Fen Oturmuş Üyesinden ‘Koronada gelecek iki hafta haddinden fazla kritik’ uyarısı

Esenlik Bakanlığı Koronavirüs Haber Oturmuş Üyesi Prof. Dr. Duyma Kultufan Turan, Kovid-19’a ilişik, “Polikliniklere viral semptomlarla başvuran bireylerin yüzde 40’a yakını artı çıkmaya başladı, kopya anbean artıyor. Bayramın peşi sıra önümüzdeki iki hafta çokça ciddi, pahal artışlarla karşılaşabiliriz.” dedi.

Ankara Kent Hastanesi Bunaltıcı Bakım İdari Sorumlusu üstelik olan Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, haziranın ilk haftasında tanıdık Kovid-19 hikâye sayılarındaki azalışın şu anda ağır benzeri artışa döndüğüne dikkati çekti.

Turan, “Mütezayit zait vaka sayısı şu anda polikliniklere başvuran kişilerle ortaya çıkıyor. Polikliniklere viral semptomlarla başvuran bireylerin yüzdelik 40’a yakını zait çıkmaya başladı. Benzer her an artıyor.” ifadesini kullandı.

Hikâye sayılarındaki artışta peçe, aleniyet ve hıfzıssıhha kurallarının gevşetilmesinin etkin olduğunu anlatan Turan, “Vatandaşların dolgun, kalabalık mekanlarda bundan sonra fasıla geçirmesi bizi biraz daha zorlayacak kadar duruyor. Alelhusus kortej döneminin ardından önümüzdeki iki hafta bizim üzere aslında çok kritik. Hikâye sayılarında bati artışlarla karşılaşabiliriz.” diye niteleyerek konuştu.

– “Hastane ve dokunaklı bakıma yatışlar eski kadar yüksek değil”

Prof. Dr. Turan, fenomen sayılarındaki artışın henüz aheste bakımlara yansımadığına bel ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kovid-19’dahi yaşadığımız diğer piklere bakarak yegâne ayrımlı kapsam, poliklinik başvurusu az çok yüksek. Fakat hastane ve aheste bakıma yatışlar tıpkısı cirim artsa de elan esbak artışlar kadar erdemli değil. Bu varyantın özelliğiyle ilgili türlü, bulaştırıcılığı yüksek amma hastalık şiddeti daha haddinden fazla güç değil. Ancak etkilenen kadro, pandeminin ilk dönemlerde olduğu kabil 65 gözyaşı ve cisim kişiler ile ek hastalığı olanlar. Bu durumdaki kişilerde yıpranmamış varyantta birlikte kilolu klinik tablolar oluşabiliyor.”

– “Kullanılmamış varyantlardan kaynaklı ülkemizde dahi takı oluşabilir”

Omicron’un BA.4 ve BA.5 ast türlerinin şu zaman dünya genelinde dominant ağıl geldiğine dikkati çeken Turan, “BA.4 ve BA.5 bulaştırıcılığı çok faziletli iki varyant. Bunlar şu anda Avrupa’nın etkisi altında olduğu varyantlar. Bu uzanım dolayısıyla Türkiye’yi bile etkiliyor. Ülkemizde dahi önümüzdeki günlerde bu varyantlardan kaynaklı gravite oluşabilir. Bu nedenle dikkatli kalkışmak lazım.” değerlendirmesinde bulundu.

Turan, bakir varyantların hastalık şiddetine ait, şu bilgileri paylaştı:

“Yıpranmamış varyantların çor şiddetinde haddinden fazla meydanda tıpkı artışa bozukluk olduğunu beyan etmek akıllıca gayrimümkün. Çünkü daha elimizde bununla ilişkin yeterince bilgi bulunmayan. Klinik gözlemlerimize göre şu anda haddinden fazla kilolu hastaneye yatış ve tehlikeli bakım ihtiyacı göstermiyor efrat. Önümüzdeki günlerde bu varyantlarla ilgilendiren daha açık konuşabilmek olabilir olacak.”

– “Anımsatma dozu zamanı gelenler geciktirmeden aşısını olmalı”

Prof. Dr. Turan, Keyif Bakanlığınca bakir anımsatma dozlarının e-Bilek Damarı üzerinden tanımlandığını anımsatarak, şunları kaydetti:

“Anımsatma dozu zamanı gelmiş bireylerin aşılarını geciktirmeden olmaları geçişsiz. Hele kortej dönemini atlattık. Önümüzdeki dönemde vakalarda haddinden fazla zehir ayrımsız şekilde artma türlü. Bu nedenle hatırlatma dozları henüz önem kazanıyor. Özellikle ağustos sonu eylül kabilinden elan titiz olunması gerekecek bire bir döneme giriliyor. Ağustos başında en geç, aşıların eksiksiz olması gerekir. Hatırlatma dozlarını umum yaş gruplarına öneriyoruz ama hele gelecek yaş ve ek hastalığı olanlara antrparantez vurgu fayrap etmek gerekiyor.”

– “Kalabalık ve bağlı ortamlarda maske takılmalı”

KAPAT X

Kovid-19’la mücadelede her ahit bireysel önlemlerin kurtarma aracı olduğunun altını çizen Turan, dünyanın tek durumunda engelsiz bir kısıtlamaya gitmenin bahis konusu olamayacağını söyledi.

Kalabalık, ilişkin ortamlarda banko maske takılması, enfekte olduğunu düşünen, viral semptomlar gösterenlerin kendini izole etmesi gerektiğini nâkil Turan, kişilere sarih alanlarda olsalar üstelik mesafeye ilgi göstermelerini önerdi.

– Maske zorunluluğu baştan dirimlik mi?

Prof. Dr. Turan, “Koronavirüs Bilim Yerleşmiş yakın zamanda gine toplanacak mı?” sorusunu, “Şu anda daha bize bildirilen bir vukuf namevcut. Bilgelik Kurulu olarak bitmeme fail tıpkısı proses yaşıyoruz, toplantılarımızı sonlandırmıştık ama ihtiyaç halinde sabah akşam toplanmaya hazırız. Bu hasbilik esasına bakarak yapılan bir işti elhak, biz halen görevimizin başında devam ediyoruz. Bilgelik Yerleşmiş’nun toplanması gerektiğinde bize vukuf geçilir ve bir araya geliriz. Fakat önümüzdeki günlere ilişik şu an amacıyla tıpkısı bilgi bulunmayan.” diyerek yanıtladı.

Sonbaharda hadise sayılarının elan da artacağı ve peçe zorunluluğunun gine gündeme gelebileceği iddialarına ilişkin üstelik Turan, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Şahsi önlemleri kişilerin kendilerine bırakmıştık biliyorsunuz, halkımızın bile bu duyarlılığı göstermesi gerekiyor. Elan çok önlem ve kısıt gelmemesi üzere bizim bunu yapıyor olmamız gerekiyor. Bu nedenle ağustos sonuna akıllıca, eylül başında hadise sayıları yani pozitif birey sayısı, sayrılarevi ve korkulu bakım yükü alınan kararlarda belirleyici olacaktır. Şimdiden bununla ilişik kesin bire bir karşılık atfetmek çok makul gayrimümkün. Önümüzdeki günleri takip edip göreceğiz.”

– Mevsimsel grip vakalarında da artma yaşanıyor

Bilgelik Müesses Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, Kovid-19 harici influenza (enflüanza) vakalarında bire bir artma olup olmadığına müteveccih, “Pandeminin önce kırıcı ve akut dönemlerinde kısıtlamalar olduğu ve maske kullanıldığı amacıyla ayrıksı viral enfeksiyonlarda bariz bir eksilme olmuştu çünkü bulaş, toplumda yaygınlığı azalmıştı. Fakat son aylarda maskenin ortadan kalkması ayrıksı viral enfeksiyonların dahi dolaşımda ortaya çıkmasına bozukluk oldu.” şeklinde konuştu.

Hastaneye Kovid-19 şüphesiyle başvurup, tetkiklerde olumsuz çıkan ve mevsimsel grip semptomları gösteren kişilerin bulunduğu anlatan Turan, “Bati mevsimlik grip semptomları gösteren, 9-10 çevrim devam eden kısık halsizlik, geçit ağrısı, usanç kabilinden şikayetlerle bize başvuran kişiler bulunuyor. Kovid-19 harici viral enfeksiyonlar dolayısıyla başvuran hastalarda da tıpkı çoğalma olduğunu görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Turan, sezonluk enflüanza nâkil kişilerin üstelik hastalığı diğer insanlara bulaştırmamak amacıyla kendilerini izole etmeleri ve peçe takmalarının büyük olduğunu sözlerine ekledi.

Share: