Eş girişimcinin hedefi gelişmek

Kadın girişimcinin hedefi büyümek

Hem işini büyüttü hem köyüne munzam ayar sağladı

EDİRNE – Edirne’nin Keşan ilçesinde yaklaşık 5 senedir koz üretimi işleyen Hatice Çıpa, işlerini geliştirmeye değişmeyen verdi ve KOSGEB desteği ile üretim tesisi kurdu. Koz üretiminden namına olduğu büyüklüğünde köye birlikte katkı sağlayan müteşebbis Çıpa, elan bile büyümeyi hedeflediğini söyledi.

Edirne’nin Keşan ilçesine 2018 yılında yerleşen Hatice Demir, oğlunun Büyükdoğanca köyü diktiği ceviz ağaçları ile anadan görme yöntemler kullanarak üretim yapmaya başladı. İlerleyen zamanlarda değişik araştırmalar yapan Çıpa, işletmesini benzeri arka seviyeye sezmek amacıyla KOSGEB’ten arkalama alarak istihsal tesisi kurdu.

Bölgede koz yetiştirildiğini ve aynı koz işleme tesisi olmadığını ifade eden Çıpa, köylünün bu durumdan mağdur olduğunu söyledi. Cevizin diğer meyvelere benzemediğini vurgulayan Çipo, “Cevizi sair meyveler gibi dalından kopardığımız gibi yiyemiyoruz. Çokluk, soyma, fek ve kurutma kadar işlemlerden geçmesi gerekiyor. Yemeden Içmeden kurutması 1 ay sürüyordu. Bunlarla seyretmek istemeyen üretici da dalından aracısız namına aracıya veriyor ve yarı yarıya engel ediyor. Kar alamadığı amacıyla dahi üretimden soğuyordu. Araba olmadığı amacıyla geleneksel yöntemleri kullanan yetiştirici yüzde 40 engel ediyor, bu yüzden hem kendim hem birlikte bölge için böyle bire bir organizasyon açmayı düşündüm” dedi.

“Türk kadını çalışkandır”

Yaptığı araştırmalar sonrasında KOSGEB’e başvurduğunu ve sonrasında bile mukteza araba desteğinin namına sağlandığını dile getiren Demir, “İşi şişirmek istedim, mülk arzu etmeden ve karşılığında belli benzeri hacim koz alıp kooperatif şeklinde çalışmayı düşünüyorum. Türk kadını oldukça çalışkandır. Cesamet destekleri arttığı üzere, bu mücevher dahi adım adım bölüm yüzüne çıkmaya başlıyor. Bunun yanı sıra sülale desteği lazım, maddi manevi bindi olunca de kadınlarımızın elan bol yerlere geleceğine inanıyorum. İleride daha üstelik büyümeyi hedefliyorum” diye konuştu.

İşletmede üreticiyi görüşme eden Keşan Tecim ve Uran Odası Başkanı İsmail Şapçı, bölgedeki üreticilerin sayısının değme güzeşte attığını ve bunun muştulu tıpkısı evolüsyon olduğunun söylerdi.

Share: