Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığına devredilen Edirne Yıpranmamış Sarayı canlandırma edilecek

Edirne Yıpranmamış Sarayı, Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığı marifetiyle ihya edilecek.

Trakya Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre Milli Saraylar Başkanlığı tarafından İstanbul’birlikte Arsıulusal Milli Saraylar Sempozyumu düzenlendi.

Sempozyumda, Trakya Üniversitesince Milli Saraylar Başkanlığına devredilen Edirne Kullanılmamış Sarayı’nın 5 yıl içerisinde baştan ihya edileceği konuşuldu.

Açıklamada görüşlerine vadi sunulan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne Yıpranmamış Sarayı’nın ihyası ve inşası noktasında aldıkları müjdeli haberin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Bir müddet mesafe verilmiş olan kazının “azimli kazılar” arasına alınarak 12 kamer sürmesinin önünün açıldığını, peşi sıra Milli Saraylar Başkanlığına devredildiğini dile getiren Tabakoğlu, şunları kaydetti:

“Bilcümle bu çalışmalarımız neticesinde Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Baht, acun çapında tıpkı ilmî etkinlikte Edirne Sarayı’nın yeniden yükseleceği müjdesini verdi, bu Edirne üzere tarihi bir müjdedir. Çünkü Edirne Sarayı hemen ayrımsız bina değil bire bir medeniyetin merkezidir. Sarayın cümle ihtişamı ile yeniden bizleri karşılayacağı günlerin mutluluğunu tamam Edirnelilerle paylaşmaktan balaban bir mutluluk duyuyorum.”

Tabakoğlu, üniversitesinin çalışmalarına bindi veren Edirne Valisi Kürşat Kırbıyık’a ve emeği geçenlere teşekkürname etti.

Edirne Eskimemiş Sarayı

1450’de temeli atılmış saray, Kanuncu Padişah Süleyman döneminden itibaren sağlam çok kere tamirat gördü, zaman zaman birlikte müştemilat yapıldı.

Bazı padişahların saltanatları boyunca Edirne’ye hiç gelmemesi dolayısıyla kullanılmayan sarayda de tahribat başladı. 1752’deki iri deprem ve 1776’daki yangınla tahribat süreci bitmeme fail sarayın, 1827’de bire bir kısmı tamirat edildi.

1829’üstelik Edirne’yi işgal fail Rusların ordugah namına kullandığı saray, büyük beis gördü. Ilbay Hurşit Kâmil ve Hacı İzzet Paşa zamanlarındaki tamir döneminde birçok çatı kurtarıldı ancak 1876-77 Rus Savaşı’nda düşmanın şehre yaklaşması zımnında Babüssaade (Mutluluk Kapısı) civarında yığılan mühimmat, antagonist eline geçmemesi için patlatıldı, sarayın bir nice yapısı üstelik bu patlamayla yıkıldı.

Share: