Zonguldak’ta 30 yıldır velespit satıÅının yanında tamir iÅiyle uÄraÅzaman cet oÄul, mesleÄe bandaj azalsa birlikte çalıÅkanlıklarıyla örnek oluyor.
Zonguldak Belediyesinden yıllar önce sınavla “Bisiklet Ehliyetnamesi” düz Ahmet Gülden (74), çiftteker tamirciliÄi mesleÄkayınbirader öÄrenmek içmağara aynı ustanın yanında çırak namına çalıÅtöz baÅladı.
Derece Derece kendisini geliÅtiren ve çiftteker tamirinde kentte tanıekmek ustalardan biri olan Gülden, çok sevdiÄi mesleÄkayınbirader 30 yıldır çıraklıÄını yapan oÄlu Melik Gülden’le (50) yürütüyor.
Aynı dükkanda çiftteker satıÅının yanında siftinlik bisikletleri tamirat eden cet oÄul, gençlerin saÄlıklarını korumaları adına elan çok derrace kullanmalarını istiyor.
– “Gençler bisiklete çok çok örutubet vermiyor”
Ahmet Gülden, AA muhabirine, öÄrenim hayatını devam ettirmek istemeyen oÄluna mesleÄi öÄrettiÄini anlattı.
Mesleklerinin teknolojiden büyük ölçüde etkilendiÄkayınbirader dile getiren Gülden, “Eskiden biricik vitesli bisikletler vardı. Åimdi 24, 28, 32 var. Teknoloji yavaş yavaş deÄiÅiyor ve yenileniyor. Gençler bisiklete çok çok ögönen vermiyor. Bilgisayar, telefon var. Bisikleti unuttular amma velespit saÄlıkları içmağara çok güzel bir alet. Kullanmaları lüzumlu.” dedi.
Gülden, çırak yetiÅtirmekte zorlandıklarını tabir ederek, Åunları kaydetti:
“GençliÄimiz çıraklıÄı, öÄrenmeyi hiç sevmiyor. Tıpkı genç çalıÅmak istiyor, geliyor buraya. İlk yerine sorduÄu istifham ‘Ne vereceksin?’ oluyor. Sen benzeri öÄren de ona göre bir Åulan verelim. Bire Bir Åülen öÄrenmeden, ayrımsız Åulan yapmadan servet verilmez. Vaktiyle birine çırak vermeye gittiÄmağara devir ailesi, ‘Eti senin, kemiÄi benim.’ derdi. Åbundan sonra banko öyle aynı Ålan bulunmayan. imdi de çırak ya bile idareci adına fazla kimse yetiÅmez, öyle adisyon ediyorum.”
Kağan Gülden dahi viran bisikletleri tamirat edip ülkeye katkı saÄladıklarını belirterek, “Bu iÅ gelişigüzel geçarz gün azalıyor. Ãıraklık eÄitimi namevcut. Bu konuda bire bir Åeyler yapılması lazım.” diyerek konuÅtuh.