄer 10 günü geçmiyorsa SGK ile sözleÅmeli saÄlık hizmeti sunucusu hekim tarafından onanmalıdır. Söz konusu raporların süresi 10 günü aÅıyorsa SGK ile sözleÅmeli saÄlık hizmeti sunucusu saÄlık kurulunca onaylanmalıdır.
YurtdıÅında görevli memurlar ile yıllık izinlerini az dıÅında kullanan memurin bulundukları ülkenin mahalli mevzuatına göre rapor alır.
B-HASTALIK RAPORLARINDA SÃRE
1-Kanser, ince ağrı ve akıl hastalıÄı kabil uzun süreli aynı tedaviye ihtiyaç gösteren hastalık hallerinde 18 aya kadar, diÄçeri hastalıklarda ise 12 ayak tabanı büyüklüğünde memurun aylık ve özlük hakları korunarak verilecek raporda gösterilen lüzum üzerine cevaz verilir. İzin süresinin böylelikle hastalıÄının devam ettiÄi saÄlık oturmuş raporu ile belirleme edilen memurların izni aynı sürelerde uzatılır. 18 aya bağımlı olan hastalıklarda azami süre 36 ay, diÄer hastalıklarda azami süre 24 aydır. Bu sürelerin sonunda da vazifeli iyileÅmezse emeklilik hükümleri uygulanır. Maksimal sürelerin hesabında aynı hastalıÄa baÄlı olarak aralıklarla kullanıulan hastalık izinleri dahi (iki cevaz arasında geçbildirme sürenin benzeri yıldan birkaç olması kaydıyla) dikkate alınır. Bu kapsamda mezun olan memurların baştan göreve baÅlayabilmeleri içmağara iyileÅtiklerine dair ifade almaları gerekmektedir. Bu kapı önemlidir.
2-Görevi sırasında veya görevinden dolayı bir kazaya yahut saldırıya uÄrayan yahut tıpkısı iz hastalıÄına yakalanan işyar iyileÅinceye büyüklüğünde izinli sayılır. Yani gelişigüzel maksimal süre yoktur. Bu noktada memurun saÄlık sorunlarının görevi ile ilgilendiren olup olamaması çok büyük önem kazanmaktadır. Zira özlük hakları oldukça farklıdır.
3-Memurin yegâne hekim raporu ile ayrımsız defada on gün cevaz alabilir. Kontrol muayenesi öngörülmüŠise taharri muayenesi sonrasında yegâne doktor on gün daha ifade verebilir. Kontrol muayenesi sonrasında dahi hastalıÄın devam etmesi yerinde tabir saÄlık kurulundan alınır. Zorunlu hallerde (aktarım imkanı olmaması kabilinden) yegâne doktor tarafından rapor verilse da bu raporun saÄlık kuruluna onaylatılması gerekir.
Benzeri takvim yılı içerisinde yegâne doktor tarafından verilecek raporların hep süresi 40 günü geçemez. Kısaca ifade etmek icabında memurlar biricik hekimden okunabilen adına (10+10 gün almak üzere) 20 gün, takvim yılı içerisinde farklı zamanlarda ise arz çok 40 gün tabir alabilirler. Söz konusu sürelerin üzerindeki izinler saÄlık kurulu tarafından düzenlenmeli ya da onaylanmalıdır.
C- HASTALIK İZİNLERİNİN VERİLMESİ
1-Hastalık izinleri birim amirince verilir.
2-Hastalık raporlarının aslının yahut ayrımsız örneÄinin genişlik geç raporun düzenlendiÄi günü takip eden günün himmet bitimine kadar elektronik ortamda yahut uygun yollarla sıkı amirine bildirilmesi gerekir. Rapor süresinin sonunda raporun aslının teslim edilmesi zorunludur. İspat açısından faks ile gönderiliyorsa belgeç onayının alınması, mümasil ile gönderiliyorsa hem personel birimine hem de disiplin amirine gelişigüzel gönderilmesi memurun lehine olacaktır. Memurun raporu iletmesi noktasında hastalık durumu bile gözetilerek her akla yatkın benzeri kez yeterli görülmüŠise bile tanıt noktasında aynı sav yaÅanması durumunda memurun yumruk durumda kalmaması için elinde tasdik mahiyetinde bir veri bulunmalıdır.
3-Memurun aldıÄı hastalık raporu usule uygun deÄilse hastalık iznine çevrilmez ve bu ebat memura yazılı namına bildirilir. Vazifeli bildirimi aldıÄı günün ertesi günü göreve baÅlamak zorundadır. Bildirime raÄmen göreve baÅlamayan memura disiplin hükümleri uygulanır.
4-Hastalık raporları (geçici görev, kanuncu izin ve acil vakalar hariç) memurun memuriyet mahallinden evet birlikte memurluk mahallindeki saÄlık hizmeti sunucusunun gönderme ettiÄi saÄlık hizmeti sunucusunda alınır. Bu konuya önem verilmelidir. ÃrneÄmağara yıllık izinlerin böylelikle mesaide olunması müstelzim günde memurluk mahallinin dıÅında ifade alınacaksa yalnız evgin servislerden alınabilir.
5-Hastalık raporlarının fenne aykırı olduÄu (işyar rahatsız olmadıÄı halde rapor düzenlendiÄi) üzerine bir tereddüt var ise görevli SaÄlık BakanlıÄınca belirlenen yargıcı hastaneye irsal edilir. Bu sürede işyar yetkilendirilmiş sayılır. Hakem sayrılarevi raporuna göre iÅlem yapılır. Tebligata raÄmen yargıcı hastaneye gitmeyen memur hakkında disiplin hükümleri uygulanır.
D-REFAKAT İZNİ
Memurun bakmakla yükümlü olduÄu ya üstelik bakmakla yükümlü olmamakla alay malay refakat etmediÄi takdirde hayatı tehlikeye girecek temel, ata, eÅ ya birlikte çocuklarıyla kardeÅlerinden birisinin aÄır bir kaza geçirdiÄinin yahut tedavisi uzun süren aynı hastalıÄı bulunduÄunun saÄlık yerleşmiş raporu ile belgelenmesi yerinde 3 ay refakat izni verilir, hastanın iyileÅmemesi durumda 3 kamer henüz refakat izni verilir. Aynı hastalık ve aynı memur yakını için hep süre altı aydır. Farklı bire bir hastalık evet de baÅka tıpkısı ev yakınına refakat noktasında baştan refakat izni alınabilir.
Söz konusu raporda bulunması zorunlu hususlar;
a-Refakati gerektiren “tıbbi nedenler”
b-“Refakat edilmediÄi takdirde hayati hınç bulunmaktadır” ibaresi
c-“Sürekli ve yakın bakım gerekmektedir” ibaresi
d-Refakat süresi (3 ayı geçemez- üç ayın böylece baştan 3 ay uzatılabilir)
Ihtişam memurunun yakınına bakabilecek baÅka tıpkısı kardeÅinin olup olmaması ya üstelik yakınının memurluk mahallinin dıÅında eğleşme etmesi refakat iznine engel deÄildir. Bu noktada çok önemli olan aynı konu bulunmaktadır. Bir parasız için aynı dönemde ansız çok memur refakat izni alamaz. ÃrneÄin kardeÅ olan iki şevket memuru aynı anda babaları için refakat izni alamaz.