‘Dövizle getirilen binlerce şalter, yediemin otoparklarında çürüyor’

Antalya’dahi icradan evet üstelik fire evrak zımnında trafikten men edilen binlerce makine ve motosiklet, yediemin otoparklarında çürümeye metrukiyet edildi. Antalya Otoparkçılar ve Oto Yıkamacılar Derneği Başkanı Mustafa Hakan Futbolcu, ‘Otoparklar açacak mezarlığı kabilinden. Ülkemize dövizle getirilen binlerce açar çürüyor ve hurdaya dönüyor’ dedi.

Antalya’üstelik 16 yıl önce yediemin otoparkı işletmeye başlayan Antalya Otoparkçılar ve Oto Yıkamacılar Derneği Başkanı Mustafa Kağan Futbolcu, namına ilgilendiren dört otoparkın tıklım tıklım araç dolduğunu belirtti. Mahcuz veya sakim evraklı komütatör yoğunluğuna cevap çevirmek için benzeri otoparkla başladığı yediemin işletmesine 4 otopark ile bitmeme ettiğini anlatan Futbolcu, “İcra hüsran kanunundaki birtakım eksiklikler burada araçların 5-10 yıl kalmasına sebep oluyor. Park zarfında motoru ve altın aksamları sökülmüş, takkadak şase ve kaportası mevdu 15 almanak ölçüsüz vesait da var.

Nedeni de haciz koyduran kişinin komutan işlemlerini başlatmaması. Uzlaştırıcı terk etmesinin nedeni ise üstünde sair alacaklıların haklarının olması. İcraya çıkarıp harcama etse, satışından elde edeceği sağlık yürütme koyduranın alacaklarını karşılamıyor. Bu nedenle aracı icrayla aldırıyor ve burada çürümeye ayrılma ediyor” diyerek konuştu.

Yediemin otoparklarında yıllanmış vesile yoğunluğunun altında yatan nedeni anlatan Futbolcu, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Araçların satışının yapılması amacıyla haciz koyan kişinin satışını istemesi lazım. Hacizi başlatan ve aracın yediemin otoparkına gelmesine hastalık olan sevimli, aracın üstünde SGK’nın, idrak dairesinin veya apayrı alacaklıların hakkı olduğunu ayırt edince işlemleri başlatmıyor. Zira borçludan alacağı paradan daha birkaç dünyalık alacağını görüyor

Koca işlemini başlatmayınca buraya gelen kurgu senelerce kalıyor. Mevki ekonomisi ve mülhak değerini dahi zarara uğratan bire bir zihniyet. Yapılması gereken, 6 ay süresince mahcuz araçların kanunen satılması lazım. Fakat bunla ilişkin tam kanunlar çıkmadığı ve altyapısı olmadığı amacıyla bu işlemler haddinden fazla pahal yürüyor. Bizim yediemin kendisine tek yaptırımımız bulunmayan. Buraya vesile kazadan yahut muayeneden mevrut, biz çevirgeç sahibine ulaşmak amacıyla bilgi dahi alamıyoruz. Buradaki araçlar beklediği sürece değer kaybı birlikte oluyor, aksamları arızalanıyor. Bu müddet gücük düçar olsa, araçlar burada bekleyeceğine sahibine teyit edilse veya satışı yapılarak kullanılmamış sahiplerine ulaştırılsa, ülke amacıyla da ayrımsız eklenmiş değer sağlayacak. Ama burada çürümeye bırakılıyor.”

‘ARAÇ SAHİPLERİ SÖKÜYOR’

Araçlarının icra nedeniyle yakalama mahcuz olduğunu bilen kişilerin araçların motosiklet ve iç konsol üzere altın parçalarını söktürdüklerini kaydeden Topçu, “Sanayilerde bu işleri özne insanlar var. Kimileri araçlarının hacizlik olduğunu öğrenince kendileri motorunu, konsolonu, lastik ve jantlarının beraberinde koltuklarına kadar söküyor. Bunları ayrımsız depoda müdafaa ediyorlar. Aracın kasasını üstelik bire bir araziye bırakıp 155’i arayarak ihbar ediyorlar. Polis uzlaştırıcı şase numarasından kontrol ettiğinde yakalamalı mahcuz olduğunu belirleme yazar otoparka çektiriyor. Aracını bu şekilde yarıcı can, kasasını ilerde açılan ihalede gene ucuza alarak söktüğü parçaları namına takıyor. Buna alelumum lüks segment araçlarda çıktı rastlanıyor” ifadesini kullandı.

Sanayide bu işleri yapanlar olduğunu yineleyen Futbolcu, “Bu ayırma işi devir ergin durumda. Söz Gelişi 1 milyon teklik aracınız var ve icralık. Sanayideki bu işleri yapan emanet ile anlaşıyorlar. Uzlaştırıcı o kişiye satıyorlar. O bile parçalayarak aracın parçalarını satıyor. Bu şekilde bize hoşur vesait geliyor” dedi.

‘BİNLERCE MOTOSİKLETİN DURUMU KANGREN OLDU’

Futbolcu, “Trafikten men edilen, haciz zımnında toplanan motosikletler ise yediemin otoparklarının kangren reşit sorunu” diye, şöyle devam etti:”Benzeri motor bağlandığı ahit motorun değeri 500 TL ise, alacaklı sevimli bu motoru satışa anlamak istediğinde 1500-2 bin lira gider yapması lazım. Harcama satışa ekleniyor. 500 liralık motosiklet 1800 liradan satışa çıkıyor. Kimesne motoru bu fiyatlara almaz. Satılamadığı üzere üstelik burada yıllarca bekliyor. Yer böylecene ‘Milli Emlak’ açtığı ihale ile hurda niyetine satıyor. Bunlar ülkenin zararına olan şeyler. Ülkemize dövizle getirilen binlerce miftah çürüyor ve hurdaya dönüyor.”

‘HURDAYA DÖNEN ARAÇLARI 7/24 ESIRGEYICI PERSONEL ÇALIŞTIRIYORUM’

Yediemin otoparkında 6 ayak tabanı büyüklüğünde günlük 20 TL bekleme ücretlerinin 6 aydan bilahare yüzde 30 düşürüldüğünü, kurgu satılamadığı yahut sahibine teyit edilemediği amacıyla alacaklarını öğrenim edemediklerini üstelik sözlerine ekleyen Mustafa Kağan Futbolcu, “Bu araçların güvenliği üzere 7/24 personel fariza yapıyor. Bu vesait senelerce burada bekliyor. Tığ alacaklarımızı alamıyoruz. Benzeri vasıta satılacak yahut otoporktan alınacak ki biz üstelik aracın burada kaldığı sürenin ücretini alabilelim. Maatteessüf as olmuyor, vesait az daha sıkışık yığılı vaziyette satılacağı haset bekliyor” diye niteleyerek konuştu.

AVUKAT KAYAÇ: İCRA İFLAS KANUNU, YEDİEMİN SATIŞLARINI ZORLAŞTIRIYOR

Avukat Harun Kaya, yedieminlerin tüzel çabalarını zorlaştıran İcra İflas Kanunu’nun 88/6’ncı maddesinin gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. İcra daireleri eliyle haczedilen araçlarla ilişik alacaklı tarafın talebi üzerine yakalama kararı alındığını, yakalanan araçların yediemin otoparklarına çekilerek burada vikaye altına alındığını aktaran Kayaç, sonrasında yaşanan sıkıntıları şöyle özetledi:

“Çekilen araçların üstünde yalnızca icra daireleri değil, rüşvet dairesi ve sigortanın dahi haciz kararları vadi alıyor. Haczedilip yakalama kararı alınan vesait çokça üzün süre depolarda beklemekte ve muhafazasına icap kalmadığından İcra İflas Kanunu 88/6 maddesi layıkıyla yediemin aracılığıyla satma işlemleri yapılmaya çalışılmaktadır. Lisanslı Yediemin Depoları Yönetmeliği’ne göre yedieminler araçlardan kıymet takdir edilen miktar üzerinden yalnızca yüzde 30 miktarında otopark ücretini almaktadır. Vesait bu yüzdelik 30 algı miktarını aşacak büyüklüğünde tafsilatlı süreler depolarda kalmaktadır. Bunun üzerindeki tutarlar yönünden yediemin depoları iş ve emeğinin karşılığını bu noktada alamamaktadır. Alacaklı alacağının tahsiline kavuşamazken, borçlu bile alacaklı mercilerin çokluğundan etraf araçları depolarda kaderine infirak etmektedir. Aracın depolarda beklemesinde yer çokça zarara uğrayan taraflardan biri yedieminler.”

Share: