Edirne Şehremini Recep Gürkan Kırkpınar Güreşlerinin Yapıldığı Yer Için Konuştu: “Bu Benim Yegâne Başıma Vereceğim Ayrımsız Karar Değil”

Edirne Şehremini Recep Gürkan, Edirne Sarayı’nın ihyasıyla taşınması gündeme gelen Tarihi Kırkrpınar Semirtilmiş Güreşlerinin yapıldığı Sarayiçi Güreş Meydanı amacıyla “Bununla ait üstelik benim bir vakitler birçok açıklamam vardır, ‘Kırkpınar’ın yerinde kalması gerekir, yerinde kalacak’ diye niteleyerek amma bu benim biricik başıma vereceğim aynı karar değil. Milli Saraylar’ın 5 almanak master planında de hakeza ayrımsız husus bulunmayan” dedi.

Edirne Sarayı Milli Saraylar’a devredildi. Bu kapsamda Edirne Sarayı’nın ihyasıyla Tarihi Kırkpınar Semirtilmiş Güreşlerinin yapıldığı Sarayiçi Güreş Meydanı’nın yerinden taşınması gündeme gelmişti. Edirne Belediye Reisi Recep Gürkan, bugün CHP İl Başkanlığı’nda düzenlenen matbuat toplantısına katıldı. Tıpkısı gazetecinin “Sarayiçi Er Meydanı taşınacak mı, yeri anlaşılan mi” sorusu üzerine Gürkan, “Vatandaşlarımızın kafasındaki kavram kargaşasını kazanmak isterim. Bizim şu anda gündemde hakeza benzeri özdek olmadığı için böyle bire bir çalışmamız birlikte yok. Bu sene tekrar 662’nci Kırkpınar’ı Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına yakışır tıpkı şekilde orada yapmaya devam edeceğiz” dedi.

“YÜZDELIK 1-2’LİK KISMI HARİCİNDE TAMAMI EDİRNE BELEDİYESİ’NİN MÜLKİYETİ”

Recep Gürkan şöyle konuştu:

“Bu benzeri kişinin bir dakikada vereceği ayrımsız değişmeyen değil. 1924’ten bu yana Kırkpınar şu andaki durumunda yapılıyor ve 2010 yılında da UNESCO İnsanlığın Konkre Sıfır Kültürel Mirası Listesi’ne girmiş tıpkısı gelenekten bahsediyoruz. Bu Recep Gürkan’ın de Milli Saraylar Başkanı’nın de hiç kimsenin bir tane başına verebileceği tıpkısı karar değil. Bununla ilişik de benim evvelden birçok açıklamam vardır, ‘Kırkpınar’ın yerinde kalması gerekir, durumunda kalacak’ diye ama bu benim bir tane başıma vereceğim tıpkısı değişmeyen değil. Aynı de Milli Saraylarla matbuat toplantısının dışında dahi görüşmelerimiz var. Şu zaman üzere Milli Sarayların 5 yıllık master planında dahi böyle benzeri özdek namevcut. Bu nereden artık? Ki çıkardı? Nereden buluş ediliyor? bilmiyorum. Hiçbir konkre dayanağı olmayan, düşüncesi olmayan, hayali sıfır konuları birileri, gâh aklı evveller toplumun gündemine taşıyor. Neden yapıyorlar bilmiyorum. Şu anda gündemde hakeza tıpkısı madde gündemde bulunmayan. Bin 200 dönümlük bire bir alanı kapsıyor Milli Sarayların çalışması. Tunca Nehri’nin Batı’sı. Yani bu tarafta bulunmayan. Kaldı ki bu yan de zamanında Saray’ın has bahçesiydi. Bu doğrudur, inkar edilecek bire bir buut değil. Ama orası haddinden fazla pespaye, yüzde 1-2’lik kısmı haricinde tüm Edirne Belediyesi’nin mülkiyeti. Celil Alemdar Mustafa Kemal Atatürk, 1930’de Edirne’ye geldiğinde Edirne Şehremaneti meclisi tıpkı kararla Atatürk’e hediye ediyor burasını ve Atatürk bu hediyeyi kabul ediyor. Biraz ay bilahare teşekkür ziyaretine gidiyor belediye başkanı ve Meclis… Atatürk Edirne halkının kullanması üzere tekrar Edirne Belediyesi’ne bağışlıyor, armağan ediyor. Tığ hakeza yerden bahsediyoruz. Sarayın Arpalık bahçesi amma o alanda Atatürk’ün üstelik benzeri hatırası var. Buna göre bakıyoruz, tığ. Şuna açığız; tığ orada elan önce benzeri düzenleme çalışması yapmıştık, rekreasyon projesi yapmıştık. Kısmen de başlamıştık çalışmaya amma sonradan dönemin Toyluk ve Spor Bakanı ile aramızda ‘Kırkpınar güreş alanını yenide modernize edelim’ diye niteleyerek tıpkı protokolümüz olmuştu, o yüzden yenileme olabilir diye o rekreasyon çalışmasını durdurmuştuk. O canlandırılabilir gine, düzenlenebilir amma şunun altını çizmek isterim. Padişahın arpalık bahçesi deyince, herkesin aklına şanlı bire bir bahçe geliyor. Aranje, peyzajı yapılmış. Adı üzerinde has bahçe, tabii bahçe… Vatandaşlarımızın kafasındaki kavram kargaşasını yöneltmek isterim. Bizim şu anda gündemde hakeza bir madde olmadığı üzere böyle tıpkı çalışmamız da bulunmayan. Bu yıl gine 662’nci Kırkpınar’ı Cumhuriyetimizin 100’ncü yılına reva bir şekilde orada yapmaya devam edeceğiz.”

Share: